Τρ. Κύπρου: Δεσμεύονται οι καταθέσεις άνω των 100.000 ευρώ – από 37,5% έως 60% το κούρεμα

Στο 37,5% θα ανέλθει το κούρεμα στις καταθέσεις άνω των 100.000 ευρώ στην Τράπεζα Κύπρου, όμως, δεν αποκλείεται να είναι και μεγαλύτερο, της τάξης του 60%.Αλλά και το υπόλοιπο 40% μπορεί να αποτελέσει αντικείμενο κουρέματος, εφόσον το καταδείξουν οι διαδικασίες αποτίμησης και εκκαθάρισης.

Ειδικότερα, στο διάταγμα που εκδόθηκε για την απορρόφηση της καλής Λαϊκής από την Τράπεζα Κύπρου, οι καταθέσεις άνω των 100.000 ευρώ κουρεύονται σε ποσοστό 37,5%. Οι καταθέτες θα λάβουν για το ποσό αυτό, μετοχές της Τράπεζας Κύπρου.Όμως, από το διάταγμα προκύπτει ότι και το εναπομείναν ποσό από τις καταθέσεις άνω των 100.000 ευρώ θα παραμείνει παγωμένο, με το Reuters να αναφέρει, μάλιστα, ότι οι μεγαλοκαταθέτες ίσως να μην πάρουν ποτέ πίσω το υπόλοιπο ποσό από τα χρήματά τους.Και αυτό γιατί το 22,5% των καταθέσεων άνω των 100.000 ευρώ δεν θα τοκίζεται, ενώ το υπόλοιπο 40% θα συνεχίσει να τοκίζεται, αλλά δεν θα αποπληρωθεί, εκτός και εάν η τράπεζα τα πάει καλά.

Συγκεκριμένα, το 22,5% των καταθέσεων άνω των 100.000 ευρώ θα παγώσει για διάστημα έως 90 ημερών μετά την ολοκλήρωση της έκθεσης αποτίμησης της τράπεζας. Στη συνέχεια, οι καταθέσεις αυτές θα μετατραπούν -σε ποσοστό που μένει να καθοριστεί- σε μετοχές της Τράπεζας Κύπρου και σε ειδικούς καταθετικούς τίτλους.Το υπόλοιπο 40% μπαίνει επίσης σε ειδικό καταθετικό τίτλο, ο οποίος τοκίζεται, όμως, το διάταγμα αναφέρει ότι δεν εγείρεται καμία απαίτηση κατά της Τράπεζας Κύπρου για αποπληρωμή κεφαλαίου και τόκου, εκτός στην περίπτωση εκκαθάρισης της τράπεζας.

Η εξέλιξη αυτή, η οποία ουσιαστικά δεσμεύσει για άγνωστο χρονικό διάστημα όλες τις καταθέσεις της Τράπεζας Κύπρου άνω των 100.000 ευρώ, αποτελεί ένα σοβαρό πλήγμα για την κυπριακή οικονομία, έπειτα και την ενδεχομένως ολοκληρωτική απώλεια των καταθέσεων της Λαϊκής Τράπεζας, άνω των 100.000 ευρώ.

Λαϊκή Τράπεζα
Σύμφωνα με το διάταγμα για την Λαϊκή, το σύνολο σχεδόν των περιουσιακών στοιχείων της τράπεζας και το μεγαλύτερο μέρος των υποχρεώσεων της περνά στην Τράπεζα Κύπρου.Μάλιστα, όπως διευκρινίζεται, εάν μείνει κάποια αξία αποζημίωσης, θα δοθεί υπό τη μορφή μετοχών της Τράπεζας Κύπρου.Περιουσιακά στοιχεία, τίτλοι ιδιοκτησίας και δικαιώματα που εξαιρούνται της μεταβίβασης:
-Μετοχές θυγατρικών της Λαϊκής που έχουν συσταθεί σε δικαιοδοσίες εκτός της Κυπριακής Δημοκρατίας.
– Όλα τα περιουσιακά στοιχεία του υποκαταστήματος της Λαϊκής στο Ηνωμένο Βασίλειο, εξαιρουμένων των δικαιωμάτων της τράπεζας σε δάνεια.
– Όλα τα περιουσιακά στοιχεία της Λαϊκής που έχουν πωληθεί στην Πειραιώς, μετά τη συμφωνία για τα καταστήματα των κυπριακών τραπεζών στην Ελλάδα.
– Δάνεια πελατών στη περίπτωση που υπάρχουν και καταθέσεις άνω των 100.000 ευρώ, για ποσό του δανείου που είναι ίσο με το ποσό κατά το οποίο η κατάθεση ξεπερνά τις 100.000 ευρώ.
-Αναβαλλόμενες φορολογικές απαιτήσεις της Λαϊκής Τράπεζας.

Όπως είναι γνωστό η ρευστότητα που έχει λάβει η Λαϊκή από την ΕΚΤ, μέσω του μηχανισμού ELA, επιβαρύνει την Τράπεζα Κύπρου.

Πηγή: newmoney.gr