Οι προς στιγμήν απουσίες

Στην σημερινή ψηφοφορία στην Βουλή για την τροπολογία του Υπουργείου Παιδείας που δίνει νομοθετική βάση στα Προεδρικά Διατάγματα του Σχεδίου “Αθηνά” η οποία ολοκληρώθηκε σήμερα το μεσημέρι, ένα ενδιαφέρον παρασκήνιο για μερικούς από τους αιτωλοακαρνάνες βουλευτές.

Όταν οι ψηφολέκτες διάβαζαν αρχικά τον κατάλογο των βουλευτών της Αιτωλοακαρνανίας, που λόγω αλφαβητικής σειράς διαβάζεται από τις πρώτες, ο Μάριος Σαλμάς και ο Θάνος Μωραίτης αρχικά καταγράφηκαν ως απόντες αφού δεν βρίσκονταν στην αίθουσα. Στην συνέχεια όμως αφού η ψηφοφορία κυλούσε και όλοι κατάλαβαν ότι θα περάσει η τροπολογία, εμφανίστηκαν οι δυο αιτωλοακαρνάνες για να ψηφίσουν ο πρώτος ναι και ο δεύτερος όχι. Αντιθέτως οι έτεροι αιτωλοακαρνάνες που στηρίζουν την κυβέρνηση Κώστας Καραγκούνης και Νίκη Φούντα ψήφισαν εξ αρχής ο πρώτος ναι και η δεύτερη όχι. Για τους υπόλοιπους βουλευτές της αντιπολίτευσης (Γ. Βαρεμένο, Μ. Τριανταφύλλου, Ν. Μωραίτη και Κ. Μπαρμπαρούση) ήταν δεδομένο ότι θα ψήφιζαν όχι.

Δυστυχώς η όλη διαδικασία εκ των πραγμάτων παίρνει και χαρακτήρα παραπολιτικής, αφού ήταν ειλημμένη απόφαση να ψηφιστεί η τροπολογία από ΝΔ – ΠΑΣΟΚ – ΔΗΜΑΡ. Με δεδομένες και τις πολλές απουσίες από τη συνεδρίαση, δόθηκε η δυνατότητα σε αρκετούς να ικανοποιήσουν και τις εκλογικές τους περιφέρειες με ένα “όχι”. Το χειρότερο όμως είναι ότι όπως εξελίχθηκαν τα πράγματα δίνεται το δικαίωμα στους κυβερνητικούς βουλευτές του “όχι” να μας πουν : “ψήφισα όχι, τι άλλο να έκανα; να ρίξω την κυβέρνηση για ένα τοπικό θέμα σε μια τόσο δύσκολη συγκυρία;” Ξέρουμε όμως πολύ καλά ότι δεν είναι έτσι…