Το μέλλον από το παρελθόν

της Ηρώς Κ. (iroka@agrinioculture.gr)

Το μάθημα της Μελέτης της Ιστορίας μετά τη μεταρρύθμιση του 2412 Μετά Χριστόν, έχει αλλάξει εντελώς μορφή. Οι μαθητές χωρίζονται σε ολιγομελείς  ομάδες στην αρχή της χρονιάς, επιλέγουν να ερευνήσουν μια συγκεκριμένη ιστορική περίοδο –όχι μεγάλη σε έκταση για να μπορούν να εμβαθύνουν- την παρουσιάζουν και ακολουθεί συζήτηση με στόχο την εξαγωγή συμπερασμάτων.

Σκοπός του εγχειρήματος αυτού είναι η βαθύτερη κατανόηση αιτιών που οδήγησαν την ανθρωπότητα κατ’ επανάληψη σε αδιέξοδα. «Να μην επαναληφθεί η ιστορία» ήταν το σύνθημα των μεταρρυθμιστών.

-[…] Παρατηρούμε, λοιπόν, πως σε αυτό που ονομαζόταν τότε Ελλάδα οι κάτοικοι αδυνατούν να απαλλαγούν από μια διακυβέρνηση συνεργασίας με διορισμένο επικεφαλής, που λάμβανε πολύ σκληρές αποφάσεις και οδηγούσε το σύνολο της κοινωνίας σε απόγνωση. Δεδομένου πως το πολίτευμά τους λεγόταν «Δημοκρατία» ο λαός θα έπρεπε να εκπροσωπείται δι’ αντιπροσώπων στο “Κοινοβούλιο”. Μετά όμως από ενδελεχή αναζήτηση των πηγών –κυρίως αυτών που τότε ονόμαζαν blogs- έχουμε τη βεβαιότητα πως αυτές οι αποφάσεις δεν έβρισκαν καθόλου σύμφωνο το λαό και συνεπώς δεν τον εκπροσωπούσαν. Περισσότερο, μάλιστα, οι νόμοι και τα μέτρα αυτής της περιόδου εξυπηρετούσαν συστήματα έξω από τον ελλαδικό χώρο.

Παράξενο μοιάζει πως οι κάτοικοι, που για τα δεδομένα της εποχής ήταν ιδιαίτερα μορφωμένοι, είχαν γνώσεις και κριτικές ικανότητες, πρόσβαση στην πληροφόρηση και σε υψηλές για την εποχή τεχνολογίες δεν κατάφεραν να αντιδράσουν μαζικά φέρνοντας τα επιθυμητά, κατά το κοινό, αποτελέσματα. Παρατηρήθηκαν σπασμωδικές, αυθόρμητες εκδηλώσεις που δυστυχώς χωρίς υπόβαθρο και την απαραίτητη καθοδήγηση αρκέστηκαν μόνο στην εκτόνωση της ψυχικής πίεσης του πλήθους. Επιπλέον, οι πνευματικοί άνθρωποι της περιόδου αυτής καθώς και αυτό που αποκαλούσαν “τέχνη” στάθηκε αδύνατο να αναχαιτίσει την επερχόμενη καταστροφή, αφού όπως μας πληροφορούν οι πηγές μας, εμποδίστηκαν σκόπιμα από μια άλλη εφεύρεση της εποχής την τηλεόραση και τους υπαλλήλους της, δημοσιογράφους.

Η χώρα αυτή, η Ελλάδα, αφού οδηγήθηκε στον οικονομικό μαρασμό, «χρεοκοπία», μην έχοντας άλλη λύση άφησε ανεξέλεγκτα τη διαχείριση των φυσικών της πόρων σε χέρια ξένων επενδυτών που είχε ως αποτέλεσμα την πλήρη εκχώρηση της εθνικής της κυριαρχίας.

Τα γεγονότα, τέλος, αυτά  είναι που αποτελούν την αφετηρία για τη σύσταση του δικού μας κράτους που λόγω της προνομιακής του γεωφυσικής τοποθέτησης ονομάστηκε Νέος Παράδεισος.