Αδιέξοδο βλέπει η Goldman Sachs…

Την ύπαρξη σοβαρών δομικών προβλημάτων που σβήνουν από το πλάνο την πολυπόθητη ανάπτυξη για τον ευρωπαϊκό Νότο διαπιστώνει ο πρόεδρος της Goldman Sachs Gary Cohn, καταλογίζοντας στους πολιτικούς της γηραιάς ηπείρου αδυναμία εξεύρεσης ενός πλάνου διεξόδου…

“Για μένα, κανένας δεν έχει βρει ακόμα τη λύση για το ευρωπαϊκό θέμα” αναφέρει ο 52χρονος επικεφαλής της Goldman, σε συνέντευξή του στην τηλεόραση του Bloomberg. “κανείς δεν μου έχει δώσει κάποια εξήγηση για το πώς ακριβώς θα δημιουργήσουμε ανάπτυξη στην Ελλάδα, την Ισπανία ή σε κάποια άλλη χώρα της περιφέρειας”. Σύμφωνα με έρευνα του Bloomberg, η οικονομία της ευρωζώνης αναμένεται να συρρικνωθεί κατά 0,1% φέτος, πριν επιστρέψει στην ανάπτυξη το 2014. Τα μέτρα που ανακοίνωσε ο πρόεδρος της ΕΚΤ, Mario Draghi, μεταξύ των οποίων και η χορήγηση κεφαλαίων προς τράπεζες, αλλά και η χορήγηση απεριόριστου ρευστού στους δανειστές, δεν αρκούν για να επανέλθει η ανάπτυξη, λέει ο Cohn. “Όλα αυτά είναι καλή λύση βραχυπρόθεσμα. Δεν δημιουργούν οικονομική ανάπτυξη. Δημιουργούν οικονομική σταθερότητα στις τράπεζες, όχι όμως οικονομική ανάπτυξη”, επισημαίνει.

Το ισχυρό ευρώ αποτελεί εμπόδιο για τις χώρες του ευρωπαϊκού Νότου, υποστηρίζει ο Cohn, καθώς το ενιαίο νόμισμα αποτελεί φέτος τον καλύτερο performer μεταξύ των 10 σημαντικότερων νομισμάτων, μετά τη σουηδική κορώνα.

πηγή : lykavitos.gr