Αχελώος : στον ρου της φυσικής μας κληρονομιάς [pics + video]

Αχελώος, ο μέγας ποταμός, ο πλέον πολύνερος της Ελλάδας. Μια μεγαλειώδης πορεία νερών, που διαρκεί 220χλμ. από τις πηγές του στα ορεινά του Μετσόβου και των Τρικάλων, ως την εκβολή του στο Ιόνιο, στη νοτιοδυτική γωνιά της Ρούμελης. Μια πορεία που συλλέγει τα πλούσια υδατικά αποθέματα από τις υδρολογικές λεκάνες στα δυτικά της Νότιας Πίνδου και διέρχεται απο τόπους ονειρεμένους. Τόπους που βαστούν τις παρακαταθήκες της φυσικής μας κληρονομιάς.

Στην αρχαία και προϊστορική εποχή λατρεύτηκε ως θεοπόταμος. Η ορμητική ροή του προσομοιάστηκε με αγριεμένο ταύρο, με τον οποίο πάλεψε ο Ηρακλής. Στον τιτάνιο αγώνα του έσπασε το ένα κέρατο και το αντάλλαξε με το κέρας της Αμαλθείας, της γονιμότητας δηλαδή και της ευφορίας, δηλώνοντας έτσι και τη γενεσιουργό δύναμη του ποταμού, ο οποίος πρόσχωσε στο γεωλογικό χρόνο θάλασσες και έλη και δημιούργησε τη “νέα γή” της παραχελωίτιδας πεδιάδας.

To ΑγρίνιοCulture μέσα απο το φωτογραφικό του φακό παρουσιάζει τις λίμνες στον ρου του Αχελώου, όπως αποτυπώνονται απο το βουνό πάνω από το Άγιο Βλάση.

Αντίστοιχα με βίντεο το μικρό οδοιπορικό από τη Γέφυρα του Αυλακίου έως τις εκβολές του Αχελώου μέσα από το φακό του Γιάννη Γιαννακόπουλου.