Το «φλερτ» του ΣΥΡΙΖΑ με τους εφοπλιστές

Η τελευταία πράξη του Αλέξη Τσίπρα πριν αναχωρήσει για τη Λατινική Αμερική ήταν να δει το προεδρείο της Ένωσης Ελλήνων Εφοπλιστών. Η συνάντηση δεν διαφημίστηκε. Είναι όμως ίσως τόσο σημαντική για τις κυβερνητικές προσδοκίες της ηγεσίας του ΣΥΡΙΖΑ όσο και η προσπάθεια της να πλασαριστεί στα σαλόνια της ΕΕ.

Σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε ο ΣΥΡΙΖΑ, η συνάντηση έγινε κατόπιν αιτήματος των Εφοπλιστών και είχε σαν στόχο την αμοιβαία ανταλλαγή απόψεων και πληροφόρησης. Στο παρασκήνιο, είχαν προηγηθεί περισσότερες συναντήσεις προετοιμασίας – τουλάχιστον 4 – ανάμεσα στα μέλη του προεδρείου της Ένωσης και στενούς συνεργάτες του κ. Τσίπρα όπως ο Γ. Δραγασάκης και ο Ν. Παπάς. Οι διαφορές παραμένουν, ο ΣΥΡΙΖΑ αντιτίθεται στις ατομικές συμβάσεις για τα κατώτατα πληρώματα και επιμένει στο στόχο του, να αυξήσει τα έσοδα του κράτους από την εφοπλιστική δραστηριότητα.

Βήματα προσέγγισης έχουν γίνει πάντως. Η φόρμουλα που χρησιμοποίησε ο Τσίπρας είχε ιδιαίτερο ενδιαφέρον, αφού τους είπε ότι «η ελληνική ναυτιλία πρέπει να διατηρήσει τον πρωτεύοντα ρόλο της παγκοσμίως». Ταυτόχρονα βέβαια επέμεινε ότι αυτή η πρωτιά πρέπει να «αντιστοιχεί σε αυξημένο όφελος για το σύνολο της κοινωνίας και της ελληνικής οικονομίας». Για τους εφοπλιστές πάντως, το ότι παραδέχτηκε την αναγκαιότητα του πρώτου είναι σημαντικό, αφού είναι μια αφετηρία στη βάση της οποίας μπορούν να συνεννοηθούν και μπόλικο «νερό» στο κρασί του ΣΥΡΙΖΑ σε σχέση με την προεκλογική περίοδο. Εξ’ ου και βρήκαν την αντιπροσωπεία του ΣΥΡΙΖΑ ωριμότερη από κάθε άλλη φορά.

Στην Κουμουνδούρου και στα αριστερά στέκια είναι πιθανόν κάποιοι να βγάλουν αφρούς στο στόμα, είναι σαφές όμως και μετά από αυτή τη συνάντηση, ότι ο Τσίπρας δεν θέλει να χάσει ούτε να τρομοκρατήσει τους εφοπλιστές.

Η δεύτερη φόρμουλα του ΣΥΡΙΖΑ άλλωστε για το πώς θα καταφέρει να αυξήσει τη συνεισφορά των εφοπλιστών στα δημόσια οικονομικά δεν έχει τίποτε το τρομακτικό, θέλει να διοργανώσει έναν ευρύτατο διάλογο όλων των εμπλεκόμενων φορέων δηλαδή να το διαπραγματευτεί. Το κεφάλαιο σχέσεις με τους εφοπλιστές προβλέπεται να είναι ένα από τα πιο ενδιαφέροντα και με απροσδόκητη εξέλιξη, αν ο κ. Τσίπρας καταφέρει κάποτε να σχηματίσει κυβέρνηση, καθώς πρόκειται για τον τομέα, όπου η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ έχει επιδείξει ως σήμερα τον μεγαλύτερο ρεαλισμό. Τον Ιούνιο, αυτό θα ήταν το τελευταίο που θα περίμενε κανείς, όταν ο Τσίπρας φοβέριζε με αύξηση της φορολογίας και εισέπραττε απειλές για αποχώρηση των ναυτιλιακών εταιρειών από τη χώρα.

πηγή : newpost.gr