Οι καλές οικονομίες αυξάνουν μόνες τους τους μισθούς, όχι με νόμο…

Αύξηση μισθών με… δύο θέσεις κάτω στην ανταγωνιστικότητα

Του Δημήτρη Παπαδάκη

Δεν θα μπούμε στη διαδικασία να δούμε ως επικοινωνιακό σόου τα όσα ειπώθηκαν στη τελευταία συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου για τα ήδη ψηφισθέντα μέτρα κατά της ακρίβειας. Σε μια αποστροφή όμως κατά την εισαγωγική του τοποθέτηση ο Κυριάκος Μητσοτάκης είπε ότι καλύτερη απάντηση στην ακρίβεια είναι η αύξηση των μισθών.

Ευτυχώς, ακόμη τουλάχιστον, δεν έχει φτάσει στο σημείο ο Κ. Μητσοτάκης να τάζει επιστροφή του 13ου και 14ου μισθού και αύξηση 10% στο Δημόσιο, όπως το έκανε  ο Κασσελάκης συναντώντας το προεδρείο της ΑΔΕΔΥ. Για εκεί το πάει όμως…

Δυστυχώς ο Πρωθυπουργός παραβλέπει το γεγονός ότι ο πληθωρισμός που έχουμε πλέον είναι πληθωρισμός κόστους παραγωγής. Αυτή είναι η ρίζα του προβλήματος. Χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν υπάρχουν και άλλες παθογένειες, όπως η αισχροκέρδεια. Αν δεν μας ενδιαφέρει να αντιμετωπίσουμε τη ρίζα του προβλήματος, τότε, ναι, για να βάλουμε το πρόβλημα κάτω από το χαλί αρκεί μια γενναία αύξηση μισθών.

Το πρόβλημα όμως είναι η αύξηση των μισθών θα πρέπει να συμβαδίζει με την αύξηση της ανταγωνιστικότητας της οικονομίας. Γιατί, έτσι η αύξηση των μισθών θα είναι διατηρήσιμη, χωρίς να απειλούνται οι θέσεις εργασίας. Γιατί, αν δεν βελτιωθούν η παραγωγικότητα και η ανταγωνιστικότητα, τότε η αύξηση των μισθών θα καταστήσει τα ελληνικά προϊόντα ακριβότερα και τη χώρα μη ελκυστική για επενδύσεις. Αν συμβεί αυτό, τότε τα προϊόντα άλλων χωρών σιγά – σιγά θα εκτοπίσουν τα ελληνικά από τις αγορές τόσο του εξωτερικού όσο και του εσωτερικού με την αύξηση των εισαγωγών. Αυτό προοδευτικά θα φέρει μείωση των πωλήσεων και κατ’ επέκταση μείωση των θέσεων εργασίας.

Όμως ενώ τα πρώτα χρόνια της διακυβέρνησης Μητσοτάκη (δεν θέλουμε να τον αδικήσουμε) η Ελλάδα ανέβηκε από 58η στην ανταγωνιστικότητα στην 47η θέση, στη συνέχεια, από το 2022 και μετά, έπεσε δύο θέσεις (49η πλέον). Παρενθετικά να πούμε ότι αυτές τις δύο θέσεις τις κατέλαβαν η Ρουμανία και η Τουρκία.

Πως όμως να συνεχίσει να αυξάνεται η ανταγωνιστικότητα της οικονομίας, όταν εσύ περιμένεις το Ταμείο Ανάκαμψης να σου βάλει ορόσημο την επιτάχυνση του χρόνου απονομής της Δικαιοσύνης και εσύ αντί να το «τρέξεις» και να προχωρήσεις «χθες» τη μεταρρύθμιση στη Δικαιοσύνη, μου βάζεις σε προτεραιότητα να ψηφιστεί στη Βουλή ο γάμος των ομόφυλων; Ο χρόνος απονομής της Δικαιοσύνης είναι ένα από τα κριτήρια με τα οποία μετριέται η ελκυστικότητα μιας οικονομίας σε επενδύσης και συνολικότερα της ανταγωνιστικότητας της οικονομίας, αλλά εμείς ενώ στο θέμα αυτό συγκρινόμαστε με χώρες της υποσαχάριας Αφρικής, περιμέναμε να έρθει το Ταμείο Ανάκαμψης να μας θέσει ως προαπαιτούμενο, για να αρχίσουμε να το συζητάμε….

Ακολουθήστε το agrinioculture.gr στο GoogleNews και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από το Αγρίνιο και την Αιτωλοακαρνανία στο ΑγρίνιοCulture.gr