Να τιμήσει τους πεσόντες αεροπόρους του θέλει ο δήμος Θέρμου

Πριν τρεις περίπου μήνες η Ελληνική Πολιτεία τίμησε τον Θέρμιο στην καταγωγή Υποσμηναγό (Ι) Νικόλαο Σιαλμά που στις 18 Ιουνίου 1992 κατέπεσε στο Αιγαίο Πέλαγος κοντά στον Αϊ-Στράτη, δημιουργώντας ένα μνημείο [φωτο] στο ακριτικό νησί. Πρόκειται για μια τεράστια μεταλλική ασπίδα με ένα δόρυ και από κάτω την επιγραφή “ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ”.

Μια ανάλογη κίνηση σκοπεύει να κάνει ο δήμος Θέρμου για να τιμήσει τους πεσόντες αεροπόρους που κατάγονταν από την ευρύτερη περιοχή του δήμου Θέρμου. Πρόκειται για τους Κωνσταντίνο Κοντογιώργο, Ευστάθιο Τσίγκα, Βασίλειο Κουρκούτα, Σταύρο Χαρίτο και Νικόλαο Σιαλμά. Το αρχικό σχέδιο του δήμου Θέρμου περιλαμβάνει την δημιουργία προτομών για τους πέντε Θέρμιους πεσόντες αεροπόρους και την τοποθέτηση ενός μουσειακού μαχητικού αεροσκάφους. Ωστόσο δεν έχει ακόμη αποφασιστεί το σημείο στο οποίο θα τοποθετηθούν οι προτομές και το αεροσκάφος. Ας ελπίσουμε η πρόσπαθεια αυτή να καρποφορήσει…

Με την ευκαιρία ας θυμηθούμε την ιστορία της θυσίας του Ν. Σιαλμά:
Την 18η Ιουνίου 1992, ο Υποσμηναγός (Ι) Νικόλαος Σιαλμάς κατέπεσε στο Αιγαίο Πέλαγος κοντά στον Αϊ-Στράτη, χειριζόμενος αεροσκάφος F-1CG, της 114 Πτέρυγας Μάχης κατά τη διάρκεια εμπλοκής του σχηματισμού του με τουρκικά F-16 Fighting Falcon. Έπεσε στο καθήκον, προασπίζοντας τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας και την εθνική μας αξιοπρέπεια. Ο Νίκος Σιαλμάς βρισκόταν σε αποστολή αναχαίτισης τουρκικών αεροσκαφών που είχαν περάσει στον εθνικό εναέριο χώρο μας. Η αναγνώριση κατέληξε σε αερομαχία. Ο Τούρκος πιλότος εκμε-
ταλλευόμενος την τεχνολογική ανωτερότητα του αεροπλάνου του (F-16) έναντι του ελληνικού κατάφερε να βρεθεί σε πλεονεκτική θέση. Όμως οι ελιγμοί του Νίκου Σιαλμά ήταν τόσο δύσκολοι και απρόβλεπτοι που μόνο ένας πολύ έμπειρος πιλότος θα μπορούσε να τον εγκλωβίσει με την βοήθεια του ανώτερου F-16. Οι ελιγμοί
του Νικόλαου γινόντουσαν όλο και πιο παράτολμοι θυμίζοντας το γύρο του θανάτου, παρά πτήση αεροπλάνου. Ο Ν. Σιαλμάς δεν ήταν διατεθειμένος να δώσει την «ουρά» στο πιάτο σε κανέναν, έτσι η τελευταία του επιλογή για να εγκαταλείψει τη προσπάθεια ο εισβολέας ήταν να πετάξει τόσο χαμηλά που ο εχθρός δεν θα είχε φανταστεί ούτε στα όνειρά του. Με λίγα λόγια θα προσπαθούσε να κάνει τη θάλασσα να γίνει ο εφιάλτης του Τούρκου πιλότου. Όμως ό,τι δεν μπόρεσε να καταφέρει ο Τούρκος το κατάφερε η τεχνολογία. Το F-1 ήρθε σε απώλεια στήριξης και σε συνδυασμό με το χαμηλό ύψος πτήσης (λίγα πόδια) δεν του άφησαν περιθώρια…
έτσι… το Αιγαίο άνοιξε τα χέρια του και αγκάλιασε τον Ήρωα Νικόλαο Σιαλμά. Ο Τούρκος απόφυγε τη σύγκρουση την τελευταία στιγμή… Ο Νικόλαος Σιαλμάς έμεινε πιστός στην πατρίδα του και στα ιδανικά του μέχρι το τέλος. Έδειξε στην πράξη την αυταπάρνηση και τον ηρωισμό. Έδωσε σάρκα και οστά στο ρητό των Αρ- χαίων Σπαρτιατών «Ή ταν ή επί τας». Όπως επίσης και στο “σύνθημα” της Εθνέγερσης του 1821 «Ελευθερία ή Θάνατος». Ο Σιαλμάς ήταν ένας μονάχα από τους χειριστές της πολεμικής μας Αεροπορίας που έπεσαν κατά τη διάρκεια αναχαίτισης στο Αιγαίο ή κατά τη διάρκεια προετοιμασίας για αυτές. Ένας απόαυτούς που προσέφεραν τη μέγιστη θυσία στην πατρίδα. Την ίδια τους τη ζωή. Φτάνοντας στον Αϊ-Στράτη θα δει κανείς το μνημείο του Ν. Σιαλμά. Μια τεράστια μεταλλική ασπίδα απλώνεται στο νησάκι. Το φως του ήλιου αντανακλά. Δυο λέξεις χαραγμένες. “Μολών Λαβέ”.