Νόμος – σωσίβιο για τους μεγάλους καταχραστές

Σπάνε τα ισόβια και… ανοίγει η πόρτα της φυλακής για τους καταχραστές χρημάτων του Δημοσίου που θα θελήσουν να επιστρέψουν τα χρηματικά ποσά που κατηγορούνται ότι έβαλαν στην τσέπη.Με ρύθμιση που προωθεί το Υπουργείο Δικαιοσύνης, κατηγορούμενοι για οικονομικά αδικήματα, οι οποίοι μέχρι στιγμής βρίσκονται αντιμέτωποι ακόμη και με ισόβια, πετυχαίνουν ευνοϊκότερη ποινική μεταχείριση, η οποία τους διασφαλίζει μέχρι και να παραμείνουν ελεύθεροι, αφού εκτίσουν ποινή από δύο έως και δέκα χρόνια το ανώτερο.

Όπως ανακοίνωσε σήμερα ο υπουργός Δικαιοσύνης Αντώνης Ρουπακιώτης, η ρύθμιση αυτή, που θα έχει αναδρομική ισχύ, θα επιτρέπει σε κατηγορουμένους για οικονομικά αδικήματα να τιμωρούνται με ποινές φυλάκισης τουλάχιστον δύο ετών, εάν καταβάλλουν τα χρήματα που κατηγορούνται ότι ιδιοποιήθηκαν μέχρι την απολογία τους, με ποινές φυλάκισης τουλάχιστον τριών ετών, εάν αυτό το κάνουν μέχρι να δικαστούν σε πρώτο βαθμό, και με ποινές κάθειρξης έως δέκα χρόνια, εάν αυτό γίνει μέχρι να αρχίσει η δίκη τους στο εφετείο.

Η διάταξη αυτή δεν θα αφορά κατηγορουμένους για απιστία, υπεξαίρεση και απάτη, αλλά θα μπορεί να έχει εφαρμογή σε άλλες περιπτώσεις π.χ. δωροδοκίας, ξεπλύματος βρόμικου χρήματος, φοροδιαφυγής, λαθρεμπορίας κ.λπ., δηλαδή θα μπορούσε να εφαρμοστεί και στον Άκη Τσοχατζόπουλο, εάν βεβαίως ο ίδιος συναινούσε σε κάτι τέτοιο, αλλά και σε όσους καθίσουν στο εδώλιο του κατηγορουμένου για το σκάνδαλο της Siemens. Δεν μπορεί όμως να εφαρμοστεί για τον πρώην δήμαρχο Θεσσαλονίκης Βασίλη Παπαγεωργόπουλο.

Ερωτηθείς, πάντως, ο κ. Ρουπακιώτης για το αν υπάρχει ιδιαίτερη αυστηρότητα όσον αφορά στις προφυλακίσεις, απάντησε «ως επιστήμονας» ότι οι δικαστές και οι εισαγγελείς θα πρέπει να επιτελούν το καθήκον τους σε κάθε εποχή, προσθέτοντας χαρακτηριστικά ότι «τα πτώματα δεν είναι πολύ δύσκολο να τα τιμωρήσεις, πιστεύω ότι οι δικαστές και οι εισαγγελείς δεν επιλέγουν πτώματα αλλά εγκληματίες με υπόσταση. Το Υπουργείο Δικαιοσύνης δεν αποδέχεται ότι υπάρχουν ακτιβιστικές συμπεριφορές στο δικαστικό σώμα, ούτε και το ίδιο το δικαστικό σώμα αποδέχεται κάτι τέτοιο».

Το Υπουργείο Δικαιοσύνης αναζητεί χώρο – πιθανότατα στρατόπεδο – εντός του Νομού Αττικής για την κράτηση κατηγορουμένων για οικονομικά αδικήματα, οι οποίοι δεν θεωρούνται «επικίνδυνοι», ενώ οι ποινές τους δεν ξεπερνούν τα δύο χρόνια.Παράλληλα, το ΣΔΟΕ θα ελέγξει τα πόθεν έσχες των σωφρονιστικών υπαλλήλων, ενώ σε φυλακή υψίστης ασφαλείας μετατρέπεται ένα από τα καταστήματα κράτησης Τρικάλων, Δομοκού ή Μαλανδρίνου.

πηγή : zougla.gr