Θα αποπληρωθούν το 2012 τα εργα του προγράμματος «ΘΗΣΕΑΣ» (;)

Κανονικά θα συνεχιστεί, καθ΄όλη τη διάρκεια του 2012, η αποπληρωμή των έργων που έχουν ενταχθεί στο Πρόγραμμα ΘΗΣΕΑΣ, όπως διαβεβαίωσε ο υφυπουργός Εσωτερικών Πάρις Κουκουλόπουλος σε έγγραφό του που διαβιβάστηκε στη Βουλή.

Είναι γνωστό ότι το κράτος καιρό τώρα έχει κηρύξει ιδιότυπη στάση πληρωμών και δεν ανταποκρίνεται στις υποχρεώσεις του. Χαρακτηριστικό παράδειγμα το Πρόγραμμα Θησέας… με χιλιάδες έργα σε όλη τη χώρα που είχαν ξεκινήσει οι δήμοι να είναι μισοτελειωμένα. Τρανταχτό παράδειγμα στο Αγρίνιο η ανακατασκευή της παλιάς Λαχαναγοράς, που έχει κολλήσει ακριβώς λόγο έλλειψης χρηματοδότησης. Το τελαυταίο διάστημα είχαν κυκλοφορήσει σενάρια που έκαναν λόγο για ένταξη στο ΕΣΠΑ πολλών εκ των μισοτελειωμένων έργων του ΘΗΣΕΑ. Ωστόσο ο Π. Κουκουλόπουλος φαίνεται με τη διαβεβαίωσή στη βουλή να τα διαψεύδει. Υπάρχει βέβαια το ενδεχόμενο να διαψευστεί και ο ίδιος αφού όλα αυτά κρίνονται απο την έκρρυθμη και αβέβαιη οικονομική κατάστηση της χώρας.

Παντως ο υφυπουργός Εσωτερικών υπενθύμισε στη βουλή ότι, κατά το 2011, το επενδυτικό πρόγραμμα των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης «ΘΗΣΕΑΣ» χρηματοδοτήθηκε με το συνολικό ποσό των 175 εκατομμυρίων ευρώ. Συγκεκριμένα, με 40 εκατομμύρια ευρώ από τη Συλλογική Απόφαση Τοπικής Αυτοδιοίκησης (ΣΑΤΑ) και 135 εκατομμύρια ευρώ από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων και έχει εκταμιευθεί μέρος των ανεξόφλητων υποχρεώσεων του Προγράμματος, όπως υπογράμμισε ο υφυπουργός Εσωτερικών.