Οι χορωδίες Νίκαιας – Περάματος στο Παπαστράτειο Μέγαρο

Ήταν πράγματι ένα ταξίδι στ’ όνειρο. Ένα ταξίδι με σπάνια χορωδιακά ηχοχρώματα, με όλους τους ιριδισμούς της ελληνικής θάλασσας, της ελληνικής γης, της ελληνικής ψυχής. Ένα απόλυτο καθηλωτικό μουσικό ποιητικό ταξίδι με μεγάλη συγκινησιακή φόρτιση, καλλιτεχνική τόλμη, στοχασμό ευαισθησία, μέθεξη, λυρισμό, μυσταγωγία. Οι συμπολίτες και συμπολίτισσες που κατέκλυσαν την αίθουσα εκδηλώσεων του Παπαστρατείου Μεγάρου, το Σάββατο το βράδυ, στις 31 Μάρτη 2012, είχαν την τύχη και το προνόμιο να απολαύσουν συγκλονιστικές χορωδιακές στιγμές.

Ένας πρωτοποριακός και αξεπέραστος μαέστρος –συνθέτης – ποιητής – δημιουργός και άνθρωπος, ο Μιχάλης Κοκκίνης κατεύθυνε με μοναδικό τρόπο, με ευαισθησία και έμπνευση, επί δύο και πλέον ώρες, τους εκατό συντελεστές της χορωδιακής πράξης της πατρίδας, τους θρυλικούς τροβαδούρους – αρχιτραγουδιστές της ιστορικής χορωδίας Νίκαιας, όπως και τους χορωδούς της μικτής δημοτικής χορωδίας Περάματος, οι οποίοι και έκαναν μία κατάθεση ψυχής, τραγουδώντας με ασίγαστο πάθος και μεράκι, το λυρικό δοξαστικό του συνθέτη «ΑΡΜΑ ΤΟΥ ΠΕΛΑΟΥ», έναν ύμνο στο Αιγαίο, όπως και το λαϊκό αναλόγιο «ΕΛΛΑΔΑ ΜΕΣΑ ΜΟΥ ΕΣΥ», με κομμάτια σύγχρονων Ελλήνων δημιουργών.Εξαιρετική η στιγμή όταν ο συνθέτης κάλεσε και το κοινό να τραγουδήσει μαζί με τις χορωδίες τον επίκαιρο στίχο του « …δάκρυσε το περιστέρι που το μήνυμα είχε φέρει, αν μπορεί κανείς να ξέρει, πως μετράει η υπομονή…»

Με ιδιαίτερα θερμά λόγια καλωσόρισαν τους εκλεκτούς προσκεκλημένους, οι οικοδεσπότες της βραδιάς πρόεδροι της ΓΕΑ κ. Χρήστος Θετάκης και του Μ.Σ. «ΟΡΦΕΑ» κ. Θέμης Γαμβρούλης. Ολόψυχη η παρουσία και το χειροκρότημα των Αγρινιωτών που απέδειξαν για μια ακόμη φορά πως γνωρίζουν να εκτιμούν την κάθε πολιτιστική προσπάθεια.Οι μνήμες και τα αρώματα της βραδιάς θα κρατήσουν χρόνια.