Η “παράγκα” των επιδόματων στο νοσοκομείο

Aδιανόητη προσπάθεια από την 6ηΥΠΕ να μην εφαρμοστεί το οργανόγραμμα του νοσοκομείου Αγρινίου – Άμεση η κινητοποίησή της για τα… επιδόματα θέσης ευθύνης  – “Έφαγαν πόρτα” από Γιαννόπουλο η εκτελούσα χρέη διοικήτριας και τέσσερα ακόμη μέλη του ΔΣ του νοσοκομείου

Εντυπωσιακή και ακαριαία ήταν η αντίδραση της διοίκησης της 6ης ΥΠΕ στην απόφαση του ΔΣ των διασυνδεόμενων νοσοκομείων Αγρινίου και Μεσολογγίου να προχωρήσει στην τοποθέτηση προϊσταμένων στη διοικητική υπηρεσία του νοσοκομείου Αγρινίου. Υπενθυμίζεται ότι από τις αρχές του 2013 οι κατά καιρούς διοικήσεις του νοσοκομείου αρνούνταν να εφαρμόσουν την κείμενη νομοθεσία και το ΦΕΚ του οργανισμού του νοσοκομείου Αγρινίου, με αποτέλεσμα -όπως καταγγέλεται από συνδικαλιστές- να διατηρούνται σε θέσεις ευθύνης και να καρπώνονται τα ανάλογα επιδόματα εργαζόμενοι που δεν πληρούσαν τις προϋποθέσεις και τα προσόντα που ορίζει ο νόμος. Χρειάστηκαν να περάσουν σχεδόν 27 μήνες για να υπογραφούν οι τοποθετήσεις των προϊσταμένων στη νοσηλευτική υπηρεσία πριν από ένα χρόνο περίπου. Ωστόσο, κάτι τέτοιο δεν συνέβη με τη διοικητική υπηρεσία, με αποτέλεσμα -όπως καταγγέλεται- να διατηρείται το καθεστώς αναξιοκρατίας.

Την προηγούμενη εβδομάδα, ωστόσο, το ΔΣ του νοσοκομείου έλαβε επιτέλους την απόφαση (δείτε την εδώ) να αποκαταστήσει τη νομιμότητα και την Τρίτη 29/3 αναρτήθηκαν στη “Διαύγεια” οι τοποθετήσεις προϊσταμένων στη διοικητική υπηρεσία. Παραδόξως όμως, όπως πληροφορείται το ΑγρίνιοCulture.gr, τη στιγμή που για άλλα θέματα που άπτονται της εφημεριακής λειτουργίας των νοσοκομείων και της κάλυψης των κενών η 6ηΥΠΕ έχει σπεύσει βραδέως… επί του προκειμένου επέδειξε γρήγορα αντανακλαστικά και έσπευσε αυθημερόν να στείλει έγγραφο στο νοσοκομείο Αγρινίου, με το οποίο ζητούσε να μην εφαρμόσει την απόφασή του. Μάλιστα ελάχιστη ώρα μετά την ανάρτηση των τοποθετήσεων στη “Διαύγεια” έστειλε νεότερο έγγραφο ζητώντας την ακύρωση των αποφάσεων…! Όμως όπως λένε μέλη του ΔΣ του νοσοκομείου, η 6ηΥΠΕ δεν έχει καμία αρμοδιότητα επί της απόφασης ενός συλλογικού οργάνου, όπως είναι το ΔΣ του νοσοκομείου, αφού μια τέτοια απόφαση ανατρέπεται, είτε από τα διοικητικά δικαστήρια, είτε από το ίδιο όργανο με νεότερη απόφαση. Η εκτελούσα χρέη Διοικήτριας Ελένη Σούκη και τα άλλα μέλη του ΔΣ βλέποντας την σφοδρή αντίδραση από την πλευρά της 6ης ΥΠΕ, ζήτησαν γνωμοδότηση από το Υπ. Διοικητικής Μεταρρύθμισης που είναι αρμόδιο για τέτοια θέματα και από το οποίο έλαβαν προφορικά την απάντηση, ότι η απόφαση του ΔΣ είναι καθόλα νόμιμη και πως κακώς επί μακρό χρονικό διάστημα δεν εφαρμόζονταν η νομιμότητα και ο οργανισμός του νοσοκομείου. Χθες συνέβη δε και το απίστευτο : Πέντε από τα μέλη του ΔΣ του νοσοκομείου και συγκεκριμένα ο πρόεδρός του Κ. Πατσιαλός, η εκτελούσα χρέη Διοικήτριας Ελένη Σούκη, ο εκπρόσωπος των γιατρών στο ΔΣ Κ. Μπακόπουλος και τα μέλη Στ. Καμμένος και Λ. Διονυσόπουλος μετέβησαν στη Πάτρα για να συναντήσουν από κοντά τη διοίκηση της 6ης ΥΠΕ και να διευθυτεθεί το θέμα, ωστόσο δεν κατέστη δυνατή η συνάντηση, αφού η διοίκηση της 6ης ΥΠΕ ήταν άφαντη… Και το θέμα -αν και θεωρητικά δεν θα έπρεπε, αλλά από τη στιγμή που υπήρξε τέτοια αντίδραση από πλευρά της 6ης ΥΠΕ- παραμένει σε κάποιους είδους εκκρεμότητα… χωρίς μέχρι ώρας το ΔΣ του Νοσοκομείου να έχει ανακαλέσει την απόφασή του.

Για την πλειοψηφία του ΔΣ του Νοσοκομείου η στάση της 6ης ΥΠΕ είναι απαράδεκτη, απαξιωτική για το ΔΣ και τουλάχιστον ύποπτη για ένα θέμα που αφορά, όπως λέγεται, την αποκατάσταση της νομιμότητας. Μάλιστα κάποια από τα μέλη του ΔΣ σε κατ΄ιδίαν συζητήσεις δεν κρύβουν τον προβληματισμό τους, αλλά και τις σκέψεις τους ακόμη και για παραίτηση, από τη στιγμή που κρίνουν ότι συναντούν ανυπέρβλητα εμπόδια στην προσπάθεια να εφαρμοστούν τα νόμιμα. Επίσης διάχυτη είναι η αίσθηση στις τάξεις των μελών του ΔΣ του Νοσοκομείου ότι για το συγκεκριμένο θέμα υπάρχουν πολιτικές παρεμβάσεις που ευνοούν τη μέχρι πρότινος κατάσταση.

Το βέβαιο είναι πως εξοργιστικά διαπιστώνει κανείς πως εδώ που το “διακύβευμα” είναι μερικά επιδόματα θέσης ευθύνης η 6η ΥΠΕ κινητοποιείται άμεσα και αρχίζει να στέλνει έγγραφα, ενώ δεν έχει δείξει την ίδια ταχύτητα και αποτελεσματικότητα για σημαντικότερα ζητήματα που αφορούν πολύ περισσότερο την κοινωνία. Είναι χαρακτηριστικό ότι η 6ηΥΠΕ δεν μπόρεσε να κινητοποιηθεί τόσο άμεσα και να δώσει λύση όταν το Σαββατοκύριακο 19-20/3 το νοσοκομείο Μεσολογγίου έμεινε χωρίς γιατρό σε εφημερία, όταν «σβήστηκαν» εφημερίες που προβλέπονταν για τις συγκεκριμένες μέρες, παρά το γεγονός ότι αυτές είχαν εγκριθεί από όλα τα αρμόδια όργανα από τα τέλη του Φεβρουαρίου. Η 6η ΥΠΕ επίσης εδώ και ένα χρόνο δεν έχει καταφέρει -από τη στιγμή που δεν γίνονται προσλήψεις- να επιβάλλει τον απαραίτητο συντονισμό των νοσοκομείων Αγρινίου και Μεσολογγίου όσον αφορά τις εφημερίες, με αποτέλεσμα η τοπική κοινωνία να παρακολουθεί με κατάπληξη τους γιατρούς στο Αγρίνιο να κατηγορούν τους συναδέλφους τους στο Μεσολόγγι για το εφημεριακό πρόγραμμα, που βγαίνει -όπως καταγγέλλουν- με τέτοιο τρόπο, ώστε να μην “κρατιούνται” ακόμη και απλά περιστατικά στο Μεσολόγγι και να μεταφέρονται στο Αγρίνιο. Η 6η ΥΠΕ τέλος δεν έχει καταφέρει να αντιμετωπίσει έστω και προσωρινά τα μεγάλα κενά στο νοσοκομείο Αγρινίου, ακόμη και όταν οι λύσεις είναι προφανείς και εύκολες. Για παράδειγμα, ιατρικό προσωπικό και μάλιστα ειδικοτήτων της δευτεροβάθμιας περίθαλψης, π.χ. γαστρεντερολόγος, παραμένει στο ουσιαστικά ανενεργό ΠΕΔΥ Αγρινίου, ενώ θα μπορούσε να είχε καλύψει -προσωρινά έστω- κάποια από τα κενά στο νοσοκομείο Αγρινίου…

Με οργή διαπιστώνει κανείς πως, σε αντίθεση με την Υγεία, οι ανώτεροι κρατικοί αξιωματούχοι έχουν αντανακλαστικά μόνο για την όπως αρκετοί στο νοσοκομείο χαρακτηρίζουν ως “παράγκα” των επιδόματων.

Δ.Π.