Η ”Φωτοδιαδρομή” του Βασίλη Αρτίκου στο Αγρίνιο

Ο Βασίλης Αρτίκος καλεσμένος απο το φωτογραφικό τμήμα του Παραδοσιακού Καλλιτεχνικού Εργαστηρίου στο Αγρίνιο παρουσιάζει ένα αντιπροσωπευτικό κομμάτι του φωτογραφικού του έργου. Ο γνωστός φωτογράφος επέλεξε και θα παρουσιάσει μια σειρά από φωτογραφίες του, οι οποίες αναδεικνύουν την καλλιτεχνική του ματιά και προβάλλουν τη φωτογραφική του ταυτότητα έτσι όπως αυτή διαμορφώθηκε τα τελευταία χρόνια. Οι φωτογραφίες του, που διακρίνονται για τον καθαρά ανθρωποκεντρικό τους χαρακτή ρα, είναι κατά κύριο λόγο ασπρόμαυρες χωρίς βέβαια αυτό να σημαίνει πως ο Αρτίκος δεν έλκεται από το χρώμα. Ο καλλιτέχνης θα μας περιδιαβάσει στον κόσμο μέσα από τον φακό του και τις πρόσφατες φωτογραφικές του περιπλανήσεις.

Πρώτος σταθμός η μακρινή Ινδία.Οι φωτογραφίες του Αρτίκου προβάλλουν τον πνευματικό και μυστικιστικό χαρακτήρα αυτής της τόσο ενδιαφέρουσας χώρας και όχι τόσο το συνηθισμένο πολύχρωμο φολκορικό της στοιχείο. Επόμενη στάση το Μαρόκο. Εδώ θα πάρουμε μια γεύση από το μουσουλμανικό κόσμο μέσα
από εικόνες ασπρόμαυρες και έγχρωμες που αποκαλύπτουν κάτι από τη γοητεία και το μυστήριο τoυ Μαγκρέμπ. Το ταξίδι μας θα τελειώσει στην Πορτογαλία με τις μελαγχολικές και ονειροπόλες εικόνες από τους δρόμους της Λισσαβόνας και του Πόρτο.

Ο Β. Αρτίκος θα κλείσει τη παρουσίαση του έργου του με μια σειρά από χαρακτηριστικά πορτρέτα, κυρίως παιδιών και γερόντων, καθώς και στιγμιότυπα της καθημερινή ζωή από τα ταξίδια του σε όλη την Ελλάδα, αλλά και χαρακτηριστικές εικόνες από το αγαπημένο του θέμα, τα πανηγύρια και ειδικά εκείνο του Αη Συμιού, της ιδιαίτερης πατρίδας του που υπεραγαπά και στο οποίο με πάθος και ο ίδιος συμμετέχει….

Ο Βασίλης Αρτίκος γεννήθηκε το 1958.
Σπούδασε Οικονομικές Επιστήμες. Ζει μόνιμα στο Μεσολόγγι, όπου εργάζεται ως Οικονομολόγος και ταυτόχρονα διδάσκει στο ΤΕΙ Μεσολογγίου.
Η επαφή του με τις εικαστικές τέχνες ξεκίνησε από τα φοιτητικά του χρόνια με τη ζωγραφική και με το πέρασμα του χρόνου, τον κέρδισε η φωτογραφία, που αποτελεί και καθημερινή του ενασχόληση.
Έχει διοργανώσει ατομικές εκθέσεις σε Αθήνα, Πάτρα, Ναύπακτο, Μεσολόγγι και έχει συμμετάσχει στο Διεθνές Φεστιβάλ Φωτογραφίας στην ARLES της Γαλλίας.
Έχει εκδώσει τρία ατομικά φωτογραφικά λευκώματα. Τα τελευταία χρόνια κάνει φωτογραφικά οδοιπορικά όπως ΙΝΔΙΑ, ΜΑΡΟΚΟ, ΙΝΔΟΝΗΣΙΑ, ΜΕΞΙΚΟ, ΠΟΡΤΟΓΑΛΙΑ κλπ.
Είναι ιδρυτής και Πρόεδρος της Φωτογραφικής Λέσχης Μεσολογγίου, και του Φεστιβάλ φωτογραφίας Μεσολογγίου.

ΕΚΘΕΣΕΙΣ
– Ατομική έκθεση με θέμα «ΠΡΟΣΩΠΑ ΚΑΙ ΦΥΣΗ».
Κέντρο Λόγου και Τέχνης ΔΙΕΞΟΔΟΣ, ΜΕΣΟΛΟΓΓΙ, 2006.
– Ατομική έκθεση με θέμα «ΠΡΟΣΩΠΑ ΚΑΙ ΦΥΣΗ».
Πνευματικό Κέντρο Ναυπάκτου, ΝΑΥΠΑΚΤΟΣ, 2008.
– Ατομική έκθεση με θέμα «ΜΕΣΟΛΟΓΓΙ -ΑΛΛΙΣΑΧΝΗΣ ΜΥΡΟΝ».
Τεχνόπολις Δήμου Αθηναίων, ΓΚΑΖΙ, ΑΘΗΝΑ , Μάρτιος 2010.
– Ατομική έκθεση με θέμα «ΜΕΣΟΛΟΓΓΙ- ΑΛΛΙΣΑΧΝΗΣ ΜΥΡΟΝ».
Τρικούπειο Πολιτιστικό Κέντρο. ΜΕΣΟΛΟΓΓΙ, Απρίλιος 2010.
– Συμμετοχή στο Διεθνές Φεστιβάλ Φωτογραφίας στην Arles, Γαλλία,
3-15 Ιουλίου 2010.
– Ατομική έκθεση με θέμα «MΑΡΟΚΟ».ΜΕΣΟΛΟΓΓΙ , εναλλακτικός πολυχώρος Avant Garde Μάρτιος 2012.

ΕΚΔΟΣΕΙΣ
– Πρόσωπα και φύση, 2006.
– Μεσολόγγι -αλλισάχνης μύρον, 2010.
– Morocco – 2012

Την Τρίτη 27 Νοεμβρίου στις 08:30 το απόγευμα στην αίθουσα εκδηλώσεων του Καλλιτεχνικού Εργαστηρίου
(Γαλάνη 4 & Ηρ.Πολυτεχνείου – Πλατεία Χατζοπούλου Αγρίνιο).
Με ελεύθερη είσοδο