Εγκαινιάστηκε το Κέντρο Ψυχοπροφυλακτικής Φροντίδας (Ανώδυνου Τοκετού) στο Ευηνοχώρι

Τα εγκαίνια του Κέντρου Ψυχοπροφυλακτικής Φροντίδας (Ανώδυνου Τοκετού) – Προετοιμασίας Γονεϊκότητας στο Ευηνοχώρι έγιναν το πρωί της Κυριακή 13 Μαΐου , παρουσία της Δημοτικής Αρχής , επιστημόνων γιατρών και μαιών και αρκετών συγχωριανών μας , στο Διοικητήριο του χωριού μας όπου στεγάζεται το Περιφερειακό Ιατρείο Ευηνοχωρίου και υπάρχει ο κατάλληλα διαμορφωμένος χώρος για την εφαρμογή του προγράμματος με υπεύθυνη την μαία Κα Κακαλή Ελένη.

Το πρόγραμμα αυτό προβλέπει την παρακολούθηση , εφαρμογή και φροντίδα ανώδυνου τοκετού στους μελλοντικούς γονείς του ευρύτερου Δήμου Μεσολογγίου και οργανώθηκε συμβολικά και με ιδιαίτερη επιτυχία την Ημέρα της Γιορτής της Μητέρας με την συνδρομή των Δήμου Ι.Π. Μεσολογγίου , Κέντρου Υγείας Αιτωλικού και Συλλόγου Επιστημόνων Μαιών Πάτρας.

Μετά τα εγκαίνια, ακολούθησε ο χαιρετισμός του Δήμαρχου κ. Πάνου Κατσούλη που τόνισε την θετικότητα του Δήμου για στήριξη τέτοιων προσπαθειών και πρωτοβουλιών που σκοπό έχουν την στήριξη κάθε παροχής επιστημονικής και ιατρικής βοήθειας στον ευρύτερο Δήμο Μεσολογγίου , καθώς επίσης και του Διευθυντή Κέντρου Υγείας Αιτωλικού και πρώην Δημάρχου κ. Αναγνωστόπουλου Γιάννη , που με την ιδιότητά του ως γιατρού τόνισε την αναγκαιότητα ύπαρξης και στήριξης του προγράμματος προετοιμασίας γονεϊκότητας.

Στη συνέχεια η υπεύθυνη του Περιφερειακού Ιατρείου Ευηνοχωρίου ιατρός Κα Κοντού Ζωή , η οποία συντόνιζε την εκδήλωση , κάλεσε στο βήμα την επίτιμη προσκεκλημένη συνταξιούχο μαία του χωριού μας Κα Παπανικολάου Ελένη, που ευχαρίστησε όλους τους αρμόδιους υπεύθυνους του προγράμματος για την επιλογή τους αυτή που τίμησε το Ευηνοχώρι.

Την εκδήλωση τίμησε και η Πρόεδρος Συλλόγου Επιστημόνων Μαιών Πάτρας Κα Κιούρτη Μαρία , που αναφέρθηκε στον σημαντικό ρόλο της μαίας αλλά και στην ύπαρξη γνώσης των γονέων στον τοκετό και στον μετέπειτα αυτού χρόνο.Η Προϊσταμένη αίθουσας τοκετών Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ρίου Κα Αδαμοπούλου Νάντια , αναφέρθηκε στον μητρικό θηλασμό και στην αναγκαιότητα τήρησης αυτού απ’ τις μητέρες ως αρχή για σωστή και υγιή ανάπτυξη του βρέφους τους.

Επίσης ο γνωστός γυναικολόγος κ. Παληκύρας Μιχάλης του Γενικού Νοσοκομείου Αγρινίου τόνισε τα μεγάλα πλεονεκτήματα ενός ανώδυνου τοκετού για μια μητέρα με την εφαρμογή αυτού του προγράμματος. Τέλος η μαία Κα Κακαλή Ελένη , η οποία είναι και υπεύθυνη αυτού του προγράμματος ανώδυνου τοκετού στο Περιφερειακό Ιατρείο Ευηνοχωρίου ανέλυσε το πρόγραμμα καθώς και τον στόχο αυτού ώστε οι γυναίκες του Δήμου Μεσολογγίου να έχουν την δυνατότητα να απολαμβάνουν παροχές υγείας εφάμιλλες και αντίστοιχες μεγάλων αστικών κέντρων , κάτι πολύ σπουδαίο για την περιοχή μας , με την εφαρμογή της κοινοτικής μαιευτικής και αποδοχής προγραμμάτων υγείας.

Αξίζει να σημειωθεί η παρουσία ζευγαριών με τα μωρά τους που ήδη παρακολούθησαν το πρόγραμμα ανώδυνου τοκετού σε εφαρμογή δωρεάν επισκέψεων κατ’ οίκον , απ’ την μαία Κα Κακαλή Ελένη , όπου σε κατ’ ιδίαν συζητήσεις μας ανέφεραν τα πλεονεκτήματα αυτού αλλά και την ευγνωμοσύνη τους στο πρόσωπο του Ανθρώπου και Επιστήμονα Μαίας. Επίσης , πρέπει να αναφερθεί η μεγάλη συμβολή τόσο του Προέδρου και των μελών του Τοπικού Συμβουλίου Κοινότητας Ευηνοχωρίου , όσο και των Λαογραφικών και Πολιτιστικών Συλλόγων ¨ΑΓΙΟΣ ΙΩΑΝΝΗΣ¨ και ¨ΑΡΧΑΙΑ ΚΑΛΥΔΩΝΑ¨ αλλά και ¨Γονέων & Κηδεμόνων Δημοτικού – Νηπιαγωγείου¨ οι οποίοι φρόντισαν για την άψογη διεξαγωγή αυτής της εκδήλωσης , δείχνοντας για άλλη μια φορά την αγάπη τους και το ενδιαφέρον για οτιδήποτε θετικό γίνεται στο χωριό μας.

Τα πιτσιρίκια βέβαια που ήταν στην εκδήλωση , απόλαυσαν την συντροφιά των κλόουν που γέμισαν την ώρα τους με παιχνίδια σε διπλανή αίθουσα…

πηγή : evinochori.gr