Στον “αέρα” το νοσοκομείο Μεσολογγίου και μελλοντικά η υγεία σε όλη την Αιτωλοακαρνανία…

Το νοσοκομείο Μεσολογγίου, καιρό τώρα, όλοι οι φορείς του Μεσολογγίου αλλά και τα τοπικά ΜΜΕ επισημαίνουν ότι καταρρέει. Τα προβλήματα που δημιουργούνται από τις ελλείψεις σε ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό έχουν κάνει έχουν κλινικές να υπολειτουργούν ή και να κλείνουν, αλλά πλέον οι τραγικές -όπως υποστηρίζουν και οι εργαζόμενοι- ελλείψεις σε υλικοτεχνική υποδομή κάνουν πλέον το νοσοκομείο να μην μπορεί να ανταποκριθεί στις ολοένα αυξανόμενες ανάγκες του.

Την ώρα λοιπόν που το νοσοκομείο είναι βουτηγμένο στα χρέη, έχοντας ληξιπρόθεσμες οφειλές προς τρίτους 4.476.730 € (στοιχεία Σεπτεμβίου 2012) έρχεται το υπουργείο Υγείας και μέσω της 6ης ΥΠΕ να αρνηθεί να εγκρίνει την τροποποίηση του προϋπολογισμού του νοσοκομείου, πράγμα που εμποδίζει να γίνουν νέες προμήθειες του απαρραίτητου υλικού, κάτι που σημαίνει πρώτον και κύριον ότι πλέον το νοσοκομείο καθίσταται επικίνδυνο για τους ίδιους του τους ασθενείς και δεύτερον επιβεβαιώνει τις φήμες πως το υπουργείο Υγείας έχει πάρει την απόφαση να μετατρέψει το νοσοκομείο σε κάποιου είδους κέντρο υγείας…! Το θέμα είναι πολύ σοβαρό καθώς η έλλειψη φαρμάκων ή το γεγονός ότι κάποιο μηχάνημα μπορεί να τεθεί εκτός λειτουργίας επειδή δεν έγινε η απαρραίτητη συντήρηση λόγω χρημάτων, μπορεί να θέσει ανά πάσα στιγμή σε κίνδυνο την ζωή των ασθενών. Αν συμβαίνει ή συμβεί κάτι τέτοιο η παρέμβαση του Εισαγγελέα είναι κάτι περισσότερο από επιβεβλημένη. Για το θέμα πάντως δεν αποκλείεται εντός της εβδομάδας να υπάρξει συνάντηση του σωματείου εργαζομένων του νοσοκομείου και αναπληρωτή διοικητή κ. Πεφάνη με την ηγεσία του υπουργείου Υγείας.

Το Μεσολόγγι κρίνει την υγεία σε όλη την Αιτωλοακαρνανία…
Οι γνωρίζοντες τα προβλήματα στο χώρο της υγείας λένε, πως αν το νοσοκομείο Μεσολογγίου κλείσει ή μετατραπεί σε onedayclinic (κάποιο είδους “κέντρου υγείας”) και με δεδομένο ότι ήδη τα νοσοκομεία στην Πάτρα λειτουργούν στα όριά τους εξαιτίας της υπολειτουργίας του σεισμόπληκτου “Αγιος Ανδρέας”, πράγμα που έχει δημιουργήσει κορεσμό στο Πανεπιστημιακό του Ρίου, τότε οι ασθενείς του νοσοκομείου Μεσολογγίου -που ούτως ή άλλως προέρχονται και από άλλες περιοχές του νομού (Ξηρόμερο, Αστακός, Βόνιτσα, Πάλαιρος και φυσικά όλη η Ναυπακτία)- θα διοχετευθούν στο νοσοκομείο Αγρινίου, πράγμα που αν συμβεί θα οδηγήσει σε κατάρρευση και αυτό το νοσοκομείο, πόσο μάλλον όταν δεν έχει μεταφερεθεί ακόμη στις νέες του εγκαταστάσεις. Αλλά ακόμα και όταν μεταφερθεί στο νέο του κτίριο θα είναι πολύ δύσκολο να σηκώσει όλο το βάρος της υγείας της Αιτωλοακαρνανίας.

Η λυσή προφανώς για να μην συμβούν όλα αυτά είναι χρήματα και προσωπικό που πρέπει να διατεθούν από το κράτος. Πάντως όσο αφορά το προσωπικό ο αριθμός -συνολικά σε ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό- που απατείται για την ικανοποιητική λειτουργία του νοσοκομείου είναι περίπου 15άτομα μόνο. Ενώ όσο αφορά τα χρήματα το νοσοκομείο θα πρέπει να λειτουργεί με βάση τον περσινό ήδη περιορισμένο προϋπολογισμό του, γιατί οι περικοπές δεν είναι δυνατόν να συνεχίζονται με αυτούς τους ρυθμούς κάθε χρονιά. Εκτός και αν θέλει κάποιος να κλείσει το νοσοκομείο…

Δ.Π