Κlaus Regling: Κάθε χρόνο κάνουμε «δώρο» στην Ελλάδα €10 δισ.

Μήνυμα προς την κυβέρνηση έστειλε ο επικεφαλής του ESM, Κlaus Regling βάζοντας φρένο στις προσδοκίες για γενναία ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, μιλώντας στο Atlantic Council, στο περιθώριο στο περιθώριο των εργασιών της εαρινής συνόδου του ΔΝΤ.

Ειδικότερα, ο Κl. Regling επεσήμανε ότι ο ESM ήδη δανείζει πολύ φτηνά την Ελλάδα, γεγονός που ισοδυναμεί με ετήσια εξοικονόμηση 10 δισ. ευρώ, και ότι όταν κάποιοι ρωτούν πότε θα υπάρξει ελάφρυνση χρέους για την Ελλάδα μάλλον δεν έχουν κοιτάξει καλά τους αριθμούς.

«O EFSF, πρόδρομο σχήμα του ESM, δημιουργήθηκε το 2010 ως προσωρινή λύση εξαιτίας της κρίσης, και στη συνέχεια o ESM ήρθε ως μόνιμος μηχανισμός το 2012. Ο ευρωπαϊκός μηχανισμός στήριξης δανείζει την Ελλάδα με επιτόκιο μόλις 1%, ενώ το ΔΝΤ τη χρεώνει με 5%. Πρόκειται για σημαντική διαφορά αφού έχουμε δανείσει μεγάλα ποσά στην Ελλάδα. Αυτή τη στιγμή στα “βιβλία” μας υπάρχει το 50% του ελληνικού δημόσιου χρέους, κάτι που σημαίνει ότι με επιτόκιο δανεισμού 1% η Ελλάδα εξοικονομεί από τον προϋπολογισμό της ετησίως το ποσό των 10 δισ. ευρώ, δηλαδή το 6% του ΑΕΠ της. Πρόκειται για το μεγαλύτερο πρόπγραμμα στήριξης στην ιστορία. Έτσι όταν κάποιοι ρωτούν πότε θα υπάρξει ελάφρυνση χρέους για την Ελλάδα μάλλον δεν έχουν κοιτάξει καλά τους αριθμούς. Δίνουμε δώρο 6% του ΑΕΠ της στην Ελλάδα κάθε χρόνο. Πρόκειται για αληθινή εξοικονόμηση χρημάτων”, τόνισε ο Κl. Regling.

Σε αυτό το πλαίσιο ο επικεφαλής της ESM υπογράμμισε ότι οι εταίροι έχουν δείξει πραγματική αλληλεγγύη στην Ελλάδα, χρηματοδοτώντας την τόσο φθηνά, γεγονός το οποίο μπορεί να βοηθήσει το χρέος της χώρας να καταστεί βιώσιμο. Στο σημείο αυτό τόνισε ότι τα χρήματα που λαμβάνει η Ελλάδα, είτε από το ΔΝΤ είτε από τον ESM, βασίζονται σε ορισμένους κανόνες που έχουν προέλθει από το ΔΝΤ, συμπλήρωσε ο Κl. Regling. «Προκειμένου, λοιπόν, μία χώρα να δανειστεί θα πρέπει να εφαρμόσει συγκεκριμένες διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις», επεσήμανε.

Χαρακτήρισε μάλιστα την Ελλάδα «ειδική» περίπτωση, αναφέροντας τα παραδείγματα της Κύπρου, της Πορτογαλίας, της Ιρλανδίας και της Ισπανίας, οι οποίες αν και έλαβαν στήριξη από τον ESM εφάρμοσαν το απαραίτητο πακέτο μεταρρυθμίσεων και έτσι μπόρεσαν να εξέλθουν από τα προγράμματα στήριξης και σήμερα αναχρηματοδοτούν τις ανάγκες τους από τις αγορές, έχοντας μάλιστα τους υψηλότερους ρυθμούς ανάπτυξης της ΕΕ. Ο επικεφαλής του ESM είπε ότι η Ελλάδα «μπορεί να επιστρέψει στις αγορές και να σταθεί ξανά στα πόδια της πριν από τη λήξη του προγράμματος το επόμενο έτος», προσθέτοντας ότι «μπορεί να είναι η επόμενη ευρωπαϊκή ιστορία επιτυχίας», εφόσον εφαρμόσει τις υπεσχημένες μεταρρυθμίσεις.

πηγή : liberal.gr