«Δεν ήταν ρεαλιστικό όνειρο ο Αχελώος» [video] – Τον Γενάρη στο ΣτΕ η επόμενη μάχη

Όλες οι πτυχές του… σήριαλ της εκτροπής του Αχελώου επιχειρήθηκαν να αναλυθούν κατά τη σημερινή ημερίδα που διοργάνωσαν στη Λάρισα οι Οικολόγοι Πράσινοι. Στη χθεσινή εκδήλωση εισηγήσεις παρουσίασαν οι κ.κ. Νικήτας Μυλόπουλος Αν. καθηγητής Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, Κίμων Χατζημπίρος Αν. καθηγητής ΕΜΠ, Ντίνος Διαμάντος Πρόεδρος ΤΕΕ, Ν. Χρυσόγελος ευρωβουλευτής Ο.Π, Σπύρος Δανέλης ευρωβουλευτής ΠΑΣΟΚ, Γιώργος Χονδρός μέλος γραμματείας τμήματος περιβάλλοντος ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ, και Νίκη Φούντα βουλευτής της ΔΗΜΑΡ Αιτωλοακαρνανίας.

Όπως τόνισαν ομιλητές στο θέμα του Αχελώου υπήρξε λανθασμένη χάραξη πολιτικής εξ’ αρχής αφού «Πρώτα πρέπει να έχουμε έργα και παρεμβάσεις για την βέλτιστη χρήση του νερού και μετά να αξιοποιήσουμε δυνατότητες που υπάρχουν από τοπικά έργα.Η στρατηγική για τη μεταφορά νερού από τον Αχελώου στη Θεσσαλία εμπόδισε να γίνουν τα έργα εκείνα που θα μπορούσαν να έχουν λύσει σήμερα το πρόβλημα. Πέρασαν πολλές δεκαετίες στη λογική ενός ονείρου που στην πραγματικότητα δεν ήταν ρεαλιστικό από την αρχή». Για την περιβόητη διαμάχη μεταξύ Θεσσαλίας και Αιτωλοακαρνανίας τονίστηκε πως δεν υπήρξε ποτέ σε επίπεδο πολιτών αλλά «το πολιτικό σύστημα είχε πείσει τον κόσμο για τη λύση της εκτροπής». Επίσης έγινε λόγος για «πολύ κακή διαχείριση των υδάτινων πόρων της Θεσσαλίας» και μία στρατηγική που θεωρούσε πως η λύση μπορούσε να δοθεί μόνον μέσω του Αχελώου».

«Αφού εξαντλούμε επιφανειακά και μόνιμα υπόγεια αποθέματα νερού της Θεσσαλίας, ζητάμε επιπλέον “δανεικό” νερό από την λεκάνη του Αχελώου (και στο μέλλον δεν ξέρουμε από που αλλού θα ζητήσουμε) χωρίς να σκεφτόμαστε την εξοικονόμηση και τις άλλες εναλλακτικές λύσεις. Το πρόβλημα αποκτά και οικονομική διάσταση αν εξετάσει κάποιος πόσα χρήματα ξοδεύτηκαν ήδη στις μελέτες της εκτροπής και σε έργα που δεν εξυπηρετούν. Ποιος τα πλήρωσε; Ποιος είναι υπόλογος για όλα αυτά τα χρήματα που χάθηκαν;
Είναι γεγονός ότι υπάρχει ένα οξύτατο υδατικό πρόβλημα στη Θεσσαλική πεδιάδα με επιπτώσεις στην αγροτική παραγωγή. Το πρόβλημα έχει λύση, μόνο στη βάση μιας νοοτροπίας που στηρίζεται:
-στην εξοικονόμηση νερού,
-στην αποτελεσματική διαχείριση της ζήτησης και
-στην επιστημονικά τεκμηριωμένη προσαρμογή/αναδιάρθρωση των καλλιεργειών –στα διαθέσιμα υδατικά αποθέματα –που δεν είναι λίγα», σημείωσαν χαρακτηριστικά.

πηγή βίντεο : trt

Σύντομα η επόμενη μάχη στο ΣτΕ
Μετά την απάντηση του ευρωπαϊκού δικαστηρίου στα 14 προδικαστικά ερωτήματα που το ΣτΕ είχε αποστείλει προσδιορίστηκε η εκδίκαση της προσφυγής που είχαν καταθέσει οι φορείς της Αιτωλοακαρνανίας στο ΣτΕ για τον Γενάρη του 2013. Υπενθυμίζεται ότι το Δικαστήριο της Ε.Ε. αναφορικά με το ζήτημα της εκτροπής του Αχελώου απεφάνθη ότι η ύδρευση και η άρδευση συνιστούν λόγους «σημαντικού δημόσιου συμφέροντος» οι οποίοι μπορούν, καταρχήν, να δικαιολογήσουν σχέδιο εκτροπής ύδατος ελλείψει εναλλακτικών λύσεων. Ταυτόχρονα, όμως, συμπληρώνει το Δικαστήριο της Ε.Ε, το κράτος μέλος οφείλει να προσδιορίσει με ακρίβεια τις συνέπειες που θα έχει για τις περιοχές για τις οποίες πρόκειται η υλοποίηση του σχεδίου και να λάβει κάθε αναγκαίο αντισταθμιστικό μέτρο ώστε να εξασφαλιστεί η προστασία της συνολικής συνοχής του Natura 2000.