Σε πτώση ο τουρισμός : μειωμένες αφίξεις στο Άκτιο παρά τις μειωμένες τιμές

Απώλειες 5,19% καταγράφουν οι διεθνείς τουριστικές αφίξεις στη χώρα το τετράμηνο Ιανουαρίου – Απριλίου 2012 σε σχέση με το ίδιο διάστημα πέρυσι, φθάνοντας το 1,071 εκατ. επισκέπτες από 1,129 εκατ. το 2011, σύμφωνα με τα στοιχεία του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ) από τα κυριότερα αεροδρόμια της χώρας. Η κίνηση από το εξωτερικό τον Απρίλιο ήταν υποτονική, ιδιαίτερα από τις παραδοσιακές αγορές, μεταφέροντας την έναρξη της θερινής σεζόν για τα μέσα Μαΐου.

Αρνητική είναι η κίνηση στο αεροδρόμιο του Ακτίου που οι αφίξεις μειώθηκαν κατά 39,32% (1.091 αφίξεις από 1.798 πέρυσι). Παρ’ όλα αυτά εκφράζεται και φέτος η άποψη πως οι ζημιές για τον τουρισμό στη Δυτική Ελλάδα θα ήταν πολύ μεγαλύτερες αν δεν υπήρχαν τα μικρά κόστη μετακίνησης προς τα νησιά του Ιονίου αλλά και η χερσαία πρόσβαση στη δυτική ακτή της χώρας. Την ίδια ώρα από τους ξενοδόχους της περιοχής γίνεται μεγάλη προσπάθεια για μειώσεις των τιμών σε μια προσπάθεια να περιοριστούν οι ζημιές. Παράγοντες του κλάδου σημειώνουν πως η μείωση των τιμών σε Αιτωλοακαρνανία και Λευκάδα είναι κατά μέσο όρο 10%, ενώ επισημαίνουν πως ανάλογα με την κίνηση των κρατήσεων είτε θα γίνουν και περαιτέρω μειώσεις στις τιμές είτε θα περιοριστούν οι μειώσεις.

Μεγάγλη Μείωση των αφίξεων, εκτός από το Άκτιο, παρουσιάζουν και άλλα αεροδρόμια, όπως η Αθήνα, η Ρόδος, το Ηράκλειο, η Κως, η Σάμος, ενώ οριακή είναι η πτώση των αφίξεων στη Σαντορίνη. Στον αντίποδα αύξηση υπάρχει μόνο για την Κέρκυρα, η Θεσσαλονίκη, τα Χανιά, η Κεφαλονιά και η Μύκονος. Αντίστοιχα διαμορφώνονται και οι μειώσεις των τιμών στα ξενοδοχεία, όσο μεγαλύτερες είναι οι μειώσεις των αφίξεων στα κατά τόπους αεροδρόμια, τόσο μεγαλύτερες είναι και οι μειώσεις των τιμών στα ξενοδοχεία.