Εξηγήσεις για τα ειδοποιητήρια του δήμου Αγρινίου στο δημοτικό συμβούλιο

Έντονη ήταν η συζήτηση στο αποψινό δημοτικό συμβούλιο Αγρινίου αναφορικά με τα ειδοποιητήρια ληξιπρόθεσμων οφειλών που έστειλε ο δήμος σε 9 χιλιάδες Αγρινιώτες.

Ρεπορτάζ : Δημήτρης Παπαδάκης
Την αρχική νύξη έκανε ο σύμβουλος της Πανδημοτικής Πρωτοβουλίας Κώστας Καλατζής που σε έντονο ύφος σημείωσε «τώρα που έχει ο δήμος ανάγκη τα χρήματα ζητάτε τις κλήσεις του 2008, 2009 και 2010 απειλώντας ότι θα κόψετε το νερό, ενώ έπρεπε να τις είχατε εισπράξει νωρίτερα». «Είστε χειρότεροι και από τους μεγαλύτερους νεοφιλελεύθερους» κατέληξε. Λίγο αργότερα ο Νίκος Καζαντζής ρώτησε τη δημοτική αρχή γιατί τα ειδοποιητήρια είναι ανυπόγραφα. “Φοβάται κάποιος να βάλει την υπογραφή του” αναρωτήθηκε με νόημα. Ακόμη ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης παρουσιάζοντας ένα ειδοποιητήριο που έφτασε σε δημότη σημείωσε πως τα ειδοποιητήρια σημειώνουν πως κάποιος που χρωστά κλήσεις της τροχαίας απειλείται με διακοπή του νερού. Τέλος αναρωτήθηκε αν υπάρχει προβλέπεται παραγραφή για τις οφειλές αυτές που φτάνουν έως και 10χρόνια πίσω.

Την αρχική απάντηση στην αντιπολίτευση έδωσε ο αντιδήμαρχος Ευθ. Ράπτης λέγοντας ότι τα ειδοποιητήρια σκοπό είχαν να ενημερώσουν τους πολίτες για την ευνοϊκή ρύθμιση του νόμου που προβλέπει απάλειψη των προσαυξήσεων στις ληξιπρόθεσμες οφειλές. Ανέφερε ακόμη ότι σε ποσοστό 85% τα ειδοποιητήρια αφορούν οφειλές από λογαριασμούς του νερού σε πρώην δήμους, που συστηματικά δεν πληρώνονταν. Οσον αφορά το θέμα ενδεχόμενης παραγραφή των οφειλών ο κ. Ράπτης απάντησε ότι κάτι τέτοιο για μετά τα 20 χρόνια. Στη συνέχεια ο δήμαρχος Παύλος Μοσχολιός τόνισε πως ο δήμος είχε υποχρέωση να ενημερώσει τους πολίτες για τις ευνοϊκές ρυθμίσεις του νόμου ώστε να τακτοποιήσουν τις οφειλές τους όσοι χρωστούν. Σε έντονο ύφος όμως είπε και αυτός με τη σειρά του πως οι οφειλές αφορούν κυρίως λογαριασμούς του νερού σε πρώην δήμους. “Μιλάμε για τον πολίτη που από μαγκιά δεν πλήρωνε το νερό…. Τι θα πούμε σε όσους πλήρωναν” αναρωτήθηκε με νόημα. Ακόμη απαντώντας στην αναφορά του κ. Καζαντζή είπε πως δεν είναι δυνατόν να υπογραφούν 9χιλιάδες ειδοποιητήρια και πρόσθεσε πως στα έγγραφα υπάρχουν στοιχεία επικοινωνίας με την αρμόδια υπηρεσία. Ακόμη σημειώσε πως θεωρήθηκε αυτονοήτο ότι κάποιος που χρωστά κλήσεις της τροχαίας δεν απειλείται με διακοπή του νερού, αντίστοιχα με διακοπή του νερού απειλείται -θεωρητικά, αφού η πρόθεση του δήμου δεν είναι τέτοια- όποιος έχει οφειλές από τους λογαριασμούς του νερού. Τέλος με αφορμή το ειδοποιητήριο που παρουσιάσε ο κ. Καζαντζής ο δήμαρχος δήλωσε ότι κάποιος που δεν έχει πληρώσει 40 κλήσεις στο δήμο για τροχαίες παραβάσεις δεν έπρεπε να έχει καμιά υπεράσπιση. «Αν έρχονταν κάποιος με 40 κλήσεις στο δικό μου γραφείο θα τον είχα πετάξει έξω» ανέφερε με νόημα.

Θα πρέπει να σημειώσουμε ότι η εξήγησει του δήμου για όσα αναγράφονται στα ειδοποιητήρια δεν είναι πειστική αφού από το κείμενο των ειδοποιητηρίων εύκολα μπορεί να καταλάβει κανείς (παρόλο που βάσει νόμου δεν ισχύει κάτι τέτοιο, όμως δεν είναι υποχρεωμένοι οι πολίτες να γνωρίζουν τις λεπτομέριες των νόμων) ότι χρωστώντας κλήσεις της τροχαίας απειλείται με διακοπή νερού.