Βιώσιμος ο δήμος – Κριτική για το πόσο ακόμα

Ενδιαφέρουσα ήταν η σημερινή συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Αγρινίου όπου εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία ο ισολογισμός του οικονομικού έτους 2011 του Δήμου Αγρινίου.

Ρεπορτάζ: Δημήτρης Παπαδάκης

Μια συζήτηση για τα οικονομικά δύσκολα θα μπορούσε να μην επηρεαστεί από το γενικότερα οικονομικό κλίμα που επικρατεί στη χώρα. Η αντιπολίτευση του δήμου άσκησε κριτική σημείωνοντας πως από τα οικονομικά στοιχεία του δήμου λείπουν η ανάπτυξη και η αισιοδοξία. Ο Νίκος Καζαντζής από την Πανδημοτική Πρωτοβουλία σημείωσε πως “κάθε χρόνο το ίδιο έργο βαίνει χειρότερο” ενώ έκανε λόγο για μια μίζερη κατάσταση που δεν αποπνέει ανάπτυξη. Ακόμη πρόσθεσε πως η οικονομική κατάσταση δεν είναι άλλοθι για να μην είναι ο δήμος προετοιμασένος απέναντι στην κρίση. Από μέρους του ο Βασίλης Νικάκης από τη Λαϊκή Συσπείρωση ανέφερε πως “ευημερούν οι αριθμοί και δυστυχούν οι πολίτες”. “Τι νούμερα είναι αυτά;” αναρωτήθηκε “δεν προκύπτει από πουθενά ανάπτυξη” πρόσθεσε, ενώ για άλλη μια φορά ανέφερε πως λείπουν από τους αριθμούς του δήμου οι πόροι που δεν έχει αποδώσει η κεντρική εξουσία.

Στην συνέχεια το λόγο έλαβε ο Κώστας Καλατζής που σε έντονο ύφος σημείωσε πως η δημοτική αρχή πρέπει να απολογηθεί για την εικόνα της. “Βρισκόμαστε γυμνοί μέσα στην κρίση” ανέφερε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε πως το αποτέλεσμα για το δήμο είναι να βρίσκεται έρμαιο καταστάσεων. Ενώ στη συνέχεια αναφέρθηκε στα ειδοποιήτήρια των ληξιπρόθεσμων οφειλών που ο δήμος απέστειλε στους πολίτες λέγοντας ότι “ο δήμος σπαταλούσε άσκοπα χρήματα σε πλούσιες εκδηλώσεις και τώρα που έχει ανάγκη τα χρήματα ζητάτε τις κλήσεις του 2008, 2009 και 2010 απειλώντας ότι θα κόψετε το νερό, ενώ έπρεπε να τις είχατε εισπράξει νωρίτερα”. “Είστε χειρότεροι και από τους μεγαλύτερους νεοφιλελεύθερους” κατέληξε. Η αντιδήμαρχος Ντίνα Κατσαρή σημείωσε με νόημα ότι κάποιοι μιλάνε λες και το Αγρίνιο υπάρχει σε άλλο πλανήτη. “Τα νούμερα αποτυπώνουν την κρίση που υπάρχει στην χώρα και η κριτική αυτή μοιάζει περισσότερο με κροκοδείλια δάκρυα” είπε χαρακτηριστικά. Ενώ όσο αφορά την αναφορά του κ. Καλατζή για τις πλούσιες εκδηλώσεις απάντησε πως ο δήμος επενδύει στην ουσία του πολιτισμού (ΔΗΠΕΘΕ, εικαστικό εργαστήρι, φιλαρμονική κ.α)

Ο δήμαρχος Αγρινίου Παύλος Μοσχολιός στην τοποθέτησή του ανέφερε πως περίμενε μια πιο ουσιαστική συζήτηση. Μια σειρά από παραδείγματα δήμων που κλείνουν, όπως ο δήμος Αχαρνών και δήμων που καταργούν τις κοινωνικές τους δομές και δεν πληρώνουν τους υπαλλήλους τους, έφερε ως σε αντιδιαστολή με ότι συμβαίνει στο δήμο Αγρινίου. “Αυτά δεν συμβαίνουν εδώ” είπε σε έντονο ύφος και πρόσθεσε πως ο δήμος αυτή τη στιγμή έχει 3,36 εκατομμύρια ευρώ ταμειακό υπόλοιπο “σε μια χρονιά που δεν είναι σαν τις άλλες”. Στη συνέχεια πρόσθεσε πως παρά τις μεγάλες περικοπές στην αυτοδιοίκηση, ο δήμος συνεχίζει όλες τις κοινωνικές του δομές, ενώ σε ανύποπτο χρόνο φρόντισε να προετοιμαστεί ο δήμος για την κρίση. Και στο σημείο αυτό έφερε ως παράδειγμα την κατάργηση των Γιορτών Καλοκαιριού για να επιδοτηθεί το φθηνό εισιτήριο στη δημοτική συγκοινωνία, ενώ πρόσθεσε πως ο δήμος δεν προχώρησε σε μετατάξεις ή προσλήψεις, ώστε σήμερα να έχει τέτοιο προσωπικό που να μην ξεπερνά την κρίσιμη μάζα που θα έκανε το δήμο μη βιώσιμο.