Επί τάπητος η κατασκευή εργοστασίου Επεξεργασίας Στερεών Αποβλήτων στην Αιτωλοακαρνανία (video)

Ολοκληρώθηκε αργά το απόγευμα στο Αγρίνιο η σύσκεψη για την κατασκευή Εγκατάστασης Επεξεργασίας Στερεών Αποβλήτων στην Αιτωλοακαρνανία.

Ως συμπέρασμα μπορούμε να αναφέρουμε τα εξής : Η διαχείριση των απορριμάτων στο νομό μας περιλαμβάνει σύμφωνα με το σχεδιασμό 4 ΧΥΤΑ , 7 σταθμούς μεταφόρτωσης, και ένα εργοστάσιο Επεξεργασίας Στερεών Αποβλήτων, που θα προχωρήσει με ΣΔΙΤ. Η περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος διαθέτει 60εκ. ευρώ από κοινοτικούς πόρους για την κατασκευή ενός τέτοιου εργοστασίου σε κάθε νομό της περιφέρειας και 30 εκ. ευρώ για σύνοδα έργα (δρόμοι κ.α). Οι δήμοι της Αιτωλοακαρνανίας θα πρέπει να έρθουν σε συννενόηση και να καταθέσουν την πρότασή τους. Η περιφέρεια από την πλευρά της σε 15 περίπου μέρες θα προκηρύξει διεθνή ανοιχτό διαγωνισμό για το έργο με τη διαδικασία της παραχώρησης και οι ιδιώτες θα κάνουν τις προτάσεις τους για το συγχρηματοδοτούμενο έργο.

Ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας Απόστολος Κατσιφάρας που προήδρευσε στη σύσκεψη τόνισε πως πρέπει να τρέξουμε για να αξιοποιήσουμε τους πόρους που υπάρχουν και κάλεσε τις δημοτικές αρχές του νομού να κινητοποιηθούν γρήγορα ώστε όσο το δυνατόν πιο σύντομα να κατατεθούν οι προτάσεις. Χαρακτήρισε μάλιστα τη προετοιμασία που έχει γίνει μέχρι τώρα από την πλευρά της Αιτωλοακαρνανίας πάρα πολύ καλή και διευκρίνισε πως οι φάκελοι του κάθε νομού θα προχωρήσουν ξεχωριστά, πράγμα πολύ σημαντικό αφού όλοι ξέρουμε το πρόβλημα που υπάρχει στη διαχείριση των απορριμάτων στην Αχαία κυτίως αλλά και την Ηλεία. Από εδώ και πέρα οι δήμοι του νομού θα πρέπει να συζητήσουν αναλυτικά και το θέμα και να κατελήξουν σε μια πρόταση. Σημαντική ήταν η παρέμβαση πρόταση του δημάρχου Αγρινίου Π. Μοσχολιού που πρότεινε οι ΦΟΣΔΑ του νομού να κάνουν προγραμματικές συμβάσεις με την ΦΟΣΔΑ της 2ης Γεωγραφικής Ενότητας (περιοχή Αγρινίου) και στη συνέχεια η ΦΟΣΔΑ προγραμματική σύμβαση με το δήμο Αγρινίου που έχει τη διαχειριστική επάρκεια ώστε να κατατεθεί ο φάκελος του νομού.

Στη σύσκεψη συμμετείχαν εκπροσώποι των Συνδέσμων Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων Αιτωλοακαρνανίας και στελεχών της Διαχειριστικής Αρχής της Περιφέρειας και εκπρόσωποι των δημοτικών αρχών του νομού. Την παρουσίαση του πλαισίου ΣΔΙΤ με το οποίο θα υλοποιηθεί το έργο έκανε ο Ειδικός Γραμματέας ΣΔΙΤ (Συμπράξεις Δημόσιου Ιδιωτικού Τομέα) Νίκος Μαντζούφας από το Υπουργείο Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας.

Δείτε τη παρέμβαση του δημάρχου Αγρινίου Π. Μοσχολιού

[youtube width=”480″ height=”344″]http://www.youtube.com/watch?v=9Mrzcm9-MeQ[/youtube]

Δείτε τις δηλώσεις του Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδος Απ. Κατσιφάρα :

[youtube width=”480″ height=”344″]http://www.youtube.com/watch?v=X-ooW-KeLtY[/youtube]