Οι προοπτικές της Αιτωλοακαρνανίας εξαρτώνται από το κράτος… [HDvideo]

Αυτό είναι το συμπέρασμα που προέκυψε από τις εργασίες του Workshop που διοργάνωσε το περασμένο Σάββατο η «Πελοπόννησος» με τη συνεργασία του Αχελώος TV στην αίθουσα του Επιμελητηρίου Αιτωλοακαρνανίας στο Αγρίνιο, παρουσία πολλών αυτοδιοικητικών παραγόντων της περιοχής.

Το συμπέρασμα αυτό βέβαια απηχεί και την εικόνα της εποχής, όπου το κράτος έχει “καταρρεύσει” σε πολλά επίπεδα… Γιατί προφανώς μια τόσο μεγάλη συζήτηση για τις προοπτικές τις Αιτωλοακαρνανίας μπορεί κανείς να την κάνει μέσα από πολλά και διαφορετικά πρίσματα. Είναι σίγουρο πως για την (υπ)ανάπτυξη της Αιτωλοακαρνανίας υπάρχει μερίδιο ευθύνης και στις τοπικές κοινωνίες αλλά και στο πολιτικό προσωπικό της περιοχής. Όμως στη δεδομένη συγκυρία που η τοπική κοινωνία ξέρει εν πολλοίς τι θέλει, πολλά πράγματα ξεκινούν από το κράτος. Αυτή ήταν εξάλλου και η άποψη που εξέφρασαν με τις παρεμβάσεις τους ο δήμαρχος Αγρινίου Παύλος Μοσχολιός, ο δήμαρχος Ναυπακτίας Γιάννης Μπουλές και ο περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδος Απ. Κατσιφάρας.

Ο δήμαρχος Αγρινίου Παύλος Μοσχολιός έφερε ως παράδειγμα ασυνέπειας της κράτους τη στάση της κεντρικής διοίκησης στο θέμα της εκτροπής του Αχελώου, που το ΥΠΕΚΑ δημοσίευσε τα διαχειριστικά σχέδια για τους υδάτινους πόρους -που επί δεκαετίες δεν τα έκανε- μόνο και μόνο για προκαταλάβει την απόφαση του ΣτΕ. Από την πλευρά του ο δήμαρχος Ναυπακτίας Γιάννης Μπουλές έφερε ως παράδειγμα την κατάργηση δυο έργων (τη διασύνδεση των ορεινών δήμων της Ναυπακτίας και την πρόσβαση στα Λουτρά Στάχτης) που δημοπρατήθηκαν μέσω του προγράμματος “Αλ. Μπαλτατζής”. Τέλος ο περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδος Απ. Κατσιφάρας στάθηκε στην καθυστέρηση της κυβέρνησης στην προσπάθεια για την ανακεφαλαιοπήση των τραπεζών που ουσιαστικά είναι προαπαιτούμενο για την επανεκκίνηση της Ιονίας και Ολυμπίας Οδού.

Δείτε το τηλεοπτικό ρεπορτάζ στην webtv του myagrinio.gr