Γ.Σ. στο ΣΕΝΑ με… μεσιτείες, εκδρομές και πάρτυ… στη ατζέντα

Δεν μπορούσαν να πιστέψουν στα αυτιά τους ακούγοντας τις προτάσεις του ΔΣ του Σωματείου Εργαζομένων στο Νοσοκομείο Αγρινίου (ΣΕΝΑ) πολλοί από τους εργαζόμενους που συμμετείχαν στη Γενική Συνέλευση του Σωματείου. Και πράγματι, οι προτάσεις του ΔΣ του Σωματείου αφορούσαν θέματα, όπως η πρόταση για ομαδική ασφάλιση υγείας των μελών του Σωματείου από ιδιωτική ασφαλιστική εταιρεία, η πρόταση για νομική κάλυψη των μελών του Σωματείου, η πρόταση για μίσθωση οχήματος μεταφοράς του προσωπικού, η διοργάνωση εκδρομών… και παιδικών πάρτυ… τη στιγμή που πριν λίγα 24ωρα με ανακοίνωσή του το Σωματείο διαπίστωνε πως τα προβλήματα του Νοσοκομείου διαιωνίζονται και απειλούσε με νέο κύκλο κινητοποιήσεων. Θέματα, όπως οι ελλείψεις σε προσωπικό, τα προβλήματα που παρουσιάζονται στο Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών και σε κλινικές αιχμής όπως η Παθολογική, η τροποποίηση του οργανογράμματος του Νοσοκομείου, η μη λειτουργία του Μανγνητικού Τομογράφου κ.α. που θα περίμενε κανείς να είναι στην κορυφή της ατζέντας της Γενικής Συνέλευσης, δεν απασχολήσαν σχεδόν καθόλου…

Η αντίδραση πολλών από τους εργαζομένους δεν αφορούσε μονάχα την ουσία των προτάσεων αυτών, αλλά και το συμβολισμό τους. Για παράδειγμα, η πρόταση να ασφαλιστούν υγειονομικά από ιδιωτική ασφαλιστική εταιρεία οι εργαζόμενοι του Νοσοκομείου, αν μη τι άλλο δείχνει ότι εγείρει ένα θέμα για την εμπιστοσύνη των ίδιων των εργαζομένων στις υπηρεσίες που παρέχει το Νοσοκομείο… και περνά ένα αρνητικό μήνυμα προς τα έξω. Ακόμη πολλοί σχολίασαν πως ο ρόλος του Σωματείου πρωτίστως πρέπει να είναι άλλος και όχι η… μεσιτεία μεταξύ των μελών του και ασφαλιστικών εταιρείων ή νομικών γραφείων. Επιπλέον από πολλούς τίθονται ερωτήματα σε σχέση με διαχειριστικά – οικονομικά θέματα πίσω από αυτές τις προτάσεις. Τη στιγμή μάλιστα που ήδη συζητιέται έντονα μεταξύ των εργαζομένων το θέμα για τα έξοδα παράστασης εκπροσώπων του Σωματείου για να συμμετάσχουν στις κινητοποιήσεις της ΠΟΕΔΗΝ στη ΔΕΘ, προτείνεται η διοργάνωση εκδρομών… με συμμετοχή του Σωματείου στο κόστος των εκδρομών.

Το θέμα όμως που δημιούργησε εντάσεις κατά τη διάρκεια της Γενικής Συνέλευσης ήταν αυτό της πλήρους αποσιώπησης από την πλευρά του Σωματείου του θέματος, που έχει προκύψει με το επικουρικό προσωπικό του Νοσοκομείου και την πρόσφατη απόφαση του ΔΣ του Νοσοκομείου να συμπεριλάβει στην πρότασή του προς την 6η ΥΠΕ για τις προσλήψεις λοιπού επικουρικού προσωπικού και την πρόσληψη ενός επικουρικού βιοχημικού (έχοντας ήδη τέσσερις (!) υπηρετούντες). Παρά το γεγονός ότι η κυβερνητική επιταγή είναι το επικουρικό προσωπικό να συνεχίσει να εργάζεται (υπήρξε νομοθετική παρέμβαση για την παράταση των συμβάσεων μέχρι τον Μάιο του 2019) το προσωπικό αυτό παραμένει εκτός εφημεριακού προγράμματος (νύκτες, αργίες) εξαιτίας της άρνησης του Επιτρόπου του Ε.Σ. να θεωρήσει τα εντάλματα μισθοδοσίας. Μία άρνηση που είναι κοινό μυστικό πως ορισμένοι στο Νοσοκομείο Αγρινίου την επιδίωξαν κιόλας… Αντί λοιπόν να δοθεί κάποια λύση με μικτές και εφημερίες ετοιμότητας, το ΔΣ του Νοσοκομείου προτείνει για το Βιοχημικό Τμήμα την πρόσληψη πέμπτου (!) βιοχημικού, στερώντας έτσι μια θέση από άλλες ειδικότητες, όπου οι ελλείψεις είναι μεγαλύτερες. Για το θέμα αυτό όπως και για άλλα -για παράδειγμα η μετάταξη νοσηλεύτριας στην επιστασία- που αφορούν το νοσηλευτικό προσωπικό -τη στιγμή μάλιστα που υπάρχει η ιδιαιτερότητα να υπάρχουν ελλείψεις αλλά εξαιτίας των προσωποπαγών θέσεων, ο οργανισμός του Νοσοκομείου “φαίνεται” πλήρης- το Σωματείο δεν έχει αντιδράσει καθόλου… Το οξύμωρο δε της υπόθεσης είναι πως, όταν το Σωματείο βάλλει κατά της διοίκησης με ανακοινώσεις για τα άλυτα προβλήματα του Νοσοκομείου, η μη αντίδρασή του σε τέτοια θέματα δικαιολογήθηκε από ορισμένους με την απορία… “ποιοι είμαστε εμείς που θα τα βάλλουμε με τις αποφάσεις του ΔΣ..;”