Εκδήλωση στο Αγρίνιο από το Κέντρο Ευρωπαϊκής Πληροφόρησης για την Αλληλεγγύη μεταξύ των Γενεών

Το 2012 είναι το Ευρωπαϊκό Έτος Ενεργού Γήρανσης και Αλληλεγγύης μεταξύ των Γενεών. Είναι μια ευκαιρία για όλους να συνειδητοποιήσουμε ότι οι λαοί της Ευρώπης ζουν περισσότερο και παραμένουν πιο υγιείς από ποτέ -και να αξιοποιήσουμε τα οφέλη που μας προσφέρει. Και αυτό δεν είναι ούτε άδικο ούτε κοινωνικά ασύμμετρο.
Ενεργός γήρανση σημαίνει για τα άτομα μεγαλύτερης ηλικίας:
– Περισσότερες ευκαιρίες να συμμετέχουν πλήρως στην κοινωνία
– Ευκαιρίες απασχόλησης
– Ενθάρρυνση να αναλαμβάνουν εθελοντική εργασία (π.χ. παροχή βοήθειας σε μέλη της οικογένειας)
– Μεγαλύτερη ανεξαρτησία χάρη σε ειδικά προσαρμοσμένες κατοικίες, υποδομές, εφαρμογές Τεχνολογίας και Πληροφοριών και μεταφορές.
Η Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ) αντιμετωπίζει σήμερα γήρανση τμήματος του πληθυσμού της, σαν αποτέλεσμα της κοινωνικής προόδου, που οδήγησε μεταξύ άλλων σε σημαντική μείωση της θνησιμότητας και ως εκ τούτου σε αύξηση του προσδόκιμου επιβίωσης.
Η διαγενεακή αλληλεγγύη είναι εξαιρετικά σημαντική ειδικά στη σημερινή εποχή που τα κοινωνικό-οικονομικά συστήματα περνούν κρίση. Η νέα γενιά με τις τεχνολογικές της γνώσεις μπορεί συνδυασμό με την εμπειρία των παλαιότερων να φέρουν τα επιθυμητά αποτελέσματα. Όταν οι νέοι ενώνουν τις δυνάμεις τους με τους γηραιότερους, μπορούν να προκύψουν πραγματικά υπέροχες συνεργασίες.

Πάνω σε αυτό το πνεύμα η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας και το Κέντρο Ευρωπαϊκής Πληροφόρησης – Europe Direct Δυτικής Ελλάδας, διοργανώνουν την Δευτέρα 10 Δεκεμβρίου 2012 και ώρα 10 π.μ. στο Αγρίνιο, στο δημοτικό κινηματογράφο ΑΝΕΣΙΣ, εκδήλωση αφιερωμένη στην Αλληλεγγύη των Γενεών και στην Ενεργό Γήρανση. Στα πλαίσια της εκδήλωσης αυτής θα παρουσιαστεί η θεατρική παράσταση «Μάρθα – Απόστολος – Γεράσιμος» από την θεατρική ομάδα AVISTA. Η παράσταση αποτελεί μέρος της δράσης «ΘΕΑΤΡΙΚΑ ΔΡΩΜΕΝΑ ΜΕ ΘΕΜΑ ΤΗΝ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΤΩΝ ΓΕΝΕΩΝ» που χρηματοδοτήθηκε από την Αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα και αποτελείται από τρία μονόπρακτα: «Μάρθα», «Απόστολος», «Γεράσιμος». Τρεις ιστορίες με κεντρικούς ήρωες ανθρώπους της τρίτης ηλικίας και θέμα τις σχέσεις τους με άτομα άλλης ηλικίας.