Σαν σήμερα…

Σαν σήμερα το 1993 πεθαίνει στο Las Vegas της Nevada σε ηλικία 61 ετών από καρκίνο στο ήπαρ ο σπουδαίος Αμερικανός κιθαρίστας της Blues και τραγουδιστής, Albert Collins.
Γεννημένος στην Leona του Texas την 1η Οκτωβρίου του 1932  και από νωρίς μπλέχτηκε στα δίχτυα της blues (αφού ήταν και μακρινός συγγενής του Lightnin Hopkins) μαθαίνοντας από την ηλικία των 5 ετών κιθάρα. Καθόλη την διάρκεια της δεκαετίας του 1940 αποροφά ήχους  blues  από το Τέξας, Μισισιπή και το Σικάγο. Ξεκίνησε να παίζει κιθάρα πλάι σε μεγάλα ονόματα της blues όπως ο John Lee Hooker ο Jimmy McGriff ο Hopkins και ο Guitar Slim.
Σχημάτισε το πρώτο του συγκρότημα το 1952 και δύο χρόνια αργότερα ήταν ο headliner σε πολλά κλαμπ μπλουζ στο Χιούστον. Σπάζοντας την παράδοση των κιθαριστών της blues έπαιζε την κιθάρα του χρησιμοποιώντας μόνο τον αντίχειρα και τον δείκτη του. Ξεκίνησε την δισκογραφία το 1958 όπου κυκλοφόρησε πολλά singles, συμπεριλαμβανομένων και πολλών instrumentals. Πολλά από τα στούντιο ηχογράφησης Kansas City έκλεισαν στα μέσα της δεκαετίας του 1960 με αποτέλεσμα να μετακομίσει στην Καλιφόρνια το 1967, αφού δεν είχε την δυνατότητα ηχογράφησης στο Κάνσας. Έζησε στο Πάλο Άλτο της Καλιφόρνια για ένα μικρό χρονικό διάστημα πριν μετακομίσει στο Λος Άντζελες όπου και έπαιξε σε πολλά από τα West Coast clubs.
Στην αρχή του 1969 δίνοντας μια συναυλία στο Canned Heat, μέλη της μπάντας του τον σύστησαν με τον Διευθυντή της Liberty Records. Την ίδια χρονιά υπογράφει συμβόλαιο με την Liberty και κυκλοφορεί τον 1ο του δίσκο με τον τίτλο Trash Talkin. Ύστερα ακολουθούν πολλές δισκογραφικές δουλειές του Collins και μια σειρά από συναυλίες, όπου τον κάνουν γνωστό σε όλη την Αμερική και Ευρώπη.
Το 1993 ύστερα από μια συναυλία στην Ελβετία κι αφού ένοιωθε άρρωστος μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο. Διαγνώστηκε με καρκίνο του πνεύμονα ο οποίος είχε κάνει μετάσταση στο συκώτι του, με αναμενόμενο χρόνο επιβίωσης τους 4 μήνες. Έφυγε από κοντά μας την 24/11/1993.
Αναμφισβήτητα ένα από τα μεγαλύτερα ονόματα της Blues. ..Ακούγοντάς τον -με συνοδεία ενός χαλαρού ποτού- η κιθάρα του Collins μπορεί να σε ταξιδέψει σε μέρη μαγικά…Σε μέρη όπως το Κάνσας του 40, την Καλιφόρνια του 60 ακόμα και την Ελβετία του 93…
Γεώργιος Κ.

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=cz6LbWWqX-g[/youtube]