Τι είπε ο Παπακωνσταντίνου στην Έλλη Στάη [βίντεο]

Κατηγορηματικός ότι ο ίδιος δεν γνώριζε ότι στη λίστα Λαγκάρντ υπήρχαν οι συγγενείς του, και ότι δεν αφαίρεσε ο ίδιος τα αρχεία με τα ονόματά τους, εμφανίστηκε στην εκπομπή της Έλλης Στάη ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου, ενώ όπως είπε έχει σκέψεις για το ποιος έκανε την αλλοίωση αλλά δεν μπορεί να μιλήσει χωρίς στοιχεία.

Όπως θα δείτε στο παρακάτω βίντεο της εκπομπής NET Week, ο πρώην υπουργός ανέλαβε την πολιτική ευθύνη για τον χειρισμό της λίστας που όπως είπε δεν ήταν ο καλύτερος δυνατός, επαναλαμβάνοντας πολλές φορές ότι δεν φταίει σε καμία περίπτωση κανένας συνεργάτης του που «εκτελούσε τις εντολές μου». Τόνισε όμως ότι ο ίδιος ζήτησε από την υπουργό Οικονομικών της Γαλλίας και έφερε την περίφημη «λίστα Λαγκάρντ» στην Αθήνα, τον Οκτώβριο του 2010, όταν ενημερώθηκε από τον τότε διοικητή της ΕΥΠ για την ύπαρξη της.

Αρχικά, είπε ο κ.Παπακωνσταντίνου, έκανε αυτό που θεώρησε λογικό: έδωσε σε συνεργάτη του το CD με τη λίστα και του ζήτησε να του φέρει τα 20 ονόματα με τα περισσότερα χρήματα στους λογαριασμούς τους στην HSBC. Στην ερώτηση γιατί δεν πρωτοκόλλησε τη λίστα, ο πρώην υπουργός απάντησε «τι να πρωτοκολλήσω; Τo CD με τη λίστα ή το διαβιβαστικό;» Όπως είπε, για να πρωτοκολλήσει το CD θα έπρεπε να κάνει αντίγραφο του, ενώ οι γαλλικές αρχές και η κυρία Λαγκάρντ του είχαν επισημάνει ότι πρόκειται για εμπιστευτικές πληροφορίες. Το διαβιβαστικό, συνέχισε, δεν ανέφερε τίποτε για το περιεχόμενο του CD.

Όπως υπογράμμισε, ο συνεργάτης του τον ενημέρωσε πως οι καταθέσεις που περιλαμβάνει η λίστα είναι συνολικά 2 δισ. ευρώ και από αυτά το 1 δισ. αφορά 20 μόνο μεγαλοκαταθέτες. «Αυτούς τους 20 έδωσα στον κ. Καπελέρη για να γίνει μια πρώτη διασταύρωση με τις φορολογικές τους δηλώσεις» είπε ο κ. Παπακωνσταντίνου τονίζοντας ότι ενημέρωσε τον τότε Πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου για τα αποτελέσματα αυτά και εκείνος του είπε να προχωρήσει. Παράλληλα, είπε πως ζήτησε από συγκεκριμένο συνεργάτη του να φυλάξει το αρχικό CD, χωρίς να εξηγήσει σε κανέναν τι περιέχει για λόγους εμπιστευτικότητας. Αξίζει να σημειωθεί πως ο κ.Παπακωνσταντίνου δεν ανέφερε τα ονόματα των συνεργατών του, αλλά σημείωσε ότι θα τα πει στην Προκαταρκτική αν και όταν του ζητηθεί.

Στην ερώτηση γιατί δεν έδωσε όλη τη λίστα στον κ.Καπελέρη, ο κ.Παπακωνσταντίνου άφησε υπόνοιες ότι δεν εμπιστευόταν το ΣΔΟΕ. Όπως είπε, για προηγούμενη λίστα (Λιχτενστάιν) χρειάστηκαν 14 μήνες για να βγουν τα πρώτα αποτελέσματα, ενώ θεωρούσε ότι λόγω του μεγάλου πλήθους των αρχείων που περιελάμβανε η λίστα θα ήταν πιο εύκολο να γίνει διαρροή αν έδινε όλα τα αρχεία από ότι αν έδινε μόνο 20 ονόματα στον κ.Καπελέρη. «Τα έδωσα στον κ.Καπελέρη και ήταν προσωπικά υπεύθυνος απέναντί μου» υπογράμμισε.

Όπως είπε ο πρώην υπουργός, όταν ο κ. Καπελέρης του είπε μετά από 2-3 μήνες ότι υπάρχουν ενδείξεις φοροδιαφυγής για αυτούς τους 20 φορολογούμενους, τότε τον Ιούνιο έδωσε το USB stick με τα 2.062 αρχεία στο ΣΔΟΕ για πλήρη έλεγχο και συγκεκριμένα στον κ.Διώτη, ο οποίος στο μεσοδιάστημα αντικατέστησε του κ.Καπελέρη.

Στο ερώτημα γιατί δεν ενημέρωσε τον κ.Βενιζέλο για την ύπαρξη της λίστας, ο κ.Παπακωνσταντίνου είπε πως όταν έγινε ο ανασχηματισμός το στικάκι με τη λίστα Λαγκάρντ και όλα τα αρχεία βρισκόταν πλέον στα χέρια του κ.Διώτη, ο οποίος όφειλε να ενημερώσει τον προϊστάμενό του υπηρεσιακά για τις έρευνες που είχε πραγματοποιήσει, όπως και έκανε «προς τιμήν του» σημείωσε ο πρώην υπουργός.

Δείτε το βίντεο:

πηγή : enikos.gr