Το κράτος συμπονά μόνο τον εαυτό του

Του Δημήτρη Παπαδάκη

Tα συγκυβερνώντα σήμερα κόμματα (κυρίως ο ΣΥΡΙΖΑ), αλλά και τα κόμματα της αντιπολίτευσης -σε μικρότερο έστω βαθμό- λένε ότι θέλουν να σταθούν στο πλευρό των ανθρώπων που έπληξε περισσότερο η οικονομική κρίση, τους άπορους, τους άνεργους και όσουν ζουν κάτω από τα όρια της φτώχιας. Έλεγε η κυβέρνηση πως ήθελε να βάλει τους καναλάρχες να πληρώσουν για τις άδειες και τα χρήματα να κατευθυνθούν για να μην μείνει κανένα παιδί εκτός παιδικών σταθμών και για να δοθούν σχολικά γεύματα στα σχολεία. Η πραγματικότητα όμως είναι ότι το πολιτικό σύστημα και το πελατειακό κράτος του δημοσίου κάθε άλλο παρά συμπονούν το φτωχό κοσμάκη.

Την περασμένη Τρίτη παρουσιάστηκε στο Μουσείο Μπενάκη στην Αθήνα η μελέτη του Ιδρύματος Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών με θέμα “Η Τράπεζα Τροφίμων ως μέσο αντιμετώπισης της επισιτιστικής ένδειας στην Ελλάδα” (μπορείτε να τη διαβάσετε εδώ). Η μελέτη αυτή αποκαλύπτει μεταξύ άλλων την ανικανότητα του Δημοσίου. Από την “κακιά” Ευρωπαϊκή Ένωση εγκρίθηκαν για την Ελλάδα την περίοδο 2014-2020 για προγράμματα βοήθειας στους απόρους €281 εκατ. ευρώ. Τα χρήματα αυτά αποτελούν κατά βάση το πρόγραμμμα ΤΕΒΑ που αφορά επισιτιστική συνδρομή. Στην κατάταξη των κρατών μελών της ΕΕ με βάση το συνολικό ύψος του προγράμματος, η Ελλάδα έρχεται στην έκτη θέση, ενώ στην κατάταξη με βάση τους κατά κεφαλήν πόρους του προγράμματος βρίσκεται στη δεύτερη θέση (€26,0 ανά κάτοικο). Ωστόσο η αξιοποίηση των πόρων από το ΤΕΒΑ έχει καθυστερήσει σημαντικά στην Ελλάδα, καθώς τα πρώτα δυο έτη της επταετούς περιόδου εγκρίθηκαν μόλις το 0,8% των δαπανών του προγράμματος και καταβλήθηκαν σε δικαιούχους που υλοποιούν δράσεις μόλις το 0,7% του συνολικού προϋπολογισμού. Με βάση την απορρόφηση των πόρων του προγράμματος, η Ελλάδα βρίσκεται στην 19η θέση σε όρους εγκεκριμένων δαπανών και στην 16η θέση σε όρους δαπανών που καταβλήθηκαν. Είμαστε λοιπόν χάρις την Ευρωπαϊκή Ένωση στις πρώτες θέσεις των εγκεκριμένων χρημάτων και χάρις το σάπιο κράτος μας στις τελευταίες θέσεις της απορροφητικότητας…!!!

“Υπάρχουν καθυστερήσεις και δυσλειτουργίες στον τρόπο υλοποίησης του προγράμματος στην Ελλάδα. Η υπερβολική στήριξη σε κρατικές δομές στην Ελλάδα για την υλοποίηση του συγκεκριμένου πολύ σημαντικού κοινωνικού προγράμματος φαίνεται πως έχει υποσκάψει την αποτελεσματικότητά του. Μέσα από τις συμπράξεις, ΟΤΑ αναλαμβάνουν την υποχρέωση να διακινούν μεγάλο όγκο τροφίμων, χωρίς να διαθέτουν την απαραίτητη εμπειρία και μέσα” αναφέρει στα συμπεράσματά της η μελέτη. Και βλέπει λοιπόν κανείς ότι το Δημόσιο (όπως αυτό δομείται από τον Πρωθυπουργό και τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας μέχρι και τον τελευταίο υπάλληλο) είναι μία πραγματική καταβόθρα, που δεν ενδιαφέρεται για τίποτα, ούτε για τους φτωχούς, ούτε για τους επενδυτές, ούτε για τίποτα, εκτός από τη βολή του…

TEBA