Το Σάββατο 14 Νοεμβρίου 2026, στις 7 το απόγευμα, το Κέντρο Λόγου & Τέχνης «Διέξοδος» σάς προσκαλεί στα εγκαίνια της έκθεσης ζωγραφικής της Άννας Φιλίνη, με τίτλο «Έξοδος και Πορεία Πολιορκημένων», που πραγματοποιείται στο πλαίσιο των επετειακών εκδηλώσεων για τη συμπλήρωση 200 χρόνων από την Έξοδο του Μεσολογγίου.
Στο επίκεντρο της έκθεσης βρίσκεται μια μνημειακή ζωγραφική ζωφόρος μήκους οκτώ μέτρων, η οποία παρουσιάζεται για πρώτη φορά στο κοινό και αφηγείται τη δραματική πορεία των Εξοδιτών τη νύχτα της 10ης προς την 11η Απριλίου 1826.
Αντλώντας στοιχεία κυρίως από τα «Ενθυμήματα Στρατιωτικά» του Νικολάου Κασομούλη, η ζωγράφος αποτυπώνει καθοριστικές στιγμές της Εξόδου, δίνοντας μορφή στον αγώνα, την αγωνία και τη θυσία των πολιορκημένων. Η σύνθεση, εμπνευσμένη από τη ζωφόρο του Παρθενώνα και τη «Γκερνίκα» του Πικάσο, μετατρέπει την ιστορική αφήγηση σε μια συγκλονιστική εικαστική πορεία. Τη ζωφόρο πλαισιώνουν δώδεκα έργα αφιερωμένα στην Επανάσταση του 1821 και έξι ζωγραφικές συνθέσεις εμπνευσμένες από τους «Ελεύθερους Πολιορκημένους» του Διονυσίου Σολωμού.
Μέσα από το έργο της, η Άννα Φιλίνη προσεγγίζει την Έξοδο όχι μόνο ως κορυφαίο γεγονός της ελληνικής ιστορίας, αλλά και ως διαχρονικό σύμβολο της ανθρώπινης αντίστασης, της αξιοπρέπειας και της αναζήτησης της ελευθερίας. Η έκθεση αποκτά ιδιαίτερη σημασία καθώς παρουσιάζεται στο Μεσολόγγι, στον ίδιο τον τόπο όπου διαδραματίστηκαν τα γεγονότα που ενέπνευσαν τη δημιουργό, διακόσια χρόνια μετά την ιστορική Έξοδο.
Την επιμέλεια της έκθεσης έχει ο ιστορικός της τέχνης Σπύρος Μοσχονάς.
Η έκθεση θα διαρκέσει έως τις 31 Δεκεμβρίου 2026 και θα λειτουργεί από Πέμπτη έως και Κυριακή, 11:00–13:30 και 18:30–21:30.Η είσοδος είναι ελεύθερη.







