Δυτική Ελλάδα : αρχές του 2013 το πρόγραμμα JESSICA

Στις αρχές του 2013 θα αρχίσουν οι χρηματοδοτήσεις από το πρόγραμμα «JESSICA» για κατασκευή έργων σε τομείς όπως αναβάθμιση υποβαθμισμένων αστικών περιοχών, έργα διαχείρισης απορριμμάτων, ανάπτυξη συνεργατικών σχηματισμών (clusters) υψηλής τεχνολογίας και υποδομών, έργα βασικής υποδομής, δίκτυα ενέργειας και έργα βελτίωσης της ενεργεια-κής απόδοσης κα.

Από την Αιτωλοακαρνανία ο δήμος Αγρινίου φιλοδοξεί να εντάξει στο πρόγραμμα την ανακαίνιση των καπναποθηκών Παπαστράτου και τη μετατροπή τους σε νέο δημαρχείο, ενώ ο δήμος Ναυπακτίας θέλει να εντάξει την ανακαίνιση του Ξενία Ναυπάκτου. Ωστόσο η συνολική χρηματοδότηση για την δυτική Ελλάδα ανέρχεται μόλις στα 15.000.000 € .

Η επιλογή των έργων που θα χρηματοδοτηθούν ξεκινά άμεσα, από το νέο Επενδυτικό Συμβούλιο που ορίστηκε με κοινή απόφαση των Υπουργών Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα και Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας, Μεταφορών, Υποδομών και Δικτύων Κωστή Χατζηδάκη.Πρόεδρος του Επενδυτικού Συμβουλίου «JESSICA» ορίστηκε ο Ειδικός Γραμματέας ΣΔΙΤ Νικόλαος Μαντζούφας και μέλη ο Γενικός Γραμματέας Χωροταξίας και Αστικού Περιβάλλοντος Σωκράτης Αλεξιάδης, ο Αντιδήμαρχος Αθηναίων Φώτης Προβατάς ως εκπρόσωπος της ΚΕΔΕ, ο Διευθυντής της ΓΑΙΑΟΣΕ Παύλος Χειμωνιάδης και ο Προϊστάμενος Μονάδας ΕΥΣΕΕΠ Ιωάννης Λυπιρίδης.

Το Επενδυτικό Συμβούλιο σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ) καθορίζει την επενδυτική στρατη-γική και συντονίζει την εφαρμογή του «JESSICA» στην Ελλάδα, με κοινοτικούς πόρους ύψους 258 εκατομμυρίων για υλοποίηση επενδύσεων σε έργα Συμπράξεων Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ) και άλλα έργα αστικής ανάπτυξης. Κύριο χαρακτηριστικό του «JESSICA» είναι ο πολλαπλασιαστικός χαρακτήρας των ανακυκλώσιμων κεφαλαίων, τα οποία διατίθενται μέσω της χορήγησης δανείων με ευνοϊκούς όρους. Η αποπληρωμή των δανείων οδηγεί σε επανεπένδυση των κεφαλαίων σε νέες δράσεις, ενισχύοντας με αυτό τον τρόπο την αειφορία της επενδυτικής δραστηριότητας.