Κανένας δήμος της Αιτωλοακαρνανίας στο «Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης»

Στα τέλη του 2014 από την προηγούμενη κυβέρνηση είχε εφαρμοστεί πιλοτικά σε 13 δήμουw το πρόγραμμα του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος. Ανάμεσά τους και ο δήμος Μεσολογγίου. Το μέτρο επανέρχεται, όχι για να επεκταθεί σε όλη τη χώρα, αλλά για να εφαρμοστεί εκ νέου πιλοτικά σε 30 δήμους, χωρίς αυτή τη φορά να περιλαμβάνεται κανένας δήμος από την Αιτωλοακαρνανία.

Μέσα στο πρώτο δεκαήμερο του Ιουλίου αναμένεται να εφορμοστεί το μέτρο του Κοινωνικού Εσοδήματος Αλληλεγγύης σε 30 Δήμους από τις 13 περιφέρειες της χώρας. Αυτή θα είναι η δεύτερη πιλοτική φάση του προγράμματος, η οποία από την 1η Ιανουαρίου 2017 θα αποτελέσει τον κορμό της προνοιακής πολιτικής της χώρας, καθώς θα επεκταθεί σε όλη τη χώρα. Το «Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης» όπως μετονομάστηκε το «Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα», σχεδιάζεται να εφαρμοστεί σε 30 Δήμους της χώρας βάσει πληθυσμιακών κριτηρίων, των δεικτών φτώχειας και των ποσοστών ανεργίας και θα περιλαμβάνει παροχές σε είδος, χρήμα και υπηρεσίες καθώς και μέτρα ένταξης στην εργασιακή και κοινωνική ζωή.

Τόσο η πιλοτική, όσο και η καθολική εφαρμογή του προγράμματος, η οποία κοστολογείται στα 700 εκατ. ευρώ και που αναμένεται να ξεκινήσει σε όλους τους δήμους της χώρας από την 1.1.2017 και μετά, θα καλυφθεί από το Ταμείο Κοινωνικής Αλληλεγγύης, όπως έχει εξαγγείλει ο πρωθυπουργός.

Στους υπόλοιπους 295 Δήμους που δεν εντάσσονται στην πρώτη φάση της εφαρμογής του Κοινωνικού Εισοδήματος Αλληλεγγύης θα συνεχιστεί να εφαρμόζεται το πρόγραμμα Καταπολέμησης της Ανθρωπιστικής Κρίσης με όλες τις παροχές του μέχρι 31 Δεκεμβρίου 2016.