Σε εξέλιξη ο διαγωνισμός για τον εξοπλισμό του νέου αρχαιoλoγικού μoυσείoυ Θέρμoυ

Πριν λίγες μέρες προκηρύχθηκε από τη ΛΣΤ Eφoρεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων ο διαγωνισμός για την προμήθεια και εγκατάσταση των προθηκών και των εκθεσιακών κατασκευών για το νέο αρχαιολογικό μουσείο Θέρμου.

Ως γνωστόν εδώ και δύο χρόνια που το ολοκαίνουριο κτήριο, 1800 τ.μ., που θα στεγάσει το νέο Αρχαιολογικό Μουσείο στο Θέρμο, παραδόθηκε στο Υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού, και παραμένει “άχρηστο” καθώς δεν έχει αγοραστεί ο απαρραίτητος εξοπλισμός και χιλιάδες εκθέματα παραμένουν στο παλαιό Αρχαιολογικό Μουσείο Θέρμου, που χτίστηκε το 1909, και το οποίο λόγω της παλαιότητάς του αντιμετωπίζει πολλά προβλήματα, αφού το δάπεδο -έχει υποστεί καθιζήσεις- και δεν μπορεί πλέον να ανταποκριθεί στις ανάγκες των ευρημάτων και των επισκεπτών.

Με το διαγωνισμό αυτό θα γίνει η πρoμήθεια και εγκατάσταση:
α) 23 Πρoθηκών
β) 20 Kατασκευών, όπου ενσωματώνονται και έξι αυτόφωτες πινακίδες εποπτικού υλικού.
γ) λοιπά φωτιστικά σώματα των προθηκών
Η διάρκεια της σύμβασης θα είναι 9 μήvες από την υπογραφή της ενώ ο προϋπολογισμός του έργου είναι 357.723,57 € EYPΩ (μη συμπεριλαμβαvoμέvου τoυ ΦΠA).

Στο νεο Μουσείο όταν θα λειτουργήσει θα φυλάσσονται πλήθος ευρημάτων μυκηναϊκής, γεωμετρικής, κλασσικής ελληνιστικής εποχής, καθώς και μεγάλα αγγεία σε βάσεις, εντυπωσιακά ευρήματα από την πήλινη ανωδομή του ναού, όπως υδρορροές, ακροκέραμα, τρίγλυφα. Επίσης σε ειδικό χώρο φυλάσσονται πλήθος επιγραφών με τα ψηφίσματα της δημοκρατίας της Αιτωλικής Συμπολιτείας. Πολλά από αυτά τώρα φυλλάσονται στο παλιό Μουσείο μέσα αποθήκες και σε κουτιά…