Του χάρτη Υγείας το… κάγκελο στην Αιτωλοακαρνανία [HDvideo + pics]

ΚατούναΔιαμαρτυρία για το Κέντρο Υγείας Κατούνας – Αποχώρησαν οι φορείς του Μεσολογγίου – Εντάσεις μεταξύ ΥΠΕ και Δημάρχων – Γενικευμένες αντιδράσεις για ένα σχέδιο εν μέρει φιλόδοξο, αλλά με πολλά κενά και υποβαθμίσεις και που όλοι αμφιβάλλουν αν η οικονομική συγκυρία θα επιτρέψει την υλοποίησή του

Εν μέσω πολλαπλών αντιδράσεων πραγματοποιήθηκε σήμερα στην αίθουσα του Επιμελητηρίου Αιτωλοακαρνανίας στο Αγρίνιο η ανοιχτή σύσκεψη διαβούλευσης επί του νέου υγειονομικού χάρτη που εισηγείται η διοίκηση της 6ης ΥΠΕ για την Αιτωλοακαρνανία.

 χάρτης ΥγείαςΑξίζει αρχικά να σημειωθεί ότι έξω από το χώρο του Επιμελήτηρίου διαμαρτυρήθηκαν αναρτώντας πανό περίπου 70 κάτοικοι και εκπρόσωποι φορέων από την περιοχή της Κατούνας και του δήμου Ακτίου Βόνιτσας για την πρόταση της ΥΠΕ να λειτουργήσει το Κέντρο Υγείας Κατούνας σε 8ωρη βάση. Επίσης στην στην αίθουσα του Επιμελητηρίου βρέθηκαν μέλη του Σωματείου Εργαζομένων στο Νοσοκομείο Μεσολογγίου κρατώντας πανό με αιτήμα για την αποσύνδεση των νοσοκομείων της περιοχής. Μάλιστα ο εκπρόσωπός τους ανακοίνωσε την εντονότατη διαφωνία με προωθούμενο σχέδιο της ΥΠΕ για το νοσοκομείου Μεσολογγίου και στην συνέχεια αποχώρησαν μαζί και με άλλους φορείς από την περιοχή του Μεσολογγίου, δηλώνοντας πως δεν θα συμμετάσχουν στη διαβούλευση. Η εκδήλωση διαβούλευσης σημαδεύτηκε επίσης από την αντιπαράθεση των Αγρινίου, Μεσολογγίου και Ακτίου- Βόνιτσας με τη διοίκηση της 6ης ΥΠΕ, η οποία έδειξε να μην έχει την διάθεση -που απαιτεί μια διαβούλευση- να ακούσουν κριτική και διαφορετικές απόψεις.

Ο διοικητής της 6ης ΥΠΕ Γ. Γιαννόπουλος παρουσίασε το σχέδιο που προτείνει η 6η ΥΠΕ, επιμένοντας στην ανάγκη για ενιαίο οργανισμό στα δύο νοσοκομεία. Ωστόσο αξίζει να σημειωθεί ότι απέφυγε να αναφερθεί στο κλείσιμο κλινικών στο νοσοκομείο Μεσολογγίου, ενώ άσχημη εντύπωση προκάλεσε η αναφορά του πως η 6ηΥΠΕ διαφωνεί τις απόψεις που μιλούν για λουκέτο στο νοσοκομείο του Μεσολογγίου και πως η 6η ΥΠΕ πιστεύει ότι το νοσοκομείο Μεσολογγίου δεν πρέπει να κλείσει… Απόψεις όμως περί λουκέτου δεν εκφράζονται από κανένα, αν υπήρχαν εξάλλου ο διοικητής της 6ης ΥΠΕ δεν θα δίσταζε να κατανομάσει από ποιους προέρχονται. Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι από την παρουσίαση που έκανε ο Γ. Γιάννοπουλος προέκυψαν αναδιπλώσεις της 6ης ΥΠΕ σε κάποια επιμέρους θέματα. Για παράδειγμα, για το Κέντρο Υγείας Κατούνας είπε ότι προτείνεται στο 8ωρο να υπάρχει κάλυψη από αρκετές ειδικότητες γιατρών και διευκρίνισε ότι στις υπόλοιπες ώρες το Κέντρο Υγείας δεν θα είναι κλειστό, αλλά θα βρίσκει εκεί κανείς μόνο ένα γενικό γιατρό. Επίσης, αν δεν πρόκειται περί αναδίπλωσης, σίγουρα πρόκειται για απίστευτη προχειρότητα στο σχέδιο που δόθηκε στους φορείς, καθώς στους πίνακες που παρουσιάστηκαν σήμερα στο Επιμελητήριο περιλαμβάνεται η ειδικότητα του νευροχειρουργού, που αρχικά απουσίαζε. Η πρόταση της 6ηΥΠΕ για το χάρτη Υγείας απαιτεί σε βάθος πενταετίας 500 περίπου προσλήψεις για την πλήρη κάλυψη των νοσοκομείων και του πρωτοβάθμιου συστήματος, κάτι που απαιτεί μισθολογική δαπάνη περίπου 9 εκατ. ευρώ το χρόνο.

“Έχω διαφωνίες, αλλά θα πω πως είναι εξαιρετικό το σχέδιο. Κανείς όμως δεν μπορεί να με πείσει πως θα υλοποιηθεί το πλάνο αυτό σε οικονομικό επίπεδο σ’ αυτή την χώρα και την περίοδο αυτή” είπε αρχικά ο Δήμαρχος Αγρινίου Γ. Παπαναστασίου (δείτε εδώ αναλυτικά βίντεο) και πρόσθεσε : “Όταν δεν μπορούμε επί ένα χρόνο να προκηρύξουμε την θέση του Διευθυντή της Καρδιολογικής που υποτίθεται είναι τυπική εύκολη διαδικασία και δεν έχουμε καρδιολογική, δεν μπορεί να μιλάμε για καρδιολόγους στα Κέντρα Υγείας…” Κάπου εδώ τον διέκοψε ο Κ. Γιαννόπουλος λέγοντας “τι θες να κάνω δήμαρχε τώρα; Συνδικαλισμό θα κάνουμε τώρα;” Όπως ήταν αναμενόμενο δημιουργήθηκε ένταση με τον Γ. Παπαναστασίου να απαντά σε έντονο ύφος “όταν δεν μπορείτε απαντήσετε τώρα σε βασικά προβλήματα για την λειτουργία του νοσοκομείου Αγρινίου και του Μεσολογγίου, μας κάνετε ένα σχέδιο που απλά είναι θεωρία. Πείτε πρώτα πότε θα εφημερεύει κάθε μέρα η καρδιολογική κλινική και μετά ελάτε να συζητήσουμε όποιο σχέδιο θέλετε. Όταν άμεσα δεν βρίσκετε λύσεις εμείς αυτά τα λέμε τα λόγια τα μεγάλα».

Ο Δήμαρχος Μεσολογγίου Νίκος Καραπάνος αναφέρθηκε στο αίτημα για αποσύνδεση των δύο νοσοκομείων, που ήταν αίτημα του παναιτωλοακαρνάνικου συλλαλητηρίου (δείτε εδώ αναλυτικά βίντεο). Αναρωτήθηκε μάλιστα με νόημα αν ισχύουν και τα ίδια κριτήρια και σε άλλους νομούς, γιατί όπως είπε στην Πάτρα υπάρχουν τέσσερα νοσοκομεία το ένα δίπλα στο άλλο. “Αν δεν έχουμε να κάνουμε με ειλημμένες αποφάσεις πρέπει να ακούστε το αίτημα για αποσύνδεση, γιατί μόνο έτσι θα έρθουν γιατροί για να καλύψουν τα κενά” είπε χαρακτηριστικά. Όσον αφορά τα Κέντρα Υγείας και τις δομές Πρωτοβάθμιας Φροντίδας ανέφερε όταν δεν είναι δυνατόν στην Υγεία να μιλάμε για part-time δομές.

Οι φορείς του Μεσολογγίου (Εργατικό Κέντρο, Εμπορικός Σύλλογος, Ιατρικός Σύλλογος, μέλη της ΕΙΝΑ από το Μεσολόγγι και το Σωματείο Εργαζομένων στο Νοσοκομείο) αποχώρησαν μετά την τοποθέτηση του προέδρου του Σωματείου των Εργαζομένων στο Νοσοκομείο Μεσολογγίου Δημήτρης Τουμαράς (δείτε εδώ αναλυτικά βίντεο) , ο οποίος σχολιάζοντας ουσιαστικά την εισήγηση του διοικητή της 6ης ΥΠΕ ανέφερε ότι αποσιωπήθηκε το γεγονός ότι κλείνουν στο νοσοκομείο τρεις κλινικές (γυναικολογική, ορθοπεδική, παιδιατρική) και χαρακτήρισε το σχέδιο της ΥΠΕ επικαιροποίηση της άθλιας εικόνας των δομών Υγείας στο νομό. “Όταν η πρότασή σας θα ξεκινά από αίτημα για αποσύνδεση της Αιτωλοακαρνανίας, που το έχουν υπογράψει όλοι οι φορείς στο νομό, τότε θα συμμέτεχουμε στη διαβούλευση, μέχρι τότε δεν συμμετέχουμε” είπε χαρακτηριστικά, ενώ έκανε λόγο για ειλημμένες αποφάσεις και ελάχιστο χρόνο που είχαν στη διάθεσή τους οι φορείς για να καταθέσουν τις προτάσεις τους.

Ο Δήμαρχος Ναυπακτίας Τάκης Λουκόπουλος (δείτε εδώ αναλυτικά βίντεο) ζήτησε λόγω εγγύτητας οι διακομιδές να γίνονται απευθείας στο νοσοκομείο του Ρίου και χαρακτήρισε ταφόπλακα για την τουριστική ανάπτυξη της ορεινής Ναυπακτίας την πρόταση για την κατά το ήμισυ λειτουργία (προτείνεται 24ωρη λειτουργία μόνο για Παρασκευές, Σάββατα και Κυριακές) του Κέντρου Υγείας Άνω Χώρας.

O Δήμαρχος Ακτίου – Βόνιτσας Γιώργος Αποστολάκης (δείτε εδώ αναλυτικά βίντεο) χαρακτήρισε την πρόταση φιλόδοξη για κάποιες περιοχές και τέλος τις παροχής Υγείας για κάποιες άλλες. Ζήτησε την αναβάθμιση του περιφερειακού ιατρείου στην Πάλαιρο σε πολυδύναμο, λέγοντας ότι η περιοχή είναι πρώτη σε διανυκτερεύσεις τουριστών στο νομό, ενώ όσον αφορά το Κέντρο Υγείας Κατούνας τόνισε ότι εξυπηρετεί πάνω από 5.000 μόνιμους κατοίκους. Τόνισε μάλιστα ότι στην περιοχή δεν υπάρχει ούτε καν ένας ιδιώτης παθολόγος, ενώ αναρωτήθηκε με νόημα αν το σχέδιο της 6ης ΥΠΕ ανταποκρίνεται σε πολιτικές σκοπιμότητες πολιτευτών για να εξυπηρετηθούν μόνο τα αστικά κέντρα του νομού. Ζήτησε την αναβάθμιση του Κέντρου Υγείας την πλήρη στελέχωσή του και να λειτουργεί σε 24ωρη βάση. Είχε μάλιστα έντονο διάλογο όταν αναφέρθηκε σε πρόταση του Υπ. Υγείας από το 2010 -που όμως δεν προχώρησε- για περιφερειακό νοσοκομείο στο Άκτιο που θα εξυπηρετεί όχι μόνο την περιοχή του δήμου Ακτίου – Βόνιτσας, αλλά και την Λευκάδα και Πρέβεζα. “Η πρότασή σας δεν αφορά εμάς, εμάς μας ξεχάσατε, θα είμαστε απέναντι” είπε καταλήγοντας.

Ο δήμαρχος Θέρμου Σπ. Κωσταντάρας ζήτησε στελέχωση για το Κέντρο Υγείας και τα περιφερειακά ιατρεία καθώς και τη λειτουργία μικροβιολογικού, ακτινολογικού και παιδιατρικού τμήματος για το Κέντρο Υγείας καθώς και την πρόσληψη ενός ακόμα οδηγού ασθενοφόρου για την κάλυψη των αναγκών διακομιδής. Από τους βουλευτές τοποθετήθηκαν τόσο ο Γ. Βαρεμένος όσο και η Μ. Τριανταφύλλου, η οποία σχετικά με την αποσύνδεση των δύο νοσοκομείων, ζήτησε ασφαλιστικές δικλείδες, ώστε η διασύνδεση να μην έχει επιπτώσεις στην αυτόνομη λειτουργία τους και χαρακτήρισε τη διασύνδεση «διοικητικό κόλπο» του Α. Γεωργιάδη…