ΔΝΤ: Τον Ιανουάριο αποφασίζει για την εκταμίευση του δικού του μεριδίου

Μέσα στον Ιανουάριο -χωρίς να διευκρινίζεται η ακριβής ημερομηνία- πρόκειται να συνεδριάσει το διοικητικό συμβούλιο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου για να αποφασίσει την εκταμίευση του ποσού που του αναλογεί.

Ο εκπρόσωπος του Ταμείου, Τζέρι Ράις, κατά την καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου στα γραφεία του ΔΝΤ στην Ουάσιγκτον, αναφέρθηκε σε όσα τόνισε νωρίτερα η Κριστίν Λαγκάρντ με γραπτή δήλωσή της. Η επικεφαλής του ΔΝΤ συμμετείχε στη σημερινή συνεδρίαση του Eurogroup μέσω τηλεδιάσκεψης.Απαντώντας σε ερωτήσεις για το ελληνικό πρόγραμμα, ο κ. Ράις επανέλαβε ότι το ΔΣ του ΔΝΤ θα συνεδριάσει τον Ιανουάριο για την εκταμίευση της δόσης και ότι δεν θα χρειαστεί επιθεώρηση όσον αφορά τους τελευταίους μήνες.

Σχολιάζοντας τη δήλωση του πρωθυπουργού, Αντώνη Σαμαρά, ότι «οι θυσίες των Ελλήνων δεν πήγαν χαμένες», ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ σημείωσε ότι η απόφαση του Eurogroup κινείται προς τη σωστή κατεύθυνση, επισημαίνοντας τη σημασία της αποκατάστασης της εμπιστοσύνης και της δημιουργίας θέσεων εργασίας στην Ελλάδα.Ο Ράις επικεντρώθηκε ειδικά στη βιωσιμότητα του χρέους, υπογραμμίζοντας ότι η συμφωνία είναι ξεκάθαρη με τη δέσμευση των Ευρωπαίων εταίρων για περαιτέρω μείωση του ελληνικού χρέους αν χρειαστεί, επαναλαμβάνοντας τη δήλωση της κ. Λαγκάρντ:

«Χαιρετίζω την απόφαση του Eurogroup να υποστηρίξει την επαναγορά του χρέους της Ελλάδας και τις διαβεβαιώσεις του για περαιτέρω μείωση του χρέους, εάν κριθεί απαραίτητο και εφόσον η Ελλάδα έχει επιτύχει ένα πρωτογενές ισοζύγιο του προϋπολογισμού το 2013», όπως ανέφερε η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ, προσθέτοντας:«Αυτά τα βήματα θα διασφαλίσουν ότι το χρέος της Ελλάδας ως προς το ΑΕΠ θα μειωθεί στο 124% μέχρι το 2020 και ουσιαστικά κάτω από 110% το 2022. Με βάση αυτά, έχω την πρόθεση να εισηγηθώ στο διοικητικό συμβούλιο του ΔΝΤ να ολοκληρώσει την πρώτη αναθεώρηση του υποστηριζόμενου από το ΔΝΤ προγράμματος της Ελλάδας. Αναμένω ότι η συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου θα μπορούσε να πραγματοποιηθεί τον Ιανουάριο».

πηγή : ethnos.gr