Ένα γλαφυρό δημοσίευμα του ΒΗΜΑτος για την αύξηση της εγκληματικότητας στην επαρχία εξαιτίας της ελλιπούς αστυνόμευσης και της κρισης, φέρνει ως χαρακτηριστικό παράδειγμα την Αιτωλοακαρνανία και την ευρύτερη περιοχή του Μεσολογγίου και του Αιτωλικού.
Αναλυτικά το δημοσίευμα:
Η κρίση έχει αφήσει τη χώρα απροστάτευτη. Σε πολλές περιοχές ομάδες τσιγγάνων τρομοκρατούν τους κατοίκους με ληστρικές επιδρομές και σε ορισμένα μέρη έχουν ήδη δημιουργηθεί ομάδες περιφρούρησης προκειμένου οι πολίτες να προστατεύσουν τις ζωές και τις περιουσίες τους. Στην ανοχύρωτη ύπαιθρο οι ηλικιωμένοι αποφεύγουν να κυκλοφορούν στον δρόμο, καθώς πολλοί από αυτούς δέχονται επιθέσεις και αρκετοί τραυματίζονται.
Την ίδια στιγμή, όπως καταγγέλλουν πολλοί κάτοικοι αρδευτικοί σωλήνες, σιδηροδρομικές γραμμές και καλώδια της ΔΕΗ κάνουν φτερά, ζημιώνοντας το δημόσιο με πολλές εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ. Η οικονομική κρίση έχει οξύνει τα πράγματα σε όλα τα επίπεδα. Πολλές οικογένειες τσιγγάνων λόγω των αυστηρότερων ελέγχων είδαν τα επιδόματα που έπαιρναν παρανόμως να στερεύουν, ενώ ο αριθμός και τα μέσα των αστυνομικών μειώνονται συνεχώς αφήνοντας μεγάλες περιοχές της χώρας χωρίς καμία προστασία.
«Ζούμε σε ζούγκλα» λένε στην Αιτωλοακαρνανία
Το Αιτωλικό είναι ένα μικρό νησάκι στη μέση της λιμνοθάλασσας του Μεσολογγίου το οποίο συνδέεται με τη στεριά με δύο γέφυρες. Στο νησάκι και τα περίχωρά του κατοικούν περίπου 5.000 άτομα. Τον τελευταίο καιρό, όπως καταγγέλλουν πολλοί κάτοικοι, έχουν αυξηθεί δραματικά τα περιστατικά βίας εναντίον ηλικιωμένων κυρίως γυναικών με σκοπό να τους κλέψουν χρήματα και κοσμήματα. Επίσης έχουν αυξηθεί οι ληστρικές επιδρομές εναντίον σπιτιών και αυτοκινήτων.
Στη συντριπτική πλειοψηφία τους, σύμφωνα με στοιχεία από το αστυνομικό τμήμα της περιοχής, υπαίτιοι των επιθέσεων είναι ανήλικοι τσιγγάνοι από τον καταυλισμό που βρίσκεται πίσω από το γήπεδο. Όσοι από αυτούς οδηγούνται στον εισαγγελέα αφήνονται ελεύθεροι επειδή είναι κάτω των 18 ετών και ορίζεται τακτική δικάσιμος.
«Προχθές, εδώ απέναντι στο στενάκι, είδα τέσσερα τσιγγανόπουλα να έχουν ρίξει μια ηλικιωμένη και να προσπαθούν να της πάρουν το πορτοφόλι» λέει η κυρία Αγγελική Μ., μια 70χρονη κάτοικος της περιοχής. «Τους φώναξα να την αφήσουν, αλλά αυτά έχουν τόσο πολύ αποθρασυνθεί που με απειλούσαν ότι αν δεν σταματήσω να φωνάζω θα μου κάψουν το σπίτι. Φοβάμαι πλέον να βγω στον δρόμο όχι γιατί κρατάω πολλά χρήματα, αλλά για να μη με ρίξουν και χτυπήσω». «Ζούμε πλέον σε μία ζούγκλα. Η περιοχή είναι απροστάτευτη στο έλεος των ληστρικών επιδρομών. Όχι μόνο σε κλέβουν, αλλά περνάνε κατόπιν και σου χαμογελούν ειρωνικά για να σου δείξουν πόσο ανίσχυρος είσαι απέναντί τους», λέει ο Κώστας Σ. κάτοικος της περιοχής.
Την σοβαρότητα της κατάστασης παραδέχεται και η εισαγγελέας Πλημμελειοδικών Μεσολογγίου κυρία Κατερίνα Δημητριάδη, η οποία αναφέρει χαρακτηριστικά ότι το πρόβλημα στην περιοχή είναι «ιδιαίτερα αυξημένο». Πάντως, όπως σημειώνει, «οι αστυνομικές δυνάμεις στην περιοχή κάνουν ό,τι είναι ανθρωπίνως δυνατό για να αντιμετωπίσουν την κατάσταση και όσοι συλλαμβάνονται οδηγούνται στο δικαστήριο».
Όμως οι αστυνομικές δυνάμεις στην περιοχή είναι ελάχιστες. Η κρίση έχει άμεσο αντίκτυπο στο επίπεδο της προστασίας που η πολιτεία παρέχει στους πολίτες. Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι σε κάθε βάρδια υπηρετούν δύο αστυνομικοί προκειμένου να προστατεύσουν 10 δημοτικά διαμερίσματα με 26.000 κατοίκους. «Υπάρχουν πολιτικοί που διαθέτουν περισσότερους αστυνομικούς για προστασία από ολόκληρη τη γύρω περιοχή. Οι άνθρωποι εδώ είναι κυριολεκτικά απροστάτευτοι. Οι αστυνομικοί, όσο και να προσπαθούν, δεν μπορούν να κάνουν και πολλά πράγματα. Οι κάτοικοι είναι τόσο τρομοκρατημένοι που τον τελευταίο καιρό έχουν σταματήσει να καταγγέλλουν τα περιστατικά επειδή φοβούνται τα αντίποινα. Η κατάσταση είναι τόσο εκρηκτική που φοβάμαι ότι θα έχουμε και πιο σοβαρά περιστατικά. Ορισμένοι σκέπτονται να οργανώσουν πολιτοφυλακές για να προστατεύσουν τις ζωές και τις περιουσίες τους» αναφέρει ο Κυριάκος Ζ.