ΤΟΕΒ Φυτειών : Κίνδυνος οριστικής διακοπής του νερού λόγω χρεών στη Δ.Ε.Η.

Του ΧΡΗΣΤΟΥ Γ. ΣΑΛΤΟΓΙΑΝΝΗ

Τα τελευταία χρόνια οι Τ.Ο.Ε.Β. αντιμετωπίζουν πολλά προβλήματα λόγω κυρίως των προβλημάτων που παρατηρούνται στην είσπραξη των οφειλών από τους παραγωγούς κατά κύριο λόγο.
Φυσικά εξαίρεση δεν αποτελεί ο Τ.Ο.Ε.Β. Φυτειών, καθώς τα προβλήματα είναι πολλά και σίγουρα αν συνεχιστεί να επικρατεί η ίδια κατάσταση, τότε καθίσταται ουσιαστικά αδύνατη η συνέχιση της λειτουργίας του.
Πρώτα απ’ όλα, η παλαιότητα των αντλιοστασίων προκαλεί υπερβολική κατανάλωση ηλεκτρικού ρεύματος και κατά συνέπεια υπέρογκες οφειλές των Τ.Ο.Ε.Β. προς τη Δ.Ε.Η.
Επιπλέον, τα περισσότερα εγγειοβελτιωτικά έργα στην περιοχή μας είναι ηλικίας περίπου 30 ετών ίσως και παραπάνω και έτσι παρουσιάζουν εκτεταμένες φθορές που οδηγούν σε σπατάλες και απώλειες νερού.
Ωστόσο, το κυρίαρχο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι Τ.Ο.Ε.Β. είναι το γεγονός ότι αδυνατούν να εισπράξουν τις οφειλές από τους παραγωγούς, και αυτό έχει οδηγήσει σταδιακά στον οικονομικό μαρασμό τους. Επίσης, σε συνδυασμό και με την έλλειψη κρατικής αρωγής στο κόστος λειτουργίας και συντήρησης των Τ.Ο.Ε.Β., κάνει τα πράγματα ακόμη πιο δύσκολα όσον αφορά την εξασφάλιση της βιωσιμότητά τους.
Οι συνολικές οφειλές του Τ.Ο.Ε.Β. Φυτειών ανέρχονται περίπου στις 240.000€ και σε ότι αφορά την Δ.Ε.Η. η οφειλή είναι γύρω στις 160.000€.
Πρόσφατα, η Δ.Ε.Η. με επιστολή της προς τον Τ.Ο.Ε.Β. Φυτειών «κρούει τον κώδωνα» του κινδύνου και σε περίπτωση αδυναμίας εξόφλησης του χρέους ο οργανισμός κινδυνεύει με οριστική διακοπή του νερού και μάλιστα στην αρχή της καλλιεργητικής περιόδου.
Ειδικότερα, η Δ.Ε.Η. για την αποφυγή οριστικής διακοπής του νερού ζητά άμεσα την εξόφληση μέρους της οφειλής που ανέρχεται στο ποσό των 65.000€, ενώ μέχρι την άμεση εξόφληση αυτού του ποσού η Δ.Ε.Η. προχώρησε σε προσωρινή διακοπή του νερού.
Το Σάββατο 12 Μαΐου το Δ.Σ. του οργανισμού συγκάλεσε γενική συνέλευση με σκοπό την συζήτηση και λήψη απόφασης για την αντιμετώπιση του συγκεκριμένου προβλήματος.
Τις τελευταίες μέρες γίνεται μια μεγάλη προσπάθεια από τον Πρόεδρο του οργανισμού κ. Κώστα Γατσουλιά και τα μέλη του Δ.Σ. ώστε να βρεθεί και να καταβληθεί το ποσό αυτό ώστε να συνεχιστεί κανονικά η καλλιεργητική περίοδος.
Στην μετά καπνού εποχή, πολλοί παραγωγοί στράφηκαν σε δενδροκομικές καλλιέργειες (ροδιές, αχλαδιές, δαμασκηνιές, μηλιές κτλ) αλλά και σε καλλιέργειες σιτηρών και ψυχανθών και αυτές τις μέρες αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα λόγω έλλειψης του νερού.
Επιπλέον, ένα κομμάτι στον οικισμό Κουβαρά Φυτειών και κυρίως στη θέση Βελαώρα, αντιμετωπίζει πρόβλημα και με την ύδρευση των σπιτιών τους καθώς, ύδρευση και άρδευση είναι από το ίδιο δίκτυο.
Η κατάσταση που επικρατεί αυτή τη στιγμή στον Τ.Ο.Ε.Β. Φυτειών είναι άκρως απελπιστική. Απελπιστική για τους παραγωγούς που κινδυνεύουν άμεσα με καταστροφή της παραγωγής τους αλλά και για μέρος συνδημοτών μας που στερούνται αυτές τις μέρες το πολυτιμότερο αγαθό το νερό.
Δεν κατανοούμε όμως το γεγονός ότι η Δ.Ε.Η. προέβει σε μια τέτοια ενέργεια στην αρχή της καλλιεργητικής περιόδου δηλαδή σε περίοδο αιχμής για τους αγρότες της περιοχής των Φυτειών.
Βέβαια, τα προβλήματα είναι υπαρκτά και σε μια κρίσιμη περίοδο οικονομικής και κοινωνικής μιζέριας μια τυχόν οριστική διακοπή του νερού θα είναι ένα τεράστιο πλήγμα για την «τσέπη» τους, ένα πλήγμα για την ίδια την ύπαρξή τους.
Η κοινωνία των Φυτειών στηρίζει τις προσπάθειες του Προέδρου του οργανισμού κ. Κώστα Γατσουλιά και όλων των μελών του Δ.Σ. για εξεύρεση λύσης στο τεράστιο πρόβλημα που προέκυψε, με στόχο η Δ.Ε.Η. και η Πολιτεία να κατανοήσει την ζημιά που προκαλείτε στους παραγωγούς μας και σε πολλά νοικοκυριά, ώστε να βρεθεί άμεσα λύση που θα εξυπηρετεί κυρίως τους αγρότες και την οικονομική δραστηριότητα, της περιοχής μας.