“Τελικά οι Δήμαρχοι έπαιξαν το ρόλο του “λαγού” για την υπαγωγή των Νηπιαγωγείων στους Δήμους”

Aνακοίνωση της παράταξης «ερα-συνεργαζόμενοι ΠΕ Αγρινίου-Θέρμου»

Φανερή πλέον η στοχευμένη προσπάθεια των ΄΄μεταρρυθμιστών του Δημοσίου΄΄, να αποκτήσει ενιαία δομή η ΄΄φροντίδα και αγωγή 0-6 ετών΄΄΄και η μεταφορά των Νηπιαγωγείων στους Δήμους.
• Το συνέδριο της ΚΕΔΕ(Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας)1-3/12/2016 με τις ψήφους των Δημάρχων της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ,αποφάσισε να προτείνει τη μεταφορά των Νηπιαγωγείων στους Δήμους.
• Στη διαΝΕΟσις(τον νέο ερευνητικό οργανισμό που ίδρυσε ο Δ. Δασκαλόπουλος,πρόεδρος του ΣΕΒ)στο τεύχος του Φεβρουαρίου 2017,σε πολυσέλιδο αφιέρωμα αναφέρεται΄΄ ως κορυφαίο θέμα εκπ/κής και αναπτυξιακής πολιτικής άμεσα η ενοποίηση των δομών παροχής προσχολικής αγωγής ο-6 ετών με στόχο ετήσια απόδοση 7-10%΄΄.
• Στα εγκαίνεια του Α΄Δημοτικού Βρεφονηπιακού Σταθμού Παπάγου-Χολαργού στις 2 Μαρτίου 2017 ο πρόεδρος της ΝΔ Κ.Μητσοτάκης στην ομιλία του μεταξύ άλλων είπε:΄΄..Και εδώ-λυπάμαι που το λέω-αλλά υπάρχει μια, θα έλεγα αταξία από πλευράς Πολιτείας.Η Πολιτεία πρέπει να έχει μια άποψη για όλες τις δομές προσχολικές αγωγής.Γι αυτό και είναι πάρα πολύ σημαντικό να δημιουργηθεί μια ενιαία δομή στο Υπουργείο Παιδείας,η οποία θα βλέπει τα νηπιαγωγεία και τους παιδικούς σταθμούς,μέσα από ένα ενιαίο πρίσμα…΄΄
Ο στόχος φανερός.Να σπάσουν το ενιαίο της εκπ/σης,να αλλοιώσουν το δημόσιο και δωρεάν χαρακτήρα της.Να μπεί σε΄΄τάξη΄΄πρώτα το Νηπιαγωγείο,θεωρώντας ότι αποτελεί τον αδύναμο κρίκο της εκπ/σης.
εεΕυτυχώς η απάντηση του Υπουργείου Παιδείας σ΄όλα αυτά ήταν άμεση.Στις 20/12/2016 ο υπουργός Παιδείας με αφορμή το αίτημα της ΚΕΔΕ δήλωσε:΄΄Το Υπουργείο Παιδείας σύμφωνα με το Σύνταγμα έχει την αποκλειστική ευθύνη της εκπαίδευσης όλων των βαθμίδων.Το αίτημα της ΚΕΔΕ απορρίπτεται κατηγορηματικά καθώς προσκρούει και στο Σύνταγμα της χώρας και στην πολιτική βούληση της κυβέρνησης’’.
Αυτή η θέση του Υπουργείου ενισχύεται και από τη νομοθέτηση του διδακτικού ωραρίου των Νηπιαγωγών ως το πρώτο και βασικό κομμάτι της πρωτοβάθμιας εκπ/σης.
Συναδέλφισσες,συνάδελφοι
Επειδή αυτή η συζήτηση δεν είναι ούτε’’αθώα’΄,ούτε τυχαία,πρέπει όλοι να είμαστε σε επιφυλακή,να καταδικάσουμε αυτές τις προτάσεις και την προσπάθεια να τεθούν στην ατζέντα της΄΄δημόσιας συζήτησης΄΄.
• Καλούμε το ΔΣ του Συλλόγου να πάρει θέση ενάντια σ΄αυτές τις απόψεις,απ΄όπου κι αν προέρχονται και δεν κατανοούμε την θέση του προέδρου του Συλλόγου ότι …δεν μπορεί να βγάλει ψήφισμα ενάντια στις απόψεις του κ.Μητσοτάκη!!
• Συνεχίζουμε να αγρυπνούμε και να διεκδικούμε:
-Το Νηπιαγωγείο άμεσα να συμπεριληφθεί στον ολιστικό σχεδιασμό για την Εκπαίδευση του 14χρονου Υποχρεωτικού Ενιαίου Σχολείου με δίχρονη υποχρεωτική Προσχολική Αγωγή με ανέργεση καινούργιων κτηρίων.
-Μείωση του αριθμού των νηπίων 1 προς 15 νήπια-προνήπια με μαζικούς διορισμούς νηπιαγωγών.