Αντιφατικότητες ή σκοπιμότητες με το Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο Αγρινίου;

Από το newspressagrinio.blogspot.gr

Ο Δήμαρχος Αγρινίου κ. Π. Μοσχολιός στην ομιλία του στο δημοτικό συμβούλιο της Δευτέρας 11 Ιουνίου 2012, αφού χαρακτήρισε πολύ σωστή την απόφαση της Πανδημοτικής Πρωτοβουλίας (ομάδα Κοτρολού-Καλατζή-Καζαντζή κ.α.) να υπερψηφίσει το ΓΠΣ!!!!, θεωρώντας ότι αποτελεί εργαλείο για την ανάπτυξη της περιοχής, με μοναδικό γνώμονα το κοινό συμφέρον και όχι την εξυπηρέτηση συμφερόντων, όπως κάποιοι υποστηρίζουν (εννοώντας του ενιστάμενους συμπολίτες), απείλησε ουσιαστικά την αρμόδια επιτροπή της διοικητικής περιφέρειας για τυχών ακύρωσή του ή τροποποίησή του!
Να θυμηθούμε τι είχε πει σε εκείνο το δημοτικό συμβούλιο (30-5-2012) ο κ. δήμαρχος, στην προ ημερήσιας διάταξη διαδικασία, όπου και ψηφίστηκε (εσπευσμένα) το ΓΠΣ. Χωρίς προηγουμένως την απαραίτητη διαβούλευση με την κοινωνία και χωρίς οι περισσότεροι Δ.Σ. να έχουν διαβάσει το σχέδιο. «…… Επέλεξα αυτή την τακτική για να προλάβουμε τις εξελίξεις και να υπάρχει στην πόλη επιτέλους ένας Γ.Π.Σ. (που αφορά κυρίως στην γεωγραφική και διοικητική περιφέρεια του Δήμου Αγρινίου), που χωρίς αυτό το εργαλείο δεν μπορεί ο δήμος να προχωρήσει.»
…..»Συνέπεια αυτής της μεθόδευσης ήταν, εκτός των αντιδράσεων θεσμικών οργάνων και δημοτών εντός και εκτός του δημοτικού συμβουλίου (όχι από δημοτικούς συμβούλους), να προέλθει και η σοβαρή ρωγμή στην ΠΑΝΔΗΜΟΤΙΚΗ.
Είχε προηγηθεί εσωτερικά στη κίνηση αυτή η «αήθη» πράξη δύο δημοτικών συμβούλων (που θέλουν και να ……ηγηθούν μετά την περίεργη διευκόλυνση Σταμάτη!), να νομιμοποιήσουν (με τη συμμετοχή της αντιπολίτευσης) την επιτροπή απογραφής του κ. Μοσχολιού με την αυθαίρετη συμμετοχή τους, όταν η παράταξη της ΠΑΝΔΗΜΟΤΙΚΗΣ είχε καταγγείλει πριν με ανακοίνωσή της την όλη διαδικασία ως παράνομη. Υποχρεώνοντας στη συνέχεια τον Σταμάτη (αφού τον άδειασαν αυτοί που τους παρέδωσε την σφραγίδα) τις επόμενες μέρες να κάνει προσφυγή στην αρμόδια επιτροπή της αποκεντρωμένης διοικητικής περιφέρειας για την ακύρωσή της (απορρίφθηκε από τον κομματικό ΓΓ Περιφέρειας Δ. Ελλάδας κ. Αποστολόπουλο).
Στη συνεδρίαση της Δευτέρας 11-6-2012, ο κ. Μοσχολιός (αφού τον ευνοεί το μπάχαλο της ΠΑΝΔΗΜΟΤΙΚΗΣ) τόνισε για το ΓΠΣ πως οι επεκτάσεις του σχεδίου αφορούν κυρίως στην περιοχή του αεροδρομίου, όπου από τα 1200 περίπου στρέμματα τα 600 είναι στο παλιό αεροδρόμιο για την δημιουργία των χώρων του Πανεπιστημίου (ποιού Πανεπιστημίου κ. Παύλο αυτού που θα κλείσουν;), ενώ όπως είπε το Αγρίνιο, έχει Σχέδιο πόλης από το 1991, που υπερκαλύπτει τις ανάγκες της πόλης για τα πολλά επόμενα χρόνια.
Όσο για τις ενστάσεις που υπάρχουν για το ΓΠΣ, μίλησε για ελάχιστους που διαμαρτύρονται, για ατομικά τους συμφέροντα: «Δεν αφορούν τον δήμο οι κόντρες κάποιων επιχειρηματιών», είπε χαρακτηριστικά, για να συμπληρώσει πως αναμένεται η σύνταξη της σχετικής απόφασης από το αρμόδιο Συμβούλιο της Αποκεντρωμένης Διοίκησης (ΣΥΠΟΘΑ).

«Αν η απόφαση δεν είναι στην κατεύθυνση της απόφασης του Δημοτικού Συμβουλίου, θα την καταγγείλουμε. Δεν πρόκειται να δεχτούμε ατομικές εξυπηρετήσεις», τόνισε ο Παύλος Μοσχολιός.

Συνεπώς ο εκβιασμός της 30-5-2012, για να ψηφιστεί προ ημερήσιας διάταξης το ΓΠΣ του Αγρινίου με το σύνθημα «δεν μπορεί η πόλη να μην έχει ΓΠΣ», που ακούστηκε τότε στο δημοτικό συμβούλιο και από τις δύο πλευρές που το ψήφησαν (Μοσχολιού, Καζατζή-Κοτρολού κ.λ.π.) που πάει; Δηλαδή θα «καθυστερήσει» από την πόλη ο ίδιος ο Δήμαρχός της το αναπτυξιακό εργαλείο που τόσο πολύ είναι απαραίτητο να υπάρξει άμεσα;
Θα καταγγείλετε κ. Δήμαρχε, όπως δηλώσατε στο Δ.Σ. τι; Το δικαίωμα των δημοτών να θεωρούν ότι αδικούνται;
Το γενικό πολεοδομικό είναι θέμα ένδικών μέσων, συνηγόρου ή γνωριμιών;
Δώστε μας όποια απάντηση θέλετε εσείς και οι συνοδοιπόροι σας….
Αλήθεια αυτό το «ατομικές εξυπηρετήσεις» που κολλάει; Εξυπηρέτηση για ποιους και από ποιους εννοεί ο κ. Δήμαρχος; Η μονομερής κατάτμηση περιουσιών και η σκανδαλώδεις εύνοια άλλων δεν μας παραπέμπει σε διαπλεκόμενα συμφέροντα; Ή μήπως το επίδικο ΓΠΣ θα κριθεί από την αρμόδια κρατική αρχή με βάση τους «εχθρούς» της πόλης που έχουν στα ενύπνια τους ορισμένοι τοπάρχες;
Γιατί δεν συμπεριλαμβάνονται οι περιοχές βόρεια της πόλης, όπως Γκένοβα, Ρουπακιά, Δυο Ρέματα και Κοκκινοπήλια; Γιατί εγκαταλείπονται οι περιοχές αυτές;
Να μας πείτε και για τις περιβαλλοντικές σας ευαισθησίες, όπου περιοχές υψηλής αγροτικής παραγωγής, όπως το Βοιδολίβαδο, δεν προστατεύονται καν ενώ παραδίδονται βορά σε βιοτεχνικές δραστηριότητες χωρίς να προβλέπεται και κάποια οργανωμένη ζώνη ΒΙΟΠΑ αυτών των ρυπαρών δραστηριοτήτων.
Ποιοι συμπολίτες μας καλύπτουν τα μέτρα και τα σταθμά αυτού του Γενικού Πολεοδομικού σχεδιασμού;
Ποιες βασικές αρχές της πολεοδομικής επιστήμης υπηρετεί η συγκεκριμένη μελέτη, ώστε να οδεύει μια πόλη προς τον νότο για το Αγρίνιο προς τον Μαύρικα μέσα σε βαλτώδη μέρη; Ποια πολεοδομικά και χωροταξικά μέσα θα υποστηρίξουν τα συστήματα λειτουργίας αυτού του τμήματος της πόλης, όταν η επιφάνεια της γης είναι περίπου ίση με την επιφάνεια του υγρού στοιχείου της περιοχής (Λίμνη Λυσιμαχεία, Αχελώος). Ο βιολογικός δεν έγινε ακόμα μάθημα στους τεχνικούς της τοπικής πολιτικής σκηνής; Ποιους εξυπηρετεί τελικά αυτός ο σχεδιασμός, που έρχεται από πολύ παλιά;Τι θα γίνει με τις ελλείψεις ελευθέρων χώρων και χώρων πρασίνου. Που και αυτό ΓΠΣ δεν προβλέπει;
Τουλάχιστον διαβάσατε (μαζί και αυτοί που το ψήφισαν) την απάντηση του συνηγόρου των δημοτών σε τοπική εφημερίδα, που έχουν προσφύγει κατά του ΓΠΣ;
Μας κάνει ειλικρινά εντύπωση αυτός ο αυτοδιοικητικός «ιδεασμός» έναντι των δημοτών και των συνταγματικών δικαιωμάτων τους, όπως είναι η περιουσία του καθενός, την οποία προεκλογικά ο κ. Δήμαρχος στην ομιλία του είχε υποσχεθεί προεκλογικά να την προστατέψετε απευθυνόμενος στους νοικοκυραίους και στους οικογενειάρχες του Αγρινίου!
Τελικά όλες αυτές οι αντιφάσεις της δημοτικής αρχής έρχονται να καλύψουν μόνο σκοπιμότητες ή και τις διαχρονικές ανεπάρκειες ενός θεσμού που βρίσκεται σε παρακμή και υπηρετεί ο κ. δήμαρχος πιστά (;)