Εγκρίθηκαν οι μελέτες για τις έρευνες πετρελαίου στη Δυτική Ελλάδα

Θετική γνωμοδότηση έδωσε σήμερα το Περιφερειακό Συμβούλιο της Δυτικής Ελλάδας στις Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων για τις έρευνες υδρογοναθράκων στον Πατραϊκό Κόλπο και το Κατάκολο. Από το σύνολο των παριστάμενων συμβούλων μόλις τρεις καταψήφισαν την πρόταση ενώ ένας ψήφισε λευκό.

Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης πήραν τον λόγο αρκετοί εκπρόσωποι φορέων της περιοχής καθώς και βουλευτές. Σε γενικές γραμμές, παρά τις όποιες επιφυλάξεις, καταγράφηκε θετικό κλίμα.
Ανάμεσα σε άλλους μίλησαν: η βουλευτής Ηλείας της ΝΔ κυρία Αυγερινοπούλου, η βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας της ΔΗΜ.ΑΡ. κυρία Φούντα, οι κ.κ. Γεωργόπουλος και Πάντου από το ΕΛΚΕΘΕ, ο κ. Γιαννακουδάκης από το ΤΕΕ Δυτικής Ελλάδας, ο πρύτανης κ. Παναγιωτάκης, ο κ. Ρόκκος από το Επιμελητήριο Αιτ/νίας, ο κ. Κατσέλης από το ΤΕΙ Μεσσολογγίου, ο κ. Παναγιωτκακόπουλος από το Επιμελητήριο Ηλείας, ο κ. Αποστολόπουλος από το Λιμενικό Ταμείο Κατακόλου και ο Δήμαρχος Πύργου κ. Παρασκευόπουλος.

Ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας μιλώντας σήμερα στην συζήτηση στο Περιφερειακό Συμβούλιο για τις στρατηγικές μελέτες περιβαλλοντικών επιπτώσεων κατά την έρευνα και εκμετάλλευση των υδρογονανθράκων στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας επεσήμανε την ριζική αλλαγή στο γεωστρατηγικό και γεωοπολιτικό στάτους της Δυτικής Ελλάδας.

Στην παρέμβασή του ο Απ. Κατσιφάρας ανέφερε χαρακτηριστικά:«Ο πιθανός εντοπισμός και η εκμετάλλευση υδρογονανθράκων στα όρια της Περιφέρειάς μας αλλάζει ριζικά το γεωστρατηγικό και γεωπολιτικό στάτους της Δυτικής Ελλάδας. Αυτό αλλάζει πλήρως την παραγωγική δομή της Περιφέρειας.Αυτή η αλλαγή της παραγωγικής βάσης θα προκαλέσει σοβαρές αλλαγές στο παραγόμενο Ακαθάριστο Προϊόν στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, τόσο συνολικά όσο και κατά κεφαλήν. Επίσης αναμένονται σημαντικές αλλαγές και στη δομή της απασχόλησης αφού η κάθε η κάθε πλατφόρμα εξόρυξης προκαλεί άμεσα ή έμμεσα περίπου 1.200 θέσεις εργασίας.

Επί πλέον, σημαντικά είναι και τα προσδοκώμενα οφέλη. Σύμφωνα με τις ισχύουσες προβλέψεις και με βάση τον κανόνα που προβλέπει ότι το 5% των δημοσίων εσόδων θα κατευθύνεται στην περιφερειακή και τοπική αυτοδιοίκηση, προκύπτουν σημαντικά μεγέθη.Για την ακρίβεια, με βάση τα κατ’ αρχήν εκτιμώμενα μεγέθη των κοιτασμάτων και με βάση την τρέχουσα τιμή του πετρελαίου, θα τεθούν στη διάθεσή μας κονδύλια τριπλάσια από το ΕΣΠΑ της τρέχουσας προγραμματικής περιόδου. Αυτή είναι μια δυνατότητα που μπορεί, κυριολεκτικά, να απογειώσει την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας και να απαντήσει οριστικά στο πρόβλημα της οικονομικής μας υστέρησης».

Ο Περιφερειάρχης συνεχίζοντας αναφέρθηκε στις στρατηγικές μελέτες περιβαλλοντικών επιπτώσεων και ζήτησε τη θετική εισήγηση του σώματος σχετικά με την μελέτη, λέγοντας ότι κατανοεί όλες τις ανησυχίες και ευαισθησίες.Οσον αφορά τις ανησυχίες για τους σεισμούς ο κ. Κατσιφάρας έφερε ως παράδειγμα την γέφυρα Ρίου-Αντιρρίου, αναφέροντας ότι η σεισμικότητα της περιοχής δεν εμπόδισε την κατασκευή της.Για τις επιπτώσεις στον τουρισμό αναφέρθηκε στο παράδειγμα του κοιτάσματος του Πρίνου, του οποίου η εξόρυξη δεν εμπόδισε την τουριστική ανάπτυξη της Θάσου.

«Πρέπει να κινηθούμε με τη λογική ότι μπορούμε να έχουμε την εκμετάλλευση των υδρογονανθράκων χωρίς να παραβλάψουμε τις άλλες μας δραστηριότητες και επιδόσεις. Είναι ζήτημα προδιαγραφών, κανόνων και τήρησης αυτών των κανόνων. Είμαστε ξεκάθαροι και δεν βάζουμε νερό στο κρασί μας. Στο ζήτημα των υδρογονανθράκων πρέπει να βαδίσουμε με όρους Νορβηγίας και όχι με συνθήκες Νιγηρίας», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Τέλος ο Περιφερειάρχης αναφέρθηκε στο θέμα της δημιουργίας μιας ανεξάρτητης ομάδας τεχνικών συμβούλων που θα συσταθεί από την Περιφέρεια, θα δουλεύει αποκλειστικά για εμάς και θα έχει την ευθύνη της παρακολούθησης για την τήρηση των περιβαλλοντικών όρων σε όλες τις φάσεις της έρευνας και της εκμετάλλευσης.