Γ. Πανούσης : “το σχέδιο «Αθηνά» είναι έκτρωμα” [HDvideo]

Ο καθηγητής Εγκληματολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών και Βουλευτής Α’ Πειραιώς της ΔΗΜ.ΑΡ. Γιάννης Πανούσης βρέθηκε χθες στον Αγρίνιο καθώς ήταν ομιλητής σε ημερίδα του Δικηγορικού Συλλόγου Αγρινίου για την παραβατικότητα των νέων.Έμπειρος ακαδημαϊκός ο ιδίος καθώς διατέλεσε για πολλά χρόνια πρύτανης στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο της Θράκης στο περιθώριο της ημερίδας μίλησε στα τοπικά ΜΜΕ για το σχέδιο «Αθηνά» κάνοντας ειδική αναφορά στο Πανεπιστήμιο του Αγρινίου.

Είπε λοιπόν για το σχέδιο «Αθηνά» : “Αντί να διορθώσουμε αυτό το μοντέλο που ίδρυε τμήματα για προεκλογικούς λόγους, το υπουργείο χρησιμοποιεί το ίδιο κριτήριο για να καταργήσει αλλά και για να μην καταργήσει. Συγχωνεύει αυτά που δεν πρέπει να συγχωνεύει και καταργεί αυτά που δεν πρέπει να καταργήσει. Θεωρώ πως είναι μια άσκηση επί χάρτου που υποκρύπτει διαφόρων ειδών απο φαντασιώσεις μέχρι σκοπιμότητες και δεν πρόκειται να προχωρήσει. Όλη η ακαδημαϊκή κοινότητα πιστεύει πως είναι έκτρωμα”. Ακόμη αναφέρθηκε στη θέση της ΔΗΜΑΡ για ομοσπονδιοποίηση των ιδρυμάτων και στάθηκε αιχμηρός απέναντι στον υπ. Παιδείας και τη θέση της κυβέρνησης να περάσει το σχέδιο «Αθηνά» με προεδρικό διάταγμα. “Το να πει τώρα ότι θα διορθώσει κάτι γιατί τον πίεσε μια άλλη ομάδα, αυτά είναι πελατειακά κριτήρια και όχι ακαδημαϊκά” είπε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε “η ΔΗΜΑΡ απορρίπτει το σχέδιο, αν θέλει να το φέρει ο κ. Αρβανιτόπουλος να το φέρει στη βουλή. Δεν μπορούμε να κάνουμε τέτοιες συγχωνεύσεις – καταργήσεις με προεδρικά διατάγματα”.

Για το πανεπιστήμιο Δυτικής Ελλάδος ο κ. Πανούσης ανέφερε: «Το τι θα έπρεπε να γίνει με τα τμήματα της Αιτωλοακαρνανίας και το αν υποστηρίχθηκαν όπως θα έπρεπε είναι μεγάλη συζήτηση. Άλλο αυτό και άλλο να στέλνουμε ένα τμήμα στην Πάτρα, ένα άλλο κάπου αλλού… Αυτά είναι λάθος. Δεν πρέπει να χάσει την αυτονομία του το Πανεπιστήμιο Δυτικής Ελλάδας γιατί πιστεύω στη λογική του περιφερειακού ιδρύματος που έχει πανεπιστημιακά τμήματα, τμήματα ΤΕΙ, ερευνητικά κέντρα, έχει όλο το “πακέτο”. Το πακέτο που θα φτιαχτεί σε ένα εθνικό σχεδιασμό. Αν πρέπει το πανεπιστήμιο Δυτικής Ελλάδος να πάρει το πακέτο «τεχνολογία» ή «περιβάλλον» για παράδειγμα να το πάρει όλο. Δεν είναι δυνατόν να έχουμε λίγο από εδώ λίγο από εκεί λίγο παραπέρα…». Μάλιστα ο κ. Πανούσης έδειξε καλά ενημερωμένος για το πανεπιστήμιο στο Αγρίνιο λέγοντας ότι «το θέμα δεν απλά να κάνεις ένα τμήμα αλλά και να το στηρίζεις. Εκεί είναι και η διαφορά του Αγρινίου με άλλες πόλεις. Το Αγρίνιο αγκάλιασε τους καθηγητές, τους έδωσε στέγη. Έδειξε αυτή η πόλη ότι το ήθελε!» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Δείτε αναλυτικά τη δηλώσεις του στην webtv του myagrinio.gr