Τι είπε ο Μανιάτης για την έλευση φυσικού αερίου στην Αιτωλοακαρνανία

Ο Υφυπουργός Ενέργεια Γιάννηυς Μανιάτης απαντώντας σε ερώτηση του βουλευτή Α. Μακρυπίδη αναγνώρισε ότι μέχρι σήμερα ο Νομός Αιτωλοακαρνανίας έχει αντικειμενικά αδικηθεί όσον αφορά τον ενεργειακό σχεδιασμό για το φυσικό αέριο.

Αναφέρθηκε στην εναλλακτική λύση η οποία προκρίνεται, για έλευση Φυσικού Αερίου μέσω θαλάσσης, αφού η έλευση επίγειου αγωγού κρινόταν με τα σημερινά δεδομένα οικονομικά ασύμφορη. Η μελέτη που έγινε εκ μέρους της ΔΕΠΑ προβλέπει αποκεντρωμένο σύστημα διανομής φυσικού αερίου στη Δυτική Ελλάδα με πηγή είτε το υγροποιημένο φυσικό αέριο (LNG), είτε το συμπιεσμένο φυσικό αέριο (CNG), μέσω θαλάσσιου υποσταθμού.

Ο Υφυπουργός τόνισε ότι η λύση αυτή είναι τεχνικά ρεαλιστική και οικονομικά εφικτή και βιώσιμη. Σχετικά με το χρονοδιάγραμμα εξέφρασε την αισιοδοξία του, αφού παραδέχτηκε ότι οι διαδικασίες έχουν αρχίσει να προχωρούν με μία καλή ταχύτητα και το μόνο που απομένει είναι να γίνουν λεπτομερέστερες τεχνικές μελέτες. Επίσης ο Υφυπουργός ανέφερε ότι επιδίωξη του Υπουργείου είναι να υλοποιηθεί ο σχεδιασμός εντός δύο (2) ετών.