Νταλακούρας: “Ο προπονητής έχει τη ευθύνη των αποδυτηρίων…”

Ο Γιάννης Νταλακούρας δήλωσε κάτι παραπάνω από στρατιώτης του Παναιτωλικού, αναφέρθηκε στο μέλλον του και του Φώτη Κωστούλα στους Αγρινιώτες, καθώς και στον υποβιβασμό στη Football League. Για την παρουσία του στον Παναιτωλικό μίλησε στην εφημερίδα «Γεγονός» ο Γιάννης Νταλακούρας, ο οποίος δήλωσε κάτι παραπάνω από στρατιώτης της ομάδας του Αγρινίου. Ο τεχνικός των «κυανοκίτρινων» αναφέρθηκε στη φετινή πορεία του συλλόγου, στο μέλλον του και σε αυτό του Φώτη Κωστούλα, στις αποφάσεις που αναμένεται να πάρει ο πρόεδρος, καθώς και στο τι έφερε τον υποβιβασμό στη Football League, ενώ μίλησε με τα καλύτερα λόγια για τους φιλάθλους.

Αναλυτικά, η συνέντευξή του:
Ήδη η ομάδα γυμνάζεται σε αυτή την μεταβατική περίοδο κανονικά. Μέχρι πότε θα συνεχιστεί η προπόνηση και τι περιλαμβάνει;
Θα γυμνάζεται η ομάδα εδώ μέχρι και 31 Μαΐου και 1η Ιουνίου οι παίχτες θα φύγουν για τις διακοπές τους. Αμέσως μετά τις διακοπές, 10 έως 14 Ιουλίου θα ξεκινήσει η προετοιμασία της ομάδος, γιατί το πρωτάθλημα της Β’ Εθνικής αρχίζει πολύ νωρίς. Στόχος μας σε αυτή τη μεταβατική περίοδο είναι να δουλέψουμε γενικά, αλλά και ειδικά με κάποιους παίκτες για να βελτιωθούν κάποιες μικρο-αδυναμίες τους. Να γίνουν οι αποθεραπείες από τραυματισμούς και από κόπωση και να αντιμετωπιστούν διάφορα άλλα μικροπροβλήματα.

Μιλήσατε για κακή διαχείριση του ρόστερ της ομάδος. Μπορείτε να γίνετε πιο συγκεκριμένος σε αυτό το ζήτημα;
Απ’ ό,τι γνωρίζω και απ’ ό,τι παρατηρώ τώρα, αλλά και από τις απόψεις που έχουν εκφράσει πολλές φορές προπονητές άλλων ομάδων δημόσια στις συνεντεύξεις Τύπου, όπως ο προπονητής του Παναθηναϊκού τελευταία, έχω το δικαίωμα να πω ότι μάλλον κάτι δεν πήγε σωστά στον τομέα αυτόν. Φυσικά δεν θέλω να παραβλέψω και τις ευθύνες όλων μας σε οποιοδήποτε πόστο βρίσκεται ο καθένας.

Είναι όμως αναμφισβήτητο ότι τα αποκτήματα της μεταγραφικής περιόδου του Ιανουαρίου δεν απέδωσαν τα αναμενόμενα. Τι έφταιξε;
Τον Ιανουάριο γίνανε τρεις μεταγραφές έμπειρων ποδοσφαιριστών. Αποκτήθηκαν ο Φερνάντες, ο Ονουάτσι και ο Ακαλέ. Πήραμε και δύο νέα παιδιά, τον Βιντάλ και τον Μπράντι όχι για να παίξουν αλλά για να δοκιμαστούν και αν ήταν καλοί να τους δώσουμε συμβόλαιο σε αυτήν τη νέα περίοδο. Από αυτούς ο Φερνάντες, που χρησιμοποιήθηκε από εμένα σε όλο το παιχνίδι, έδειξε στοιχεία που πραγματικά μας εκπλήσσουν. Ήξερα ότι είναι καλός παίκτης, αλλά μας έδειξε περισσότερα από αυτά που περιμέναμε. Πιστεύω ότι αυτά τα παιδιά δεν τα εκμεταλλευτήκαμε με τον σωστό τρόπο για να προσφέρουν στην ομάδα όσο το δυνατόν περισσότερο.

Έχουν βάση οι ισχυρισμοί του κ. Λεμονή πως υπήρχε χαλαρότητα στις ιατρικές και τις εργομετρικές εξετάσεις;
Είναι προσβολή για τον Παναιτωλικό, όταν αναφέρει κάποιος ότι δεν είχε ιατρικό τιμ. Δεν θα ήθελα πραγματικά να απαντήσω σε αυτόν τον ισχυρισμό. Γιατί και μόνο αν δει κάποιος την υποδομή, την οργάνωση και το γήπεδο, για να απορρίψει αυτόν τον ισχυρισμό. Όσον αφορά της εργομετρικές εξετάσεις , αυτό είναι απαίτηση ή όχι των προπονητών. Όταν ήμουν εγώ προπονητής στην ομάδα, οι παίκτες έκαναν τέσσερις φορές εργομετρικές εξετάσεις μέσα στην σεζόν. Στην αρχή και στο τέλος της προετοιμασίας, στο τέλος του πρώτου γύρου και στο τέλος της σεζόν, όπως θα κάνουν και τώρα πριν φύγουν. Για να ξέρουμε σε τι κατάσταση έφυγαν και σε τι κατάσταση θα γυρίσουν.

Κατά καιρούς είδαν το φως της δημοσιότητας περιστατικά που απεικόνιζαν μια κακή εικόνα στα αποδυτήρια της ομάδος. Εσείς εντοπίσατε τέτοια προβλήματα;

Σε αυτό πραγματικά δεν μπορώ να απαντήσω γιατί δεν ήμουν μέσα στα αποδυτήρια. Πιστεύω ότι σε αυτό μπορούν να απαντήσουν άνθρωποι που ήταν μέσα στα αποδυτήρια. Θα ήθελα όμως να προσθέσω το εξής: Αν αυτό το λέει ένας προπονητής νιώθω ότι έχει και την ευθύνη. Όταν κάτι δεν πάει καλά στα αποδυτήρια ο προπονητής είναι ο άνθρωπος που πρέπει να βάζει τις αρχές και τους κανόνες για να λειτουργήσουν σωστά.

Έχετε καταλήξει σε γενικότερα συμπεράσματα για το τι έφταιξε και ο Παναιτωλικός υποβιβάστηκε στη Football League, κόντρα σε όλες τις εκτιμήσεις και την αρχική εικόνα;

Δεν έχουμε κάνει ακόμα κουβέντα γιατί είναι νωρίς. Αλλά νομίζω ότι πρέπει να το κάνουμε σύντομα, στο άμεσο μέλλον που τα γεγονότα θα είναι φρέσκα, για να μπορέσουμε να βελτιώσουμε τα λάθη μας που έχουμε κάνει και να είμαστε πανέτοιμοι για την επόμενη περίοδο.

Κυκλοφόρησαν πολλά σενάρια και σχετικές δηλώσεις του πρόεδρου του Εργοτέλη, κ. Παπουτσάκη, για κάποια αποτελέσματα των τελευταίων αγωνιστικών που επηρέασαν καθοριστικά την τελική κατάταξη στην ουρά της βαθμολογίας. Ποια είναι η θέση σας;

Τώρα που πέσαμε τι να πούμε; Όμως θεωρώ ότι είναι σημαντικό ότι αυτός ο παράγοντας, o πρόεδρος του Εργοτέλη και πρόεδρος της Σούπερ Λιγκ, να λέει τέτοια πράγματα. Θεωρώ ότι αφού τα λέει αυτός κάτι γνωρίζει. Θα έπρεπε όμως, ως αρμόδιος, νωρίτερα να λάβει κάποια μέτρα.

Σε περίπτωση που η Διοίκηση σας καλέσει να παραμείνετε στο τιμόνι της τεχνικής ηγεσίας την ερχόμενη σεζόν, θα αποδεχθείτε την πρόταση;
Πριν απαντήσω θέλω να πω κάτι που πραγματικά εννοώ: Είμαι στον Παναιτωλικό ως ενεργό μέλος της ομάδας από πριν το 1980. Πριν από τις αποφάσεις μας πρέπει να μας απασχολήσει όλους -και εμένα προσωπικά- η παραμονή του κ. Κωστούλα στην ομάδα. Αν ο πρόεδρος μείνει, την παρουσία μου στον Παναιτωλικό από τη δική μου πλευρά την θεωρώ δεδομένη, όπως ήταν μέχρι τώρα, σε οποιοδήποτε πόστο.
Δεν νιώθω μόνο στρατιώτης, νιώθω και κάτι παραπάνω. Νιώθω ότι ο Παναιτωλικός μου έχει δώσει πάρα πολλά πράγματα στη ζωή μου, ίσως πολύ περισσότερα από οποιονδήποτε άνθρωπο και οφείλω κάποια στιγμή αυτά τα πράγματα να τα ανταποδώσω. Γιατί πιστεύω ότι άνθρωποι- στρατιώτες που αγαπάνε τον Παναιτωλικό είναι πάρα πολλοί και ίσως και περισσότερο κι από μένα.
Εγώ νιώθω όμως και αυτή την ευθύνη, μιας και ο Παναιτωλικός μου έχει δώσει πάρα πολλά πράγματα στη ζωή μου. Κοινωνικά, οικονομικά, χαρές αλλά και λύπες. Γι αυτό όταν βρίσκομαι σε άσχημες στιγμές της ομάδας, όπως αυτός ο υποβιβασμός, θέλω να αγωνιστώ για το καλύτερο.

Με τα συμβόλαια των παικτών τι γίνεται; Θα έχουμε αποδεσμεύσεις και νέες μεταγραφές;
Το πρόβλημα για μένα δεν είναι ποιοι θα φύγουν και ποιοι θα μείνουν. Το θέμα είναι η κεντρική φιλοσοφία του Παναιτωλικού. Μια φιλοσοφία που πρέπει να ταιριάζει με τις σημερινές εποχές. Απαιτείται μικρότερο μπάτζετ από αυτό που είχε η ομάδα, μικρότερο μέσο όρο ηλικίας στο ρόστερ και μία μεγαλύτερη στροφή προς τα δικά μας παιδιά, των ακαδημιών και γενικά μια πολιτική προς αυτήν την κατεύθυνση. Και πιστέψτε με, επειδή γνωρίζω την ιστορία του Παναιτωλικού, η ομάδα μεγαλούργησε με αυτή την φιλοσοφία.

Πολλοί αγωνιούν για τις αποφάσεις του κ. Κωστούλα και κυρίως για το αν θα παραμείνει πρόεδρος της ομάδας. Αν σας ρωτήσει για τη γνώμη σας, τι θα τον συμβουλεύατε;
Ένα μεγάλο «ναι» γι’ αυτά που έχει κάνει στον Παναιτωλικό και στην πόλη, αλλά και εκτός πόλης γιατί ξέρω και κάποια άλλα πράγματα, Η συμβουλή μου θα είναι ένα μεγάλο «ναι» για την παραμονή του. Φυσικά δε νομίζω ότι ο πρόεδρος έχει την ανάγκη της δικής μου γνώμης. Από εμένα πάντως μια θετική παρότρυνση, καθώς πιστεύω ότι θα έχουμε χαρά μπροστά μας ακόμα και θα ξεπεράσουμε την εφετινή μεγάλη λύπη μας.

Ποιο είναι το μεγαλύτερο ατού του Παναιτωλικού;
Το μεγαλύτερο ατού της ομάδος είναι οι φίλαθλοι. Επειδή σε μια μεγάλη ομάδα «παίζουν» και οι φίλαθλοι με την συμπεριφορά τους, με τη σωστή κρίση τους, Το ότι είδα τον κόσμο να χειροκροτεί την ομάδα στο τελευταίο παιχνίδι για τον Άρη είναι πολύ σημαντικό, όχι μόνο για τους παίχτες αλλά για όλον τον Παναιτωλικό. Οι φίλαθλοί μας έχουν πολύ ανεβασμένο αθλητικό επίπεδο. Θα ήθελα σε αυτή τη δύσκολη χρονιά που περιμένει τον Παναιτωλικό μας, να υποστηρίξουν τον πρόεδρο και την ομάδα στο δύσκολο δρόμο που τους περιμένει.

πηγή : agrinionews.gr