SOS για την κτηνοτροφία στην Αιτωλοακαρνανία εκπέμπει η ΠΑΣΥ [video]

Σε οριακό σημείο βρίσκονται οι κτηνοτρόφοι στην Αιτωλοακαρνανία. Αυτό σημείωσαν με έμφαση τα μέλη της ΠΑΣΥ σε συνέντευξη τύπου που παραχώρησαν στο Εργατικό Κέντρο Αγρινίου προαναγγέλλοντας την κινητοποίηση στη Ζεύξη Ακτίου-Πρέβεζας στις 4 Νοέμβρη.

Ο βουλευτής του ΚΚΕ και μέλος της γραμματεία της ΠΑΣΥ κ. Νίκος Μωραΐτης περιέγραψε την τραγική κατάσταση στην οποία βρίσκονται οι κτηνοτρόφοι στην Αιτωλοακαρνανία και όχι μόνο. Ο κ. Μωραΐτης κάλεσε τους αγρότες να δημιουργήσουν ένα πλατύ λαϊκό μέτωπο για την ανατροπή της υπάρχουσας πολιτικής. Από τα σημαντικότερα προβλήματα των κτηνοτρόφων σημείωσε την αύξηση του κόστους παραγωγής μέσα τους πρόσθετους φόρους, τις παράνομες ελληνοποίησεις, την τακτική των καρτέλ είτε στο γάλα είτε στις ζωοτροφές να δημιουργούν τεχνητές ελλείψεις. Συγκεκριμένα για το ζήτημα των ζωοτροφών ο κ. Μωραΐτης τόνισε ότι πρέπει να υπάρξει μια ολοκληρωμένη πολιτική που να μην βάζει τους κτηνοτρόφους απέναντι στους αγρότες. Πρότεινε μάλιστα πως πρέπει να επιδοτηθεί η καλλιέργεια ζωοτροφών στη χώρα, αλλά και να επανέλθει η επιδότηση στην αγορά εγχώριων ζωοτροφών όταν η τιμή τους ξεπερνά ένα όριο. Ειδικότερα για την Αιτωλοακαρνανία ο κ. Μωραΐτης τόνισε πως έχει το πλεονέκτημα να είναι ο νομός με τον μεγαλύτερο αριθμό αιγοπροβάτων (1,5εκατ.) και ταυτόχρονα να υπάρχουν στους εύφορους κάμπους, όπως όπως στην Παραχελωϊτιδα μεγάλες αποδόσεις στις καλλιέργειες ανά στρέμμα, πράγμα που ευνοεί την κτηνοτροφία αλλά δεν έχει αξιοποιηθεί όσο θα έπρεπε.

Bέλη κατά της ΕΑΣ Αγρινίου
Ακόμη ο κ. Μωραΐτης μετέφερε την αγάνακτηση αγροτών της περιοχής για την ΕΑΣ Αγρινίου, η οποία “εντελώς αυθαίρετα και παρά τις διαβεβαιώσεις του υπουργείου πως οι αγρότες δεν θα επιβαρύνονται για την ενεργοποίηση των δικαιωμάτων επιδότησής τους, επιβάλλει “χαράτσια” 100 έως 300 ευρώ”. Στο ίδιο πλαίσιο χαρακτήρισε “χαράτσι” την εισφορά των αγροτών στον ΕΛΓΑ, ενώ παράλληλα κατήγγειλε και την αρπαγή της εισφοράς μέσα από τις επιδοτήσεις των αγροτών.

Δείτε αναλυτικά video: