Στουρνάρας: Συζητάμε για το χαράτσι

Η μία σύσκεψη διαδέχεται την άλλη στο Μέγαρο Μαξίμου καθώς η κυβέρνηση προετοιμάζεται για τον επόμενο γύρο συνομιλιών με την Τρόικα με τα νέα δεδομένα που δημιουργεί και η κρίση στην Κύπρο.Το πρωί ο πρωθυπουργός συναντήθηκε με τον υπουργό Οικονομικών Γ. Στουρνάρα και τον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας Γιώργο Προβόπουλο, ενώ η σύσκεψη θα επαναληφθεί και το απόγευμα.

Ο κ. Προβόπουλος δεν έκανε καμία δήλωση μετά τη συνάντηση ενώ ο κ. Στουρνάρας είπε: «Συνεχίσαμε τη συνεργασία που είχαμε, θα έχουμε και το απόγευμα». Ερωτηθείς για το αν υπάρχει μαύρη τρύπα στα έσοδα ο κ. Στουρνάρας απάντησε: «Δεν υπάρχει καμία μαύρη τρύπα». Σε ερώτηση αν θα μειωθεί το χαράτσι απάντησε:«Το συζητάμε», ενώ κληθείς να απαντήσει αν θα δωθεί παράταση στην ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών ο υπουργός Οικονομικών απάντησε: «Οχι δεν νομίζω».

Ο πρωθυπουργός θέλει να έχουν κλείσει όλες οι εκκρεμότητες μέχρι την επανάληψη των ελέγχων της Τρόικας. Η κυβέρνηση ανησυχεί για τις διαθέσεις που θα έχει το κλιμάκιο των ελεγκτών μετά τα όσα συνέβησαν στην Κύπρο. Επ αυτού υπάρχουν δύο εκτιμήσεις. Σύμφωνα με την αισιόδοξη εκτίμηση η Τρόικα θα είναι διαλλακτική για να μην οξύνει το πολιτικό κλίμα μετά την μη λύση που δόθηκε στο πρόβλημα της Κύπρου και για να μην προκαλέσει κοινωνικές αναταράξεις. Οι πλέον αισιόδοξοι λένε ότι η επόμενη επίσκεψη θα λήξει ακόμη και μέσα σε μία με δύο ημέρες. Η απαισιόδοξη εκτίμηση προβλέπει ότι η Τρόικα θα δείξει αυστηρότητα θέλοντας να δείξει ότι καμία χαλάρωση στην πολιτική λιτότητας δεν θα γίνει ανεκτή. Σύμφωνα με την ίδια εκτίμηση η Γερμανία θα θελήσει να επιβεβαιώσει και με την Ελλάδα το μήνυμα που έστειλε παντού με την Κύπρο.

Ενδεικτική των διαθέσεων της Τρόικας θα είναι και η σημερινή συνάντηση του κ. Τράα με τον υπουργό Ναυτιλίας κ. Κώστα Μουσουρούλη με αντικείμενο το αίτημα της Τρόικας για υπογραφή επιχειρησιακών συμβάσεων στον χώρο της Ναυτιλίας. Εάν η Τρόικα θελήσει να εξαντλήσει την αυστηρότητά της θα βάλλει θέμα υστέρησης στην είσπραξη των εσόδων καθώς επίσης της υστέρησης των ασφαλιστικών ταμείων αλλά και των ελλειμμάτων των δήμων που είναι πιθανό να ενεργοποιήσει την ρήτρα της κάλυψής τους από τους δημότες.

Φυσικά τα μεγάλα αγκάθια παραμένουν πάντα οι απολύσεις στο δημόσιο στις οποίες επιμένουν οι ελεγκτές και η είσπραξη του Τέλους Ακινήτων. Για το μεν πρώτο η κυβέρνηση επείγεται να ξεμπλοκάρει τις απολύσεις των επίορκων υπαλλήλων ενώ συνολικότερα στηρίζει την μεταρρύθμιση του κ. Αντώνη Μανιτάκη. Για το θέμα του χαρατσιού η Τρόικα επιμένει ότι θα πρέπει να παραταθεί και για το 2013 κάτι που έχει αποδεχθεί ο υπουργός Οικονομικών κ. Γιάννης Στουρνάρας αλλά και ο πρωθυπουργός. Στο θέμα αυτό όμως διαφωνούν πρώτα ο κ. Φώτης Κουβέλης και ακολούθως ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ κ. Βαγγέλης Βενιζέλος. Η αντιπαράθεση πάντως για τα δύο αυτά θέματα απειλεί την κυβερνητική συνοχή.

πηγή : protothema.gr