Εισαγγελική παρέμβαση για τις απευθείας αναθέσεις έργων από φορείς του Δημοσίου

Την παρέμβαση του οικονομικού εισαγγελέα Σπύρου Μουζακίτη προκάλεσαν τα δημοσιεύματα στον Τύπο που έκαναν λόγο για σωρεία περιστατικών απευθείας αναθέσεων δημοσίων έργων.

Ο κ. Μουζακίτης έπειτα από το δημοσίευμα της εφημερίδα «Καθημερινή» στις 17 Νοεμβρίου διέταξε τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης για να διαπιστωθεί πόσες από τις περιπτώσεις που παρουσιάστηκαν ως «κατεπείγουσας ανάγκης» ήταν πραγματικές και πόσες όχι.Ο αναπληρωτής εισαγγελέας οικονομικού εγκλήματος ζήτησε από την η Ενιαία Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Συμβάσεων τα αντίγραφα των φακέλων τόσο των υποθέσεων που απορρίφθηκαν, όσο και αυτών που τελικά προχώρησαν, προκειμένου να εξακριβώσει αν, σε κάποια υπόθεση, έχει τελεστεί το αδίκημα της απόπειρας απάτης σε βάρος του ελληνικού Δημοσίου.

Στοχεύει, επίσης, να διαπιστώσει αν, στην υπόθεση, τίθεται ζήτημα οργανωμένου κυκλώματος που εκμεταλλεύεται τα νομικά περιθώρια και για τον λόγο αυτόν θα ερευνηθεί ποιες εταιρίες του ευρύτερου δημόσιου τομέα έχουν σχέση μεταξύ τους και πώς αλλά και μέσω ποιων αναδόχων έργου, διαχειρίζονται την κάλυψη των αναγκών τους.Όπως σημειώνει η Αρχή, έχει εκδώσει 85 απορριπτικές αποφάσεις για προμήθειες που επιχειρήθηκαν να γίνουν με απευθείας αναθέσεις. Σύμφωνα με τα στοιχεία, τη μερίδα του λέοντος στις αποφάσεις για απευθείας αναθέσεις έχει ο χώρος της Υγείας και ακολουθεί η Τοπική Αυτοδιοίκηση.

Πηγή: iefimerida.gr