Πως ο Βεστερβέλε ξέκοψε στο Δήμα τα περί «επαναδιαπραγμάτευσης»

Παγωμένα ήταν τα χαμόγελα στην συνάντηση που είχε στο Βερολίνο ο υπουργός Εξωτερικών Σταύρος Δήμας με τον Γερμανό ομόλογο του Γκίντο Βεστερβέλε. Παρά τις φιλότιμες προσπάθειες που καταβλήθηκαν από την πλευρά του υπουργείο Εξωτερικών -αλλά και της Νέας Δημοκρατίας- να εμφανιστεί το τετ α τετ ως μια συνάντηση σε θετικό κλίμα, τα μηνύματα που έστειλε ο επικεφαλής της Γερμανικής διπλωματίας δημοσίως-και όχι μόνο- κάθε άλλο παρά «θερμά» ήταν.

O Γερμανός υπουργός ο οποίος ανήκει στο κόμμα των Φιλελευθέρων το οποίο έχει έρθει στο παρελθόν σε σφοδρή σύγκρουση με τη Νέα Δημοκρατία φρόντισε με γλώσσα διπλωματική αλλά σαφή να δείξει την διαφωνία του με τα περί «επαναδιαπραγμάτευσης» και «τροποποίησης» που λέει το κόμμα του Αντώνη Σαμαρα: «Εκείνο που χρειαζόμαστε -είπε- είναι μια περιορισμένη αλλαγή των συνθηκών, γιατί είδαμε ότι οι συμφωνίες και οι συνθήκες που είχαμε μέχρι τώρα δεν λειτούργησαν ακριβώς, έτσι ώστε οι συνέπειες αν κάποιος παραβιάσει τους κοινούς κανόνες να μην εξαρτάται από την πολιτική θέληση αλλά να αποφασίζεται αυτόματα. Και αν κάποιος ζητήσει ευρωπαϊκή αλληλεγγύη να ξέρουμε ότι αυτή η χώρα κάνει τη δουλειά της» .

Για όποιον μάλιστα δεν κατάλαβε , ο κ. Βεστερβέλε έσπευσε να δηλώσει κατηγορηματικά:«Όποιος δεν θέλει, μπορεί να μην ενταχθεί σε αυτή την προσπάθεια, αλλά αυτός είναι ο τρόπος να προχωρήσουμε». Ο κ. Δήμας κάνοντας την ανάγκη φιλοτιμία έσπευσε να απαντήσει πως κανείς δε μπορεί να διαφωνήσει με όσα είπε ο κ. Βεστερβέλε, ωστόσο «πρέπει να λάβει κανείς υπόψη του τις διαφορές στην ανάπτυξη ή τις δυνατότητες των διαφόρων χωρών και αυτός είναι ο λόγος που στην ΕΕ υπάρχουν πολιτικές που μπορούν να κάνουν τις χώρες περισσότερο ίσες».

http://www.iefimerida.gr