Δήμος Αγρινίου: Έπεσαν οι υπογραφές στο δεύτερο έργο του Ταμείου Ανάκαμψης

Σε ένα σημαντικό έργο για τη βελτίωση της οδικής ασφάλειας και την επίλυση χρόνιων προβλημάτων προχωρά ο Δήμος Αγρινίου.

Ο Γιώργος Παπαναστασίου υπέγραψε τη σύμβαση για την εκτέλεση του έργου “Παρεμβάσεις βελτίωσης οδικής ασφάλειας σε οδούς του Δήμου Αγρινίου”. Το έργο προϋπολογισμού 2.000.000€ χρηματοδοτείται από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας μέσω του προγράμματος «Βελτίωση της παρεχόμενης οδικής ασφάλειας», του Υπουργείου Οικονομικών.

Υπενθυμίζεται ότι στο Ταμείο Ανάκαμψης αρχικά εντάχθηκε η «ανάπλαση της βορειανατολικής εισόδου του Αγρινίου» με προϋπολογισμό 3,8 εκατ. ευρώ.

«Παρεμβαίνουμε σε περισσότερα από 400 σημεία στον Δήμο Αγρινίου και βελτιώνουμε τις συνθήκες ασφάλειας των δημοτών μας.Σε σχολικά κτίρια, όπου θα τοποθετηθούν ειδικοί παλλόμενοι σηματοδότες, σε αθλητικές εγκαταστάσεις, κτίρια και υποδομές του Δήμου Αγρινίου.Με το συγκεκριμένο έργο προβλέπεται επίσης η λήψη μέτρων για τη διευκόλυνση της μετακίνησης των ηλικιωμένων συμπολιτών μας και των ΑμεΑ», ανέφερε σχετικά ο Δήμαρχος Αγρινίου Γιώργος Παπαναστασίου.

Η μελέτη του έργου περιλαμβάνει :

α. Εργασίες σε εισόδους σχολείων και λοιπών δημοτικών εγκαταστάσεων

Τοποθέτηση ειδικών παλλόμενων κίτρινων προειδοποιητικών σηματοδοτών ενός πεδίου με φωτοβολταϊκή τροφοδοσία, οι οποίοι κρίνονται απαραίτητοι για την ασφαλή κυκλοφορία των μαθητών πλησίον των σχολικών συγκροτημάτων. Η χρησιμοποίηση παλλόμενων σηματοδοτών έχει στόχο να πληροφορήσει τους χρήστες του οδικού δικτύου (οδηγοί οχημάτων και μοτοσικλετιστές)για σχολικές διαβάσεις πεζών στις εισόδους και εξόδους σχολείων όπου απαιτείται πάντα αυξημένη προσοχή και μείωση της ταχύτητας. Οι σηματοδότες θα τοποθετηθούν σε επιλεγμένα από την Υπηρεσία σημεία, στο οδικό δίκτυο όλων του Δήμου Αγρινίου με σκοπό να αυξήσουν την αίσθηση της ασφάλειας και να επισημάνουν τη θέση των διαβάσεων πεζών στα σχολεία.

β. Δημιουργία και επισήμανση θέσεων στάθμευσης ΑμεΑ

Με τις προβλεπόμενες παρεμβάσεις επιδιώκεται η βέλτιστη επισήμανση των χώρων στάθμευσης οχημάτων ΑΜΕΑ, καθώς παρατηρείται συχνά η κατάληψη αυτών από άλλα οχήματα, με συνέπεια εξαιρετικές δυσχέρειες στους χρήστες ΑΜΕΑ και επιπρόσθετους κινδύνους. Προβλέπεται στις ειδικές θέσεις στάθμευσης ΑΜΕΑ να τυπωθεί το Διεθνές Σύμβολο Προσβασιμότητας αποτυπωμένο στο έδαφος και ταυτόχρονα βάφονται με επικάλυψη χρώματος μπλε σε όλη την επιφάνειά τους. Επίσης τοποθετείται κάθετη πινακίδα σήμανσης Ρ-72 με το Διεθνές Σύμβολο Προσβασιμότητας. Ακόμα στις υπάρχουσες ράμπες ΑΜΕΑ των πεζοδρομίων τοποθετούνται εκατέρωθεν αυτών πλαστικοί εύκαμπτοι οριοδείκτες και γίνεται βαφή με μπλε χρώμα.

γ. Εργασίες οριζόντιας και κατακόρυφης σήμανσης

1. Τοποθέτηση ρυθμιστικών πινακίδων και πρόσθετων πινακίδων πληροφόρησης.
2. Κατασκευή διαγραμμίσεων οδοστρώματος για ορισμό λωρίδων κυκλοφορίας, για σήμανση απαγορεύσεων στάθμευσης σε γωνίες και διαβάσεων πεζών. Τοποθέτηση ανακλαστήρων οδοστρώματος («μάτια γάτας») για μείωση της ταχύτητας των οχημάτων.
3. Διαγράμμιση ειδικών σημάνσεων επί της οδού (STOP, βέλη, κλπ) με κατάλληλο χρώμα και διαστάσεις.
δ. Εργασίες τοποθέτησης εξοπλισμού οδών.
1. Οι εργασίες αυτές περιλαμβάνουν την τοποθέτηση εύκαμπτων στύλων οριοθέτησης απαγόρευσης παράνομης στάθμευσης, την τοποθέτηση οριοδεικτών οδών και μεταλλικών στύλων οριοθέτησης πεζοδρομίων, τοποθέτηση καθρεπτών ορατότητας διασταυρώσεων και σιδηροσωλήνες σχήματος Π στις εισόδους των σχολείων.

Ακολουθήστε το agrinioculture.gr στο Google News