Μετατίθεται η μεταφορά νέων αρμοδιοτήτων στους δήμους

Μετατίθεται στο απώτερο μέλλον η ενεργοποίηση μεταφοράς νέων αρμοδιοτήτων στους δήμους, που θα έπρεπε να ξεκινήσει κανονικά από την 1η Ιανουαρίου 2013, λόγω των μέτρων που προβλέπει το Μεσοπρόθεσμο 2013-2016 και την αδυναμία κάλύψης των αναγκαίων δαπανών.

Σύμφωνα με την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου Α’ 256, οι δήμοι δεν θα αναλάβουν, όπως προέβλεπε το πρόγραμμα «Καλλικράτης» από 1η/1ου/2013 νέες αρμοδιότητες. Αυτή η διαδικασία θα ενεργοποιηθεί με Κοινές Υπουργικές Αποφάσεις που θα υπογράφονται σταδιακά. Σε ερμηνευτική εγκύκλιο του υπουργείου Εσωτερικών προσδιορίζονται τα βασικά σημεία για τις σχετικές αλλαγές, ενώ παράλληλα δίδονται διευκρινήσεις και για μια σειρά από ζητήματα που αφορούν σε συμβάσεις μίσθωσης έργου τη λειτουργία Φορέων Διαχείρισης Απορριμμάτων καθώς και τις ΔΕΥΑ.

Συγκεκριμένα, για την άσκηση αρμοδιοτήτων το υπουργείο Εσωτερικών επισημαίνει πως επειδή το χρονικό σημείο μεταφοράς των αρμοδιοτήτων συμπίπτει με την έναρξη εφαρμογής του Μεσοπρόθεσμου Πλαισίου Δημοσιονομικής Στρατηγικής 2013-2016, κατά τη διάρκεια του οποίου υφίστανται αυστηροί περιορισμοί σε ό,τι αφορά το προσωπικό των ΟΤΑ, ανακύπτουν ζητήματα αδυναμίας κάλυψης των αναγκαίων δαπανών στέγασης και λειτουργίας των νέων υπηρεσιών. Για τον καθορισμό του χρόνου έναρξης άσκησης από τους δήμους των πρόσθετων αρμοδιοτήτων, είτε μεμονωμένα, είτε κατά τομείς, καθώς και του χρόνου λήξης παροχής της διοικητικής υποστήριξης παρέχεται εξουσιοδότηση έκδοσης αποφάσεων του Υπουργού Εσωτερικών και του Υπουργού Οικονομικών.

Συμβάσεις ορισμένου χρόνου και μισθώσεις έργου στους ΟΤΑ
Στο άρθρο 2 της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου ρυθμίζονται ζητήματα σχετικά με την πρόσληψη προσωπικού ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου και τη σύναψη συμβάσεων μίσθωσης έργου στους ΟΤΑ. Ειδικότερα, σε ότι αφορά στη δυνατότητα σύναψης συμβάσεων ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου και μίσθωσης έργου, αν η έγκριση με ΠΥΣ έχει δοθεί βάσει αιτημάτων των ΟΤΑ έως 31-12-2012, αυτές θα μπορούν να συναφθούν έως 31-12-2013 και εν συνεχεία να υλοποιηθούν. «Η ρύθμιση αυτή κρίθηκε απαραίτητη λόγω της καθυστέρησης που σημειώθηκε το 2012 στη χορήγηση εγκρίσεων πρόσληψης συμβασιούχων από την Επιτροπή της ΠΥΣ 33/2006, που με τη σειρά της ήταν απόρροια της διεξαγωγής δύο εθνικών εκλογών».

Συγχωνεύσεις Φ.Ο.Δ.Σ.Α.
Με την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου δίδεται 6μηνη παράταση στη διαδικασία συγχώνευσης των φορέων σε περιφερειακό επίπεδο. Ειδικότερα διευκρινίζεται ότι σε διάστημα 6 μηνών από τη δημοσίευση της απόφασης σύστασης του περιφερειακού συνδέσμου Φ.Ο.Δ.Σ.Α., οι σύνδεσμοι -ανώνυμες εταιρίες -επιχειρήσεις -νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου που ασκούν αρμοδιότητες Φ.Ο.Δ.Σ.Α., συγχωνεύονται υποχρεωτικά στον περιφερειακό σύνδεσμο. Με την ίδια Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου παρατείνεται έως31.12.2013το ανωτέρω προβλεπόμενο διάστημα υποχρεωτικής συγχώνευσης στους Περιφερειακούς Συνδέσμους Φ.Ο.Δ.Σ.Α.

«Σκοπός της παράτασης της προαναφερόμενης εξάμηνης προθεσμίας είναι να διευκολυνθεί η μετάβαση των φορέων στο νέο καθεστώς και να υπάρχει επαρκής χρόνος για την αντιμετώπιση των ζητημάτων που μπορεί να προκύψουν από τη μετάβαση αυτή».

Διαδiκασία συγχώνευσης ΔΕΥΑ
Η διαδικασία συγχώνευσης των ΔΕΥΑ σύμφωνα με το άρθρο 4 της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου παρατείνεται μέχρι το τέλος του 2014. Συγκεκριμένα προβλέπεται ότι «εφόσον η ανάληψη της διαχείρισης των υπηρεσιών ύδρευσης-αποχέτευσης για το σύνολο της εδαφικής περιφέρειας του δήμου αναλαμβάνεται από υφιστάμενη ΔΕΥΑ η χωρική αρμοδιότητα αυτής επεκτείνεται με απόφαση του δημοτικού συμβουλίου η οποία εγκρίνεται με πράξη του Γενικού Γραμματέα Αποκεντρωμένης Διοίκησης». Η σχετική απόφαση μπορεί να ληφθεί μέχρι31-12-2014.Στην περίπτωση που έχει ήδη ληφθεί μπορεί να ανασταλεί η εφαρμογή της εν μέρει ή εν όλω, με νεότερη απόφαση του οικείου δημοτικού συμβουλίου και με την ανωτέρω διαδικασία μέχρι31-12-2014.Με την ίδια διαδικασία και μέχρι την31-12-2014επιτρέπεται κατ’ εξαίρεση η εν μέρει επέκταση της χωρικής αρμοδιότητας τυχόν υφιστάμενης ΔΕΥΑ.

πηγή: localit.gr