Το δράμα της Αγρινιώτισσας ( β μέρος )

Το δράμα της Αγρινιώτισσας με τους άνδρες γράφει η Μάγδα Κ. (magda@agrinioculture.gr)

Μεγάλη η γκάμα των ανδρών στο Αγρίνιο. Άνδρες νέοι ή μεγαλύτεροι σε ηλικία, άνδρες που δεν έφυγαν ποτέ από την πόλη που τους γέννησε, άνδρες που έφυγαν και ξαναγύρισαν από δική τους ή όχι επιλογή, άνδρες αυτοδημιούργητοι ή συνεχιστές της επιχείρησης του μπαμπά, άνδρες που καμία σχέση δεν έχουν με την πόλη, αλλά ζουν σε αυτή από αισθηματική ή επαγγελματική επιλογή. Όπως και να έχει όμως, όλη αυτή η γκάμα, απασχολεί τη γυναικεία σκέψη και ΄΄ στολίζει΄΄ τη ζωή της Αγρινιώτισσας. Άνδρες λοιπόν…

• Οι άνδρες του Αγρινίου στερούνται βασικών κανόνων συμπεριφοράς. Το savoir vivre για αυτούς δε σημαίνει τίποτα. Ένας άντρας στο Αγρίνιο δε θα δώσει σχεδόν ποτέ προτεραιότητα σε μια γυναίκα οδηγό. Δε θα αφήσει μια γυναίκα να περάσει πρώτη το κατώφλι μιας πόρτας. Δε θα ζητήσει συγγνώμη από μια γυναίκα αν πέσει πάνω της – κατά λάθος δε λέω – στο δρόμο ή σε ένα πολυπληθές χώρο διασκέδασης. Δε θα σηκωθεί για να καθίσει μια γυναίκα που περιμένει όρθια τη σειρά της για να εξυπηρετηθεί. Δε θα κρατήσει την πόρτα του ασανσέρ για να περάσει μια γυναικεία ύπαρξη. Και το χειρότερο από όλα… Αν αποφασίσει ο Αγρινιώτης – πράγμα δύσκολο – να ασχοληθεί με το φλερτ του δρόμου, ή αλλιώς ΄΄ καμάκι΄΄ , γίνεται τόσο χυδαίο, που βλέπω τις γυναίκες να καταφεύγουν στη λύση της ωτοασπίδας κατά την κυκλοφορία τους στους δρόμους της πόλης.
• Οι άρρενες της πόλης μας όμως έχουν και υψηλές απαιτήσεις όσον αφορά την εξωτερική εμφάνιση μιας γυναίκας. Δίνουν πολλή μεγάλη έμφαση στην εξωτερική ομορφιά της Αγρινιώτισσας , στην κατασκευή του σώματός της – το οποίο πρέπει να ξεπερνάει και αυτό της Αφροδίτης της Μήλου – καθώς επίσης και στο ντύσιμό της . Απαιτούν μια τέλεια εικόνα γυναίκας, η οποία θα προκαλέσει το θαυμασμό από φίλους και γνωστούς, κρύβοντας μέσα σε όλο αυτό την ανασφάλειά τους καθώς επίσης και το επιφανειακό του χαρακτήρα τους.
• Οι άνδρες στο Αγρίνιο ΔΕ φλερτάρουν. Δύσκολα ένας άνδρας θα πλησιάσει μια γυναίκα στο μπαρ κερνώντας την ένα ποτό για περαιτέρω γνωριμία και ό,τι άλλο προκύψει. Το βλέμμα τους περιορίζεται μόνο στο ποτό που πίνουν, στους φίλους που συνομιλούν και περιφέρεται μόνο όταν αναζητούν το γκαρσόν για παραγγελία. Αλλά γιατί δε φλερτάρουν; Γνώμη μου, γιατί δυστυχώς οι Αγρινιώτες δεν έχουν κόψει ακόμη τον οικογενειακό τους ομφάλιο λώρο . Διαιωνίζουν χωρίς κανένα λόγο το συντηρητισμό που τους γαλούχησε η οικογένειά τους, δημιουργώντας έτσι μικροαστικά στερεότυπα για το πώς πρέπει να είναι η υποψήφια γυναίκα που θα σταθεί δίπλα τους, η οποία φυσικά θα θυμίζει τη μητέρα τους. Για αυτό και προτιμούν να γνωρίζουν γυναίκες που προέρχονται από συνοικέσια φίλων, γνωστών, ή ακόμη καλύτερα, οικογενειακών και συγγενικών τους προσώπων.
• Αν τώρα, μέσα σε όλη αυτή την εικόνα, η γυναίκα Αγρινιώτισσα αποφασίσει να πάρει τη κατάσταση στα χέρια της και σαν γενναία Μπουμπουλίνα κάνει αυτή το πρώτο βήμα στην ΄΄οδό΄΄ του φλερτ, η ανδρική αντίδραση θα θυμίσει κατά πολύ το γνωστό ΄΄Run Forest, run!΄΄ , προσάπτοντάς της κιόλας όλους τους επιθετικούς προσδιορισμούς με το στερητικό ΄΄ Α ΄΄.
• Και σαν να μην έφταναν όλα αυτά, η γυναίκα του Αγρινίου βασανίζεται και από την κατάρα της επωνυμίας. Διότι οι άνδρες δε θα πλησιάσουν σε καμία περίπτωση τη γυναίκα που τυχαίνει να είναι η αδερφή, ξαδέρφη, κόρη, εγγονή ή οποιοσδήποτε άλλος συγγενικός βαθμός κάποιου φίλου ή γνωστού. Από πότε όμως η γυναίκα έχει βάλει όλους αυτούς προστάτες της, που θα κρίνουν κιόλας ποιός θα εισέλθει στην προσωπική της αρένα;
• Για να σταθεί επάξια δίπλα στον Αγρινιώτη άνδρα, η γυναίκα δεν θα πρέπει να ασχολείται με πολλές δραστηριότητες. Δεν θα πρέπει να είναι δυναμική και ανεξάρτητη αλλά αντιθέτως, αν καταπιάνεται με όσο το δυνατόν λιγότερα πράγματα, τότε έχει ελπίδες να βρει έναν ανδρικό ωμό για να ακουμπήσει.
• Η παντρεμένη Αγρινιώτισσα δύσκολα θα βρει στήριξη από τον άνδρα της στις εξωοικογενειακές εκδηλώσεις. Μόνη της θα συνοδεύσει το παιδί της σε ένα παιδικό πάρτι, μόνη της θα πάει στο σχολείο η στο φροντιστήριο για να μάθει για την πρόοδο των τέκνων της, μόνη της θα πάει το παιδί της στο γιατρό ή για ψώνια, μόνη της θα πάει στο σούπερ μάρκετ, διότι όλες αυτές οι ασχολίες βλάπτουν σοβαρά το ανδρικό προφίλ.

Όλα όσα γράφτηκαν και στα δυο μέρη του εν λόγω άρθρου, προέκυψαν κατόπιν έρευνας μέσα από πολύωρες συζητήσεις με γυναικείες προσωπικότητες, αλλά και μέσα από προσωπική παρατήρηση. Δεν ξέρω αν σε όλα αυτά υπάρχει ή όχι δόση υπερβολής, ένα όμως ξέρω, ότι όλα τα παραπάνω, όλοι μας, λίγο ή πολύ τα έχουμε σκεφτεί, απλά εγώ τολμώ και να τα γράψω …Εσείς αποφασίζετε αν συμφωνείτε ή διαφωνείτε…

A bientot
Μάγδα