Μελέτη για το ολοκληρωμένο σχεδίο διαχείρισης και ανάδειξης των τεχνητών λιμνών του Αχελώου

Για την αξιοποίηση των τεχνητών λιμνών του Αχελώου, ανατέθηκε από την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος η εκπόνηση Μελέτης Ολοκληρωμένου Σχεδίου Διαχείρισης και Ανάδειξης Περιοχής Λιμνών και Τεχνητών Φραγμάτων (ανάντη Φράγματος Κρεμαστών έως εκβολές Αχελώου). Η ανάθεση έγινε από την Περιφέρεια μετά την απόφαση του Συμβουλίου Διεύθυνσης Ανταγωνιστικών και Επιτελικών Δραστηριοτήτων της ΔΕΗ, προς εκπλήρωση της απορρέουσας από την σχετική ΚΥΑ έγκρισης των Περιβαλλοντικών Όρων των Έργων υποχρέωση της Επιχείρησης.

Η σύμβαση ανάθεσης υπογράφηκε στις 17 Οκτωβρίου 2011 και θα συζητηθεί στη Μόνιμη Επιτροπή Περιφερειών της Βουλής την ερχόμενη Τετάρτη 18-1-2012. Στη συνεδρίαση θα συμμετάσχουν αρμόδιοι υπουργοί, εκπρόσωποι των Περιφερειών Στερεάς Ελλάδας, Δυτικής Ελλάδος, Θεσσαλίας και της ΔΕΗ.

Σύμφωνα με το κείμενο του τεύχους Τεχνικών Δεδομένων του Ανοικτού Διαγωνισμού για την ανάθεση της Μελέτης, οι κατευθύνσεις παρεμβάσεων ενδεικτικά αφορούν:
1.Προτάσεις ανάπτυξης ήπιων μορφών τουρισμού περιοχής ταμιευτήρων
1.1. Ερασιτεχνική αλιεία
1.2. Ναυταθλητισμός
1.3. Σκάφη αναψυχής
1.4. Ανάπτυξη δικτύου μονοπατιών και πεζοπορίας και σύνδεσης με οικισμούς
1.5. Ανάπτυξη δικτύου διαδρομών ορεινής ποδηλασίας, περιήγησης των λιμνών και διάσχισης ορεινών όγκων σε συνδυασμό με θέαση, αναψυχή και φιλοξενία σε καταφύγια και ξενώνες
1.6. Προτάσεις έργων & δράσεων για την ανάπτυξη των ανωτέρω: δημιουργία & αναβάθμιση υποδομών (εγκαταστάσεις φιλοξενίας, κρηπιδώματα ελλιμενισμού, σκαλωσιές, εγκαταστάσεις υποδοχής, αποθήκευσης και συντήρησης εξοπλισμού, δημιουργία παραλιμνίων θέσεων θέασης και αναψυχής κ.λπ.)
2. Εντοπισμός ειδικών περιοχών & ζωνών και προτάσεις για δράσεις ανάπτυξης καινοτόμας τεχνολογίας και αντιστοίχων παραγωγικών δραστηριοτήτων στη περιοχή Μελέτης.
3. Προτάσεις ζωνών ανάπτυξης πρωτογενούς τομέα (Έγγειες βελτιώσεις, αποστραγγίσεις, νέα προϊόντα, βιολογικές καλλιέργειες, εμπλουτισμός – ∆ιατήρηση και παρακολούθησης ιχθύων ταμιευτήρων, ενσωμάτωση βάσης δεδομένων και παρακολούθησης ιχθυοπανίδας)
4. Προτάσεις τουριστικής, περιβαλλοντικής, τεχνολογικής και πολιτισμικής προβολής της περιοχής (αναψυχή, πολιτισμός – δίκτυα μνημείων, καινοτομία, περιβαλλοντική προστασία – ποιότητα νερού, αειφορία οικοσυστημάτων).
5. Τηλεπροβολή (διαδίκτυο, έντυπα, οπτικοακουστικά μέσα, κ.α.). Προκαταρκτική δομή ιστοσελίδας, CD κ.λπ.)
6. Προτάσεις περιβαλλοντικής και πολιτιστικής ενημέρωσης επισκεπτών.
7. Προτάσεις παρακολούθησης του χερσαίου και υδάτινου περιβάλλοντος συμβατές και σε συνέργια με το πρόγραμμα παρακολούθησης κατάστασης υγροτοπικών οικοσυστημάτων που εκπονείται από τη ∆ΕΗ.