Το φαράγγι του Σκα Ναυπακτίας

Αν και βρίσκεται μια ανάσα από την πόλη της Ναυπάκτου, πολλοί λίγοι είναι εκείνοι που γνωρίζουν τις ομορφιές που κρύβει το φαράγγι του Σκα.
Ο χείμαρρος Σκα πηγάζει στην περιοχή των χωριών Νιόκαστρο και Άνω Μαμουλάδα και διασχίζει τα βουνά της Κάτω Ναυπακτίας.
Στις ορεινές ρεματιές, η ροή του είναι μόνιμη, όμως χαμηλότερα η κοίτη του μέσα στο φαράγγι είναι ξερή και γεμάτη κροκάλες. Στις έντονες βροχοπτώσεις κατεβάζει
μεγάλους όγκους νερού και γίνεται ορμητικός κι αρκετές φορές επικίνδυνος. Στη πορεία της ροής του συναντάμε διαδοχικούς εντυπωσιακούς καταρράκτες που ρέουν σε μικρά βάραθρα που σχηματίστηκαν από τη διάβρωση του νερού. Λίγο ψηλότερα συναντάμε λιθόκτιστο οχυρό από την περίοδο των Ενετών.
Από τα παλαιότερα χρόνια το φαράγγι αποτελούσε πέρασμα από τη Ναύπακτο προς τα ορεινά του Βενέτικου και τα Κράβαρα. Το μονοπάτι αυτό είναι βατό σήμερα και ιδανικό για ορειβατικές πορείες.
Στις δυτικές πλαγιές του φαραγγιού συναντούμε την ιστορική μονή του Αγίου Ιωάννη Προδρόμου, με πρόσβαση από το χωριό Βομβοκού. Στις ανατολικές πλαγιές συναντούμε τον αρχαιολογικό χώρο «Ασκληπείον εν Κρούνοις», με πρόσβαση μόνο με τα πόδια από την περιοχή του χωριού Σκάλα ή μέσω του μονοπατιού στο φαράγγι.
Κάθε χρόνο ο Ορειβατικός Σύλλογος Ναυπάκτου σε συνεργασία με τον Εκπολιτιστικό-Εξωραϊστικό Σύλλογο Νεοκάστρου πραγματοποιεί «Πέρασμα του φαραγγιού του Σκα» το μήνα Ιούνιο, με μεγάλη συμμετοχή φυσιολατρών.
πηγή : http://www.prasinomple.gr